Debat

Rådet for Socialt Udsatte: Regeringens løfter på socialområdet kan kun opfyldes med strukturelle reformer

Den nye SVM-regering vil sikre en bedre socialfaglig indsats for de mest udsatte mennesker og i langt højere grad hjælpe dem på deres egne præmisser. Det lyder fantastisk – men det er en enorm opgave, som kræver strukturelle forandringer og nedrivning af systemets siloer, skriver Kira West.

Processen forud for hjemløsereformen kan være forbillede for den tværgående socialpolitik, skriver Kira West. 
Processen forud for hjemløsereformen kan være forbillede for den tværgående socialpolitik, skriver Kira West. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Kira West
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi kan kun glæde os over, at den nye SVM-regering har socialpolitikken højt på dagsordenen, og at de tre partier lægger op til grundlæggende forandringer i måden, vi som samfund hjælper mennesker i social udsathed. Det er både ambitiøst og tiltrængt.

Men lige så ambitiøse regeringens planer er, lige så omfattende og krævende vil det være at føre dem ud i livet. Derfor er det helt afgørende, at regeringen tager arbejdet dybt alvorligt og laver de reformer, der er så hårdt brug for. Ikke i et snuptag, men med grundighed og tålmodighed.

Ingen er tjent med overfladisk politik, som ikke tager livtag med de strukturelle udfordringer, der i dag forhindrer os i at give mennesker i social udsathed den hjælp, de har brug for.

Udsathed går på tværs af sektorer

Der er ingen tvivl om, at regeringsgrundlaget er opløftende læsning. Men flere af de enkelte pinde på socialområdet er i sig selv meget omfattende, og regeringen skal vide, at de kræver tværfaglige og tværministerielle reformer.

Det er en gylden mulighed, at der samtidig med planer om en ny socialpolitik lægges op til reformer af sundhedsområdet, psykiatrien og beskæftigelsesområdet

Kira West
Formand, Rådet for Socialt Udsatte

Det er for eksempel ikke nogen nem øvelse at "sikre en bedre socialfaglig indsats for de allermest socialt udsatte borgere og nytænke deres møde med offentlige institutioner og sagsbehandlere, så det i langt højere grad sker på deres egne præmisser."

Socialpolitikken er forankret i Socialministeriet, men socialt udsatte mennesker findes i alle afkroge af samfundet. De træder ikke kun ind ad døren til kommunens socialforvaltning, men også på hospitalerne, i psykiatrien og i beskæftigelsessystemet – og de har som oftest brug for hjælp i flere sektorer på én gang.

Vi kan kun hjælpe dem, hvis indsatserne går på tværs af sektorer, gør op med årtiers silo-tænkning og tager udgangspunkt i det enkelte menneske.

Derfor er det en gylden mulighed, at der samtidig med ambitiøse planer om en ny socialpolitik lægges op til reformer af sundhedsområdet, psykiatrien og beskæftigelsesområdet.

For en bedre social indsats kan kun lykkes, hvis alle de sektorer tænkes med og forandres. Men det kræver ærlige og grundige analyser af, hvad der reelt skal til af lovgivningsmæssige ændringer, økonomiske incitamenter og organisatoriske omlægninger, så det ikke bliver pseudoløsninger, og så det reelt løser borgernes problemer.

Reformproces kan danne forbillede

Vi har alt for mange eksempler på politiske planer og initiativer, som ikke har løst de problemer, de er sat i verden for. Ikke fordi de gode hensigter og viljer har manglet, men fordi de ikke tager livtag med de barrierer, der reelt står i vejen.

Se bare indsatsen for mennesker med dobbeltdiagnose, det vil sige samtidig psykisk lidelse og misbrug. Vi har vidst i årtier, at de mennesker falder mellem flere stole i et system, hvor regionens psykiatri og kommunens misbrugsbehandling ikke formår at arbejde sammen.

En bedre social indsats kan kun lykkes, hvis alle de sektorer tænkes med og forandres

Kira West
Formand, Rådet for Socialt Udsatte

Vi ser hver dag, at det koster svær lidelse og ofte alt for tidlig død. Det har stået i et utal af politiske aftaler, sundhedsaftaler, samarbejdsaftaler og så videre, at de mennesker skal have en sammenhængende indsats. Men problemet er ikke løst, fordi de aftaler ikke tager livtag med de reelle barrierer.

Heldigvis har vi et aktuelt eksempel på en reformproces, som kan danne forbillede for de kommende - nemlig den hjemløsereform, der blev indgået aftale om i efteråret 2021.

Forud for hjemløseaftalen gik en lang proces, hvor der på tværs af social- og boligministerierne og med inddragelse af forskning og praksiserfaring, bruger- og civilsamfundsorganisationer samt kommuner og boligorganisationer blev lavet det fornødne analysearbejde.

Arbejdet dannede så grundlag for en reform, der – endelig – tager livtag med nogle af de strukturelle barrierer, der er for at gøre op med hjemløshed. Ganske enkelt ved at gøre det, vi med sikkerhed ved virker, nemlig egen bolig og tilstrækkelig social støtte til mennesker i hjemløshed. Nu venter et helt felt af aktører på, at den sidste del af reformen vedtages af det nye folketing, så vi kan komme i gang med at høste resultaterne af en ambitiøs reformproces.

Den nye regerings socialpolitik skal favne bredt over sundheds-, bolig-, uddannelses- og beskæftigelsespolitik og på tværs af kommuner, regioner og stat. Den skal tage udgangspunkt i de mennesker, der har brug for hjælp, og bygge på den faglige analyse.

Så stor cadeau til regeringen for at være så ambitiøs på de socialt udsattes vegne. Vi glæder os til at følge og bidrage til de grundige processer, der skal lede til gode og rigtige løsninger for de mest socialt udsatte mennesker i vores samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira West

Formand, Rådet for Social Udsatte, direktør, Hjem til Alle Alliancen
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), diplomuddannelse i ledelse (2012)

0:000:00