Debat

Rådmand og hjemløs-alliance: Træk på vores erfaring – nedbring hjemløshed med sociale investeringer

Sociale investeringer i boliger og specialiseret støtte kan få mennesker ud af hjemløshed. Samtidig bliver midlertidige indsatser erstattet af varige løsninger, når kommunerne har et økonomisk incitament til at udbrede løsninger som Housing First, skriver Kristian Würtz og Vibe Klarup.

Vi har brug for nye løsninger på gamle problemer – på ti år er antallet af
unge i hjemløshed steget med 72 procent, skriver Kristian Würtz og Vibe Klarup. 
Vi har brug for nye løsninger på gamle problemer – på ti år er antallet af unge i hjemløshed steget med 72 procent, skriver Kristian Würtz og Vibe Klarup.  Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Kristian Würtz
Vibe Klarup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.


I forbindelse med regeringens udspil til en hjemløsereform, der er varslet senere på året, er der god inspiration at hente fra Aarhus Kommunes sociale investeringer. For vi har brug for nye løsninger på gamle problemer, da udviklingen i Danmark går den forkerte vej.

På ti år er antallet af unge i hjemløshed steget med 72 procent, og hjemløshed generelt er steget med 30 pct.

Housing First gør en forskel
Der er brug for at kigge på det store i det lille, men gode eksempel. Fra 1. september flytter 10 af Aarhus’ mest udsatte unge ind i en nyrenoveret opgang, der tidligere var et herberg. I overgangsboligerne, der ligger centralt i Aarhus, får de unge helhedsorienteret støtte fra et specialiseret team, og indsatsen skal styrke de unge i overgangen til et liv i egen permanent bolig.

Tilstrækkelig støtte i form af Housing First vil kunne hjælpe 9 ud af 10 ud af hjemløshed. Alligevel er det kun under 1 ud af 10 i hjemløshed, der til trods for skiftende regeringers strategier bliver mødt af indsatsen.

Kristian Würtz (S) og Vibe Klarup, hhv. rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune og direktør i Hjem til Alle

Overgangsboligerne er en del af et større socialt investeringsprogram, som Den Sociale Investeringsfond, Hjem til Alle, Aarhus Kommune, Bikubenfonden og Rådet for Sociale investeringer i Aarhus står bag.

Det sociale investeringsprogram kan vise vejen til at tage livtag med de store strukturelle barrierer, der gør, at hjemløsheden er steget i Danmark, særligt blandt unge.

Tilstrækkelig støtte i form af Housing First vil kunne hjælpe 9 ud af 10 ud af hjemløshed. Alligevel er det kun under 1 ud af 10 i hjemløshed, der til trods for skiftende regeringers strategier bliver mødt af indsatsen.

Dette skyldes ikke manglende vilje, men mindset og strukturelle forhold, der gør, at social- og boligpolitik ikke er blevet koblet tidligere – modsat Norge og Finland, hvor hjemløsheden er halveret i samme periode, som den er steget i Danmark. 

En stor strukturel barriere i forhold til at udbrede Housing First handler om manglen på betalelige boliger – noget vi i den grad også mærker konsekvenser af for hjemløse i Aarhus Kommune.

Brug for flere almene boliger
I investeringsprogrammet allokerer vi boliger til Housing First, men der er brug for statslige investeringer i flere billige almene boliger, så vi reelt har boliger at henvise til, når unge i hjemløshed spørger om hjælp, og de typisk hverken har en klækkelig børneopsparing til et indskud eller netværk til at hjælpe dem ind på ventelister.

Vælger kommunen at tilbyde en Housing First-indsats, er der ingen tilskud fra staten, der tværtimod sparer udgiften til herbergspladsen. Udgifter og gevinster følges altså ikke ad for kommunen.

Kristian Würtz (S) og Vibe Klarup, hhv. rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune og direktør i Hjem til Alle

De offentlige styringsmekanismer er en anden væsentlig barriere i forhold til at bekæmpe hjemløshed med Housing First. Sagen er den, at hver gang kommunen henviser en hjemløs til et herberg, er der medfinansiering fra staten.

Vælger kommunen derimod at tilbyde en Housing First-indsats, er der ingen tilskud fra staten, der tværtimod sparer udgiften til herbergspladsen. Udgifter og gevinster følges altså ikke ad for kommunen.

Et økonomisk incatement
I det sociale investeringsprogram i Aarhus giver Den Sociale Investeringsfond, hvad der svarer til det beløb, som staten sparer på herbergspladser, til Aarhus Kommune.

På den måde får Aarhus Kommune et stærkt og økonomisk bæredygtigt incitament til at udbrede Housing First. Det betyder, at midlertidige og akutte indsatser bliver erstattet af varige løsninger – de unge får et sted, som de kan kalde hjem med adgang til tilstrækkelig social støtte og sundhedstilbud.

Med de første sociale effektinvesteringer sætter vi spot på, at vi er nødt til at nedbryde de strukturelle barrierer, hvis vi skal vende udviklingen med den stigende hjemløshed.

Vi håber, at vi ved at fjerne de styringsmæssige snubletråde kan inspirere til den hjemløsereform, regeringen har bebudet senere på året. Hvor der er vilje, findes en vej.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion