Debat

Overborgmester til Mette Frederiksen: Jeg tager dig på ordet, når du lover mere ro til stofbrugerne

Alt for længe har vi accepteret de høje dødsrater forårsaget af forgiftninger og overdoser blandt stofbrugere. Derfor må ideen om at skabe mere værdighed i form af flere fixerum selvfølgelig også medfinansieres af staten, skriver Sophie Hæstorp Andersen (S). 

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Sophie Hæstorp Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da jeg gik ind i politik, var det med en brændende ambition om at skabe et samfund, som gør en forskel for de mest udsatte.

Måske netop derfor ramte statsminister Mette Frederiksen (S) mig, da hun i sin nytårstale talte om "værdighed og vilje til andre mennesker" og understregede, at hun "hellere vil have, at de mest udsatte mennesker med stofmisbrug kan finde ro og omsorg i et fixerum, end at de skal sidde på gaden med os andre som tilskuere".

Når det handler om synet på udsatte borgere med stofbrug, er der netop brug for (mere) værdighed og vores velvilje til at se stofbrugere som hele mennesker, der har særlige behov.

I alt for mange år har vi som samfund accepteret en alt for høj dødsrate forårsaget af forgiftninger og overdoser blandt stofbrugere. EU's sundhedsagentur skønner på baggrund af forskning, at stofbrug er en af de vigtigste årsager til sundhedsproblemer og død blandt unge i Europa og til en betydelig del af alle dødsfald blandt voksne.

Moderaterne har for nylig genrejst debatten om afkriminalisering af besiddelse af stof i små mængder til eget brug. Det vil betyde et vigtigt skift

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Overborgmester, Københavns Kommune

Selvom stofindtagelsesrum har reddet liv og givet mulighed for en bedre social indsats over for en gruppe af samfundets allermest udsatte, er antallet af forgiftningsdødsfald stadig for højt.

Ifølge tal fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd er der cirka 13.000 socialt udsatte stofbrugere i Danmark, og hvert år dør omkring 250-270 personer som følge af enten blandingsmisbrug eller overdoser.

Lad os derfor tage statsministeren på ordet og øge stofbrugernes værdighed samtidig med, at vi redder flere liv.

Moderaterne har genrejst vigtig debat

Antallet af dødsfald har ligget i det niveau i for mange år. Derfor er der brug for en forbedring af hele indsatsen, herunder et "Fixerum 2.0" – en ny tilgang til fixerum, som af respekt for det enkle menneske altid sætter sikkerhed først. Så den tærskel, der skal være for at få hjælp, bliver så lav som muligt.

En ny tilgang starter med flere fixerum. I dag er der to stofindtagelsesrum i København, samt ét rum hver i Odense, Aarhus og Vejle kommuner. Men der er behov for flere, og med ordentlige økonomiske rammer til de kommuner og organisationer, som for eksempel Brugernes Akademi, Mændenes Hjem og Brugerforeningen, der gør en kæmpe indsats for at redde liv – og sikre værdige liv.

Samtidig skal vi lave klare aftaler med politiet og akutberedskab om, hvordan vi sikrer, at fixerummene bliver reelle "heller" for de mennesker, der er afhængige af stoffer.

Moderaterne har for nylig genrejst debatten om afkriminalisering af besiddelse af stof i små mængder til eget brug. Det vil betyde et vigtigt skift, så man kan starte en nødvendig dialog om brugen af stoffer og få brugerne ind i nogle ordentlige, værdige rammer, så de kan få den hjælp, der er nødvendig, i stedet for at man jagter misbrugerne på gaden. Portugal har vist, hvordan det kan gøres.

Læs også

Unge, der selvmedicinerer

Jeg ser frem til den bebudede nye psykiatriplan. Den skal adressere, hvordan vi kan gøre det nemmere at få adgang til psykiatrisk hjælp, når du har et forbrug af stoffer. Det gælder ikke mindst i forhold til udsatte og risikovillige unge og unge, der selvmedicinerer.

Flere unge har til Vives forskere fortalt, at de anvender cannabis som et middel til at håndtere psykiske udfordringer, og de oplever, at myndigheder og tilbud har svært ved at tage hånd om begge disse udfordringer samtidigt.

Samtidig får de i forbindelse med psykiatrisk udredning eller behandling besked på, at de skal være stoffrie. Dette opleves af flere som en barriere for, at de kan komme i gang med den nødvendige behandling.

Erfaringerne fra tiden med corona er at starte behandling op lokalt så snart, der er en motivation hos den enkelte – uagtet om vedkommende opholder sig på herberg, et misbrugscenter eller i psykiatrisk behandling. Lad os fortsætte med det.

I København er vi ikke alle rige, unge og smukke. Vi er også ulige

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Overborgmester, Københavns Kommune

Staten skal medfinansiere værdige fixerum

København er på mange måder Danmarks ansigt ud af til i den store verden. Men i København er vi ikke alle rige, unge og smukke. Vi er også ulige. Vi er også ansigtet på de mennesker, der tager til hovedstaden for at få hjælp, eller for at flygte fra en hverdag, der ikke fungerer med stoffer, alkohol eller hjemløshed. Det ansvar tager vi på os, men vi kan ikke gøre det alene.

Derfor må ideen om at skabe mere værdighed i form af flere fixerum og øget hjælp selvfølgelig også (som tidligere) medfinansieres af staten. Det vil dels være en hjælp til at udbrede livreddende fixerum til flere kommuner udover København, Aarhus og Odense. Dels være en anerkendelse af, at de større byer i Danmark løfter en kæmpe opgave med at redde liv og sikre stofbrugere et værdigt liv.

Siden jeg blev valgt til Folketinget i 2001 har jeg kæmpet for de lovændringer, der kunne muliggøre fixerum. Det var en stor sejr, da den socialdemokratisk ledede regering i 2012 fremsatte det lovforslag, der gjorde, at vi kort efter kunne åbne de første fixerum Skyen og H17 på Vesterbro i København.

Nu skal vi tage et nyt skridt. Så vi kan redde flere liv og sikre stofbrugere et værdigt liv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00