Debat

Pårørende og læger efter politisk under­prioritering: Psykiatrien har behov for et markant løft

DEBAT: Hvis regeringen vil leve op til sin ambition om at sikre bedre behandling for mennesker med psykisk sygdom, skal der øremærkede midler til, skriver Mads Engholm og Camilla Noelle Rathcke.

Der er lang vej til høje, fælles standarder for psykosociale indsatser i landets 98 kommuner, skriver Mads Engholm og Camilla Rathcke.
Der er lang vej til høje, fælles standarder for psykosociale indsatser i landets 98 kommuner, skriver Mads Engholm og Camilla Rathcke.Foto: Pressefoto/Bedre Psykiatri og Jesper Schwartz/Lægeforeningen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der var to løfter i afsnittet om psykiatri i finansloven for 2020, som gav håb om et bedre liv for de mange tusinde danskere med psykisk sygdom og deres pårørende:

"Derfor igangsættes arbejdet med en 10-års plan for psykiatrien". Og "samlet afsættes der 600 millioner kroner årligt fra 2020 og frem til at styrke psykiatrien".

Løfterne i finansloven og flere efterfølgende udmeldinger fra både sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) efterlader ingen tvivl om, at et løft af psykiatrien står højt på regeringens to-do-liste.

Tvingende behov for et løft
De 600 millioner kroner årligt til behandlingspsykiatrien er en rigtigt god start.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Dem sætter vi stor pris på, for der er i dén grad brug for et løft af tilbud og behandling til de mange patienter med psykiske lidelser.

Men selvom 600 millioner kroner er mange penge, kommer man ikke udenom at diskutere en langsigtet investeringsplan som et centralt element i den kommende tiårsplan.

Det er hævet over enhver tvivl, at der er et tvingende behov for et markant og ambitiøst løft af psykiatrien efter mange års politisk underprioritering

Mads Engholm og Camilla Noelle Rathcke
Landsformand for Bedre Psykiatri og formand for Lægeforeningen

For det er hævet over enhver tvivl, at der er et tvingende behov for et markant og ambitiøst løft af psykiatrien efter mange års politisk underprioritering.

Men regeringen har ikke – os bekendt – givet klart udtryk for, at der skal findes flere penge til psykiatriplanen. Tværtimod har Magnus Heunicke udtalt, at der i forlængelse af arbejdet med tiårsplanen skal "tages stilling til evt. finansiering af de initiativer, som finder vej ind i den endelige 10-års plan for psykiatrien".

Kan ikke realiseres uden øremærkede midler
Derfor er spørgsmålet, om den længe ventede tiårsplan for psykiatrien skal finansieres af de 600 årlige millioner, som allerede er afsat? Det er vores klare opfordring, at tiårsplanen for psykiatri ikke på den måde skal finansieres af allerede afsatte midler.

Skulle det ske, kommer regeringen ikke i mål med de høje ambitioner for psykiatrien, der er lagt for dagen. Indsatserne for de alvorligst syge skal løftes.

Dels på sygehusene, hvor antallet af sengepladser og ambulante forløb ikke slår til i forhold til antallet af patienter. Og dels er der behov for et gedigent kvalitetsløft af den støtte og de tilbud, som det stigende antal patienter modtager fra kommunerne.

Der er lang vej til høje, fælles standarder for psykosociale indsatser i landets 98 kommuner, og det bliver ikke realiseret uden øremærkede midler.

Læs også

Find inspiration i kræftområdet
Der er også behov for at samle behandlingen til mennesker med misbrug og psykisk sygdom i regionalt regi, så patienter med behandlingskrævende misbrug får et koordineret og sundhedsfagligt behandlingstilbud af høj kvalitet.

Og så skal der være tilstrækkelig tid og ressourcer til, at også patienternes familier inddrages og får hjælp og støtte undervejs i forløbet.

Samtidig stiger antallet af mennesker med psykiske lidelser, der har brug for hjælp og behandling hos egen læge, på sygehusene og i kommunerne.

Der er mere end nok at tage fat på, for at alle de patienter, der har behov for psykiatrisk hjælp, også får kvalificeret hjælp og støtte, uanset hvilken sektor der yder indsatsen.

Derfor vil vi foreslå regeringen at lade sig inspirere af kræftområdet. Her sikrede en meget ambitiøs indsats med store investeringer, at Danmark på relativt få år flyttede sig fra middelmådighed til international superliga.

Vi håber regeringen på samme måde vil gå ambitiøst til værks, så tiårsplanen for psykiatri giver det løft, som mennesker med psykisk sygdom er stillet i udsigt.

Vi mener ikke, at man kan ikke være andet bekendt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Noelle Rathcke

Formand, Lægeforeningen, overlæge, ph.d., Herlev-Gentofte Hospital
cand.med. (Københavns Uni. 2003), ph.d. (Københavns Uni. 2010), speciallæge i Intern medicin, Endokrinologi 2019

Mads Engholm

Talsperson, PsykiatriAlliancen, landsformand, Bedre Psykiatri, formand, WeShelter, specialkonsulent, Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning
Cand.scient.anth. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00