Debat

Psykoterapeuter: Brug alternativer til psykologer og undgå ventelister

DEBAT: Ordningen med gratis psykologhjælp til unge vil medføre længere ventelister. Man bør derfor åbne op for kvalificerede alternativer til psykologerne, så flere unge kan få hjælp her og nu, skriver Pia Jeppesen, formand for Dansk Psykoterapeutforening.

Vi vil se endnu flere unge med angst og depression, end vi regner med, når ordningen med vederlagsfri psykologhjælp til de 18-20- årige begynder sin forsøgsperiode, skriver Pia Jeppesen.
Vi vil se endnu flere unge med angst og depression, end vi regner med, når ordningen med vederlagsfri psykologhjælp til de 18-20- årige begynder sin forsøgsperiode, skriver Pia Jeppesen.Foto: /ritzau/Thomas Lekfeldt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pia Jeppesen
Formand for Dansk Psykoterapeutforening

Man kan selvfølgelig kun glæde sig over, at ordningen med vederlagsfri psykologhjælp til de 18-20- årige begynder sin forsøgsperiode den 1. juli.

Det bliver enormt interessant at følge prøveperioden, men min overbevisning er, at vi vil se endnu flere unge med angst og depression, end vi regner med.

I fredags udtalte Dansk Psykolog Forenings formand, Eva Secher Mathiasen, at der allerede nu er ventelister til psykologerne, ventelister, som ikke forsvinder, men som hun mener kun bliver længere med den kommende ordning.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det tror jeg, at hun har helt ret i. Derfor må vi i Dansk Psykoterapeutforening opfordre politikerne til at kigge bredere og finde andre behandlere end psykologerne.

Det er klart, at jeg vil anbefale os psykoterapeuter MPF.

Langt de fleste psykoterapeuter MPF har en socialfaglig baggrund, eksempelvis som folkeskolelærer, pædagog eller socialrådgiver. De arbejder derfor ud fra et solidt grundlag i behandlingen af den unge med angst eller depression.

Pia Jeppesen

Et kvalificeret alternativ
Psykoterapeuter MPF, som er medlem i Dansk Psykoterapeutforening, har i kraft af deres uddannelse allerede stor erfaring med målgruppen.

Langt de fleste psykoterapeuter MPF har en socialfaglig baggrund, eksempelvis som folkeskolelærer, pædagog eller socialrådgiver. De arbejder derfor ud fra et solidt grundlag i behandlingen af den unge med angst eller depression.

Hvis politikerne ville åbne op for brugen af psykoterapeuter MPF, ville det naturligvis mindske ventetiden. Ventetiden er i særdeleshed skadeligt for den unge, som ofte har brug for hjælp her og nu.

Vi ved fra vores arbejde og uddannelse som psykoterapeut MPF, at hurtig behandling kan være, og oftest er, det afgørende for at undgå varige psykiske mén.

Derfor er vi i Dansk Psykoterapeutforening også glade for tiltaget, som skal styrke den tidlige indsats for børn og unge med psykiske lidelser.

Netop her ville det være oplagt at finde psykoterapeuter MPF i kommunerne, da psykoterapeuterne måske allerede har mødt barnet eller den unge i sit hverv som folkeskolelærer, pædagog eller socialrådgiver.

Forebyggelse er nu en gang den vigtigste måde, hvorpå man kan mindske psykiske lidelser, og på sigt vil det være langt billigere for samfundet.

Derfor ser vi også positivt på aftalerne, men håber, at politikerne vil se lidt bredere og inddrage andre professionelle, der kan hjælpe børnene og de unge, så vi forhåbentlig kan undgå, at mange ender i psykiatrien.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Jeppesen

Fhv. formand, Dansk Psykoterapeutforening

0:000:00