Debat

Radio4 svarer tilbage: Vi har rettet fejl i dækning af bosteder

Radio4's dækning af private bosteder bliver udsat for hård kritik af DI, men selvom vi har mødt lukkethed, har vi tilstræbt nuancer, skriver Tina Kragelund Krogh.

Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix
Tina Kragelund Krogh
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Radio4 har den forgangne uge gennem en række pårørende og tidligere og nuværende medarbejdere på et privat bosted beskrevet virkeligheden for nogle af vores mest udsatte borgere, som må have hjælp til deres daglige gøremål på et bosted.

Vi har i dækningen forsøgt at få et mere nuanceret billede af kvaliteten ved at invitere det omtalte bosted til at bidrage til indsigten i, hvordan man driver et bosted af denne type. Men vi har her mødt en lukkethed og manglende vilje til at bidrage til indsigten i, hvad de har fået påbud og bekymringsskrivelser omkring – og hvad de har gjort for at løse problemerne.

Fejl er rettet
Til gengæld har Landsorganisationen for sociale tilbud (LOS), DI og politikere bredt i Folketinget deltaget i debatten, sådan så vi har sikret en nuanceret dækning af, hvordan vi i Danmark skaber de bedste betingelser for vores svageste borgere. Dem, der lige nu er ramt af netop de udfordringer, som giver bostederne påbud som eksempelvis manglende forebyggelse af magtanvendelse, mangelfuld håndtering af medicin, krænkelser og omsorgssvigt.

Vi skriver, at landets private plejehjem – ligesom de private skoler – ikke må tjene penge, som reglerne er i dag. Dette er korrekt for de selvejende plejehjem, som er privatejede og i høj grad er offentligt finansieret og reguleret gennem driftsoverenskomster med kommunerne. De er nonprofit-institutioner og må derfor ikke trække et overskud ud af driften.

Til gengæld giver lovgivningen mulighed for, at privatdrevne friplejehjem kan trække et overskud ud af driften. Den fejl er naturligvis rettet hos os, og vi beklager fejlen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Scharff

Branchedirektør, DI Service og Offentlig-Privat Samspil
cand.scient.adm. (RUC 2000)

0:000:00