Nye statsborgere fejret

REPORTAGE: For andet år i træk kunne Folketinget byde velkommen til nye statsborgere i Danmark.
Christian Mejdahl taler til nye landsmænd. I baggrunden DR's Radiobørnekor
Christian Mejdahl taler til nye landsmænd. I baggrunden DR's Radiobørnekor
Morten Okkels

På statsborgerskabsdagen den 22. april fik ca. 1000 nye danske statsborgere lejlighed til at gæste Christiansborg på en dag, der bød på højtidelige ord såvel som småkager, balloner og flag. Arrangementet startede i et telt, hvor Folketingets formand, Christian Mejdahl (V), stod for en tale om danskhed, borgerrettigheder og fælles værdier. "Nu er det jeres pligt og opgave at tage aktivt del i det danske samfund, og det er jeres fulde ret at nyde frugten af jeres indsats," lød det bl.a. fra formanden.

Pligter og rettigheder var ligeledes vigtige temaer i indlægget fra dansk-pakistaneren Rushy Rashid. Hun understregede, at et nyt statsborgerskab handler om andet og mere end blot at skifte passet ud: "Det kræver en respekt for de værdier og normer, der ligger til grund for dette land og den danske identitet," sagde Rashid, der kom til Danmark som niårig. Hun sammenlignede statsborgerskabet med en lillefinger - man tager den ofte for givet i hverdagen, men den, der mister brugen af sin finger, kommer til at savne den gevaldigt.

"Jeg vil gerne gøre jer opmærksom på, hvor heldigt vi er stillet som danske statsborgere," sagde Rashid, der gemmengik flere af Grundlovens rettigheder i sin tale. Blandt det, som hun særligt fremhævede, var den stemmeret for alle danskere (og herunder naturligvis danske kvinder), som hun lærte om som barn: "Det gjorde et stort indtryk på mig. Det var næsten uvirkeligt godt. Og dengang lovede jeg mig selv, at jeg altid ville bruge min demokratiske ret til at stemme," understregede hun over for publikum.

0:000:00