Debat

Privat omsorgsaktør: Enhedslistens forslag er socialwashing og non-profit-fantasier af værste skuffe

Enhedslisten har forslået, at udsatte kun må få hjælp af private aktør, hvis de er non-profit. Det bygger på uholdbare antagelser og en manipulerende 'socialwashing' af velfærdspolitik, skriver Forenede Cares direktør.

Enhedslisten vil i kødet på kapitalismen. Men i stedet går de i struben på netop de socialt udsatte, de siger, de vil hjælpe, skriver Stine Eising von Christierson.
Enhedslisten vil i kødet på kapitalismen. Men i stedet går de i struben på netop de socialt udsatte, de siger, de vil hjælpe, skriver Stine Eising von Christierson.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Stine Louise Eising von Christierson
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Greenwashing er lige så godt for klimaet, som socialwashing er for udsatte. 'Non-profit' er blevet et velfungerende røgslør for dem, der selv har interesser i at sidde på markedet, mens de skummer fløden.

I dag 29. april førstebehandles Enhedslistens forslag, der vil forbyde virksomheder som Forenede Care, og her er jeg direktør. Enhedslisten vil afskaffe os, fordi de mener, at private med ejerforhold, der ikke falder i kategorien non-profit, primært tænker indtjening.

Hvis Enhedslisten får indflydelse på landets regler, kan kvinderne ikke få hjælp hos os

Stine Eising von Christierson
Direktør, Forenede Care

Med hovedet på blokken: Sådan er min virkelighed ikke. Jeg tænker, at jeg skal være den bedste til at hjælpe. Sådan er min markedslogik.

At Enhedslisten partout er imod private aktører, der ikke er non-profit, er ikke overraskende. Men at eksempelvis non-profit fondsejede institutioner betaler store summer til deres bestyrelser, overrasker nok en del. Enhedslistens beslutningsforslag viser i hvert fald, at de åbenbart ikke ved det.

Enhedslisten socialwasher deres politik

At Forenede Care så i højere grad har investeret i dyb faglighed og medarbejdertrivsel synes slet ikke at interessere Enhedslisten.

De vil i kødet på kapitalismen, men går altså i stedet i struben på netop de socialt udsatte, de siger, de vil hjælpe. De 'socialwasher' simpelthen deres politik for at fremme afviklingen af private aktører, som Enhedslisten af politiske årsager ikke kan lide. Ærgerligt for udsatte.

Sandheden er, at Forende Care er en galakse fra Enhedslistens kulørte historier om blandt andet en bodybuilder og kogebogsforfatter, der uden videre sætter krisecentre i verden med stor fortjeneste til dem selv. Det er den slags historier, landets lovgivere får serveret af Enhedslisten op til onsdagens drøftelser om, hvorvidt min virksomhed skal afskaffes.

Vi har derimod investeret i eksempelvis vores krisecenter, som hjælper voldsramte kvinder med psykiatriske diagnoser og misbrug. Det kan ingen offentlige krisecentre. Hvis Enhedslisten får indflydelse på landets regler, kan kvinderne ikke få hjælp hos os.

Mennesker, ikke selskabsformer, i centrum

Det er absurd, at Enhedslisten vil lovgive imod ulovligheder, der allerede bliver slået ned på med eksisterende lovgivning. For vi kan da hurtigt blive enige om, at mennesker, som udnytter folks ulykke til egen vinding, ikke skal have lov til at drive forretning. Men det har de heller ikke nu. Faktisk er socialtilsynet endda skærpet. De kan udstede sanktioner og tilbagekalde godkendelser, hvis kvaliteten er for lav.

Lad os nu slå fast: Der er ikke en generel rød tråd mellem ejerforhold og kvalitet

Stine Eising von Christierson
Direktør, Forenede Care

For god ordens skyld er det er ikke kun Enhedslisten, der forherliger non-profit. Nogle kommuner indgår kun aftaler om friplejehjem, som skal etableres "non-profit", fordi det simpelthen er mere spiseligt rent politisk.

Jeg vil gerne appellere til, at vi sætter mennesker, og ikke selskabsformer, i centrum. Vi burde i stedet løse akutte sociale problemstillinger og fremtidens demografiske udfordringer – sammen.

Private varetager lige nu i højere grad specialiserede indsatser, end kommunerne gør. Kommunerne har i højere grad en one-size-fits-all-model, og den giver god mening, for private kan hjælpe mennesker fra hele landet efter aftale med den enkelte kommune. Kommunen hjælper primært i kommunen. På den måde supplerer vi hinanden godt.

Ingen sammenhæng mellem ejerforhold og kvalitet

Danmark mærker lige nu en ideologisk kamp, hvor afgørende valg for fremtiden træffes på baggrund af vildledende argumenter om non-profit. Det aktuelle lovgivningsarbejde taler sit tydelige sprog.

Virkeligheden er, at skal et samfund holdes kørende, må der udbetales lønninger. Og vi overvejer vel ikke at lukke kommunerne, fordi løn til socialdirektører, kommunaldirektører og borgmestre tager penge fra de mennesker, som vi betaler skat for at hjælpe? Det samme gælder for non-profit aktører. De skal også holde deres organisationer kørende med lønninger til direktører og bestyrelser. Not so non-profit. Jeg foretrækker transparent finansiering.

Der er ikke tid til mere ugennemsigtig konkurrence i non-profit. Se bare på den hastige demografiske udvikling og de alvorlige udfordringer i forhold til rekruttering. Hov, fik jeg sagt, at vi har en høj medarbejdertilfredshed?

Lad os nu slå fast: Der er ikke en generel rød tråd mellem ejerforhold og kvalitet. Derimod er der en rød tråd mellem at have ressourcer og at kunne investere i kvalitet. Derfor er Forenede Care blevet gode, for sådan har vi brugt vores midler. Egentlig ret non-profit-agtigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Louise Eising von Christierson

Adm. direktør, Forenede Care, formand, Dansk Sundhed og Velfærd (Dansk Industri)
Social- og sundhedsassistent, diplomuddannelse i ledelse

0:000:00