Debat

Forsker: Uretfærdigt, at hjemløse ikke vægter højere på vaccinebarometeret

DEBAT: Hjemløshed burde kvalificere til vaccination i sig selv. Deres levevilkår kombineret med generel høj sygelighed bør uden hensyntagen til alder kvalificere dem til deres første stik snarest, skriver Sandra Feodor Nilsson. 

Et snarligt vaccinetilbud til særligt socialt udsatte kan minimere død og smittespredning samt bidrage til øget epidemikontrol hen over vinteren, skriver Sandra Feodor Nilsson.
Et snarligt vaccinetilbud til særligt socialt udsatte kan minimere død og smittespredning samt bidrage til øget epidemikontrol hen over vinteren, skriver Sandra Feodor Nilsson.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er meget vi ikke ved om Covid-19, og meget vi ikke kan styre. Vi har som samfund haft kort tid til at indordne os efter en ny virus med mutationspotentiale. Men der er også meget vi ved.

Høj alder, mandligt køn, kroniske underliggende sygdomme samt social deprivation øger risikoen for et alvorligt sygdomsforløb for at nævne nogle af de vigtigste faktorer.

Der er konstateret mange Covid-19 udbrud på hjemløseherberger i USA og ofte med mange asymptomatiske tilfælde. En spørgeskemaundersøgelse af Covid-19 på de danske herberger fra december viste relativt få smittetilfælde.

Kan blive ny smittebombe
Og det er til trods for fuld belægning mange steder og manglende opsporende testning. Succesen kan formentlig forklares med stor opmærksomhed på hygiejne og få sociale kontakter.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men der er grund til at frygte, at det pæne billede snart krakelerer som konsekvens af en hidsig muterende virus i kombination med vinter, trange kår, fællesfaciliteter, få isolationspladser og lange udsigter til en mere ”normal” og social tilværelse igen.

De fleste herberger tester først for Covid-19, når der er mistanke om smitte, men det fanger ikke de asymptomatiske tilfælde. Herberger kan blive de nye smittebomber i Danmark.  

Etikken, som har været styrende for rangering af grupperne i toppen af vaccineplanen, burde styre os videre igennem Covid-19 pandemien med endnu større omtanke for de socialt udsatte.   

Sandra Feodor Nilsson
Ph.d, post doc., Psykiatrisk Center København, CORE

Får først vaccine omkring april
Der er blevet råbt op i forhold til manglende prioritering af testning inden for "det specialiserede socialområde". Udbrud på herberger begynder så småt at komme frem i mediernes søgelys, og fagpersoner har råbt op om vigtigheden af vaccine til de udsatte borgere.

Men stemmerne er svage og få. Sundhedsstyrelsen har dog netop meldt mere tydeligt ud om vaccinationsplanen på socialområdet, så de hjemløse ikke længere er helt så usynlige.

Men størstedelen af de socialt udsatte, herunder hjemløse, vil høre til gruppe ti (personer under 65 år, som har tilstande og sygdomme, som medfører forøget risiko for alvorligt forløb) og kommer dermed ind som tredje sidste gruppe. Det vil sige en gruppe, der først får vaccinetilbud fra omkring april.

Socialt udsatte personer eller personer på botilbud med somatiske sygdomme kan med henvisning fra læge rykke op til gruppe fem (udvalgte personer med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb), som er nuværende vaccinationsgruppe, der strækker hen over vinteren og frem til april.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har udtrykt glæde over, at der tages hånd om de socialt udsatte, der er særligt sårbare. Så langt så godt. Men Sundhedsstyrelsen slår samtidig fast, at der vil være tale om individuelle vurderinger af vaccinebehov på herberger og bosteder, og at for eksempel svær psykisk sygdom eller hjemløshed ikke i sig selv kvalificerer til at komme i med i gruppe fem. 

Hjemløshed kvalificerer til maksimal sårbarhed
Som forsker i området med socialt udsatte ved jeg, at hjemløse i Danmark topper på udsathed, sårbarhed og sygelighed. Disse mennesker har høj forekomst af psykiske sygdomme, misbrug, kroniske somatiske sygdomme og infektioner.

Men helt centralt er det også, at hjemløse ofte har uopdaget samt ubehandlet sygdom. Personer i hjemløshed kan forvente at leve omkring 20 år kortere end andre. Og tænker man socialt udsatte mere bredt, kan man med fordel tilføje personer på psykiatriske botilbud, individer med misbrug samt fængselsindsatte til denne gruppe.

Hjemløshed er en ekstrem situation. Det kan derfor synes uretfærdigt, at den sociale udsathed ikke vægter mere på vaccinebarometeret, som i højere grad vægter indlæggelsesbaggrund og somatiske diagnoser.

Mange hjemløse har begrænset kontakt til sundhedsvæsenet og egen læge samt manglende ressourcer til at tage vare om alvorlig sygdom. Så det er ikke svært at forestille sig, at mange hjemløse ikke vil blive henvist til vaccine som en del af gruppe 5, selvom det lige nu lyder sådan på overskriftsniveau.  

Det er jo kompleksiteten i de socialt udsatte menneskers liv, som skulle kvalificere dem til en højere vaccinekategori og ikke kun kendt somatisk sygdom. Det er netop kombinationen af de sociale, psykiatriske og ubehandlede psykiatriske såvel som somatiske problemer, som gør dem vigtige at tænke ind som gruppe.

Kapløbet med tiden og spredning af Covid-19 gør det vanskeligt, hvis ikke umuligt, at vurdere hver enkelt af de socialt sårbare individer. Jeg mener derfor, at hjemløsheden burde kvalificere mere til vaccination i sig selv.

Læs også

Etik styrer vaccinekapløbet
Vi kan ikke styre, hvor hurtigt store mængder af vaccinen kommer til landet, eller hvordan befolkningen vælger at agere i forhold til sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Men vi er vidner til en skarp styring af, hvem der tilbydes vaccine først.

Nu tyder det på, at enkelte socialt udsatte borgere kan være heldige at tilegne sig en plads i gruppe fem, men det bliver svært at afgøre, hvem, hvorfor og hvordan. De må næsten være de mest velbehandlede hjemløse, som kan gøre sig håb om gruppe fem.   

Etik spiller afgørende rolle for beslutningerne i vaccinekapløbet. Derfor har Sundhedsmyndighederne prioriteret de ældste borgere på plejehjem som samlet gruppe med størst risiko for alvorlig sygdom og død højst.

Der er mange hensyn at tage. Hjemløse vil ofte ikke opfylde "alderskriteriet". De bliver sjældent så gamle på grund af deres komplekse problemer. Det er vigtigt at huske på.

På stort set alle andre højrisikoparametre scorer de kanonhøjt, men må alligevel nu tage til takke med en tiende plads ud af 12. Deres levevilkår kombineret med generel høj sygelighed bør uden hensyntagen til alder kvalificere dem til deres første stik snarest.

Det vil formentlig for mange af dem være et spørgsmål om liv eller død. Det kan samtidig koste samfundet dyrt, hvis herbergerne rammes af Covid-19-udbrud i de kommende måneder i form af mange og lange indlæggelser af borgere, der vil være mere komplicerede at behandle end ”gennemsnitsdanskeren”.

Etikken, som har været styrende for rangering af grupperne i toppen af vaccineplanen, burde styre os videre igennem Covid-19 pandemien med endnu større omtanke for de socialt udsatte.   

De hjemløses kamp mod Covid-19
Der er så mange mennesker, der fortjener den vaccine. Det gør vi alle. Pædagogerne fortjener den, fordi de passer vores børn. Yngre personer med sygdomme, der potentielt øger risiko for et alvorligt forløb, fortjener den.

Man kan blive ved. Jeg hverken kan eller skal derfor være dommer over for sundhedsmyndighedernes beslutninger og har stor respekt for deres arbejde.

Ud fra min sundhedsfaglige viden ville et snarligt vaccinetilbud til særligt socialt udsatte forventes at minimere død og alvorlig sygdom, minimere smittespredning og bidrage til øget epidemikontrol hen over vinteren.

I så fald imødekommes de to første ud af tre udvælgelseskriterier, som Sundhedsstyrelsens opererer med. Institutionslivet blandt voksne med pladsbegrænsning er det optimale miljø for smittespredning af virus. Det har det altid været.

Mit håb vil derfor fortsat være, at hjemløse kan blive rangeret i nuværende vaccinegruppe, da det fra mit perspektiv ville være en mere etisk forsvarlig plads. Jeg er selv involveret i et forskningsprojekt om socialt udsattes risiko for Covid-19 og følger af Covid-19.

Jeg håber derfor også, at vores konklusion ikke bliver, at de socialt udsatte og sårbare grupper tabte kampen mod Covid-19 i vaccinekapløbet i Danmark.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00