Ny KL-udvalgsformand vil have jobcentre med i storstilet frikommuneforsøg

Regeringen bør give jobcentrene samme frihed fra statslige regler som den vil give folkeskolerne og ældreplejen i kommunerne, lyder det fra Peter Rahbæk Juel, S-borgmester i Odense og ny formand for KL’s arbejdsmarkedsudvalg. Han advarer samtidig mod at se den øgede frihed som en spare-øvelse, da jobcentrene allerede nu står overfor store besparelser.

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) vil som ny formand for KL's arbejdsmarkedsudvalg forsøge at overbevise regeringen om at sætte beskæftigelsesområdet fri for statslige regler på samme måde som folke- og ældreområdet. 
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) vil som ny formand for KL's arbejdsmarkedsudvalg forsøge at overbevise regeringen om at sætte beskæftigelsesområdet fri for statslige regler på samme måde som folke- og ældreområdet. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

"Jeg blev så glad, da vores statsminister i nytårstalen talte om at give kommunerne større frihedsgrader. Men ligeså glad, jeg blev for talen, ligeså ærgerlig blev jeg, da jeg fandt ud af, at beskæftigelsesområdet ikke er med. Af alle områder i kommunerne er det mest viklet ind i love og regler.”

Odenses socialdemokratiske borgmester, Peter Rahbæk Juel, er ikke i tvivl om, hvad han kommer til at bruge mest tid på som ny formand for KL’s arbejdsmarkedsudvalg. Blandt de vigtigste opgaver er at få sluppet statens greb om jobcentrene, som kommunerne stadig mener er alt for stramt.

”Vi står lige nu i en situation med meget lav arbejdsløshed, hvor de ledige, som endnu ikke er i arbejde, også har nogle sociale udfordringer i deres liv. De er om nogle underlagt et virvar af forskellige love, som borgerne kan svært ved at forstå,” siger han.

0:000:00