Regeringen dropper omstridt loft over børnepenge

SKATTEAFTALE: Børnefamilier med tre børn eller flere kan ånde lettet op. Regeringens ambition om loft over børnepengene blev ikke en del af skatteaftalen. Dansk Folkeparti ønsker dog fortsat mulighed for at begrænse børnechecken for indvandrerfamilier med mange børn.

Børnechecken overlever i sin nuværende form.

Det står klart efter tirsdagens skatteaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Regeringen foreslog i august at barbere børnechecken for barn nummer tre til 75 procent og fjerne ydelsen for barn nummer fire og opefter. På den måde kunne man frigøre 400 millioner kroner, som i stedet kunne bruges til skattelettelser.

Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, bekræfter nu over for Altinget, at forslaget er taget af bordet.

"Tanken var jo, at de fleste mennesker ville blive kompenseret gennem indkomstskattelettelser. Men efterhånden som skatteudspillet er blevet mindre, kan vi heller ikke kompensere dem i samme grad, så derfor har vi droppet det," siger hun.

Behov for finansiering forsvandt
En børnefamilie modtager mellem 11.000 og 18.000 kroner årligt per barn afhængigt af barnets alder. Det offentlige tilskud kan altså hurtigt løbe op, hvis man har mange børn.

Tilbage i 2010 indførte VK-regeringen et loft over børnechecken på 35.000 kroner om året, men loftet blev afskaffet igen af den nye SRSF-regering allerede i 2011.

Forslaget om igen at lægge loft over børnechecken indgik i den tidligere V-regerings 2025-plan – og så igen dagens lys, da VLAK-regeringen spillede ud med sin ambitiøse skattereform i efteråret.

Men i kraft af, at den ambitiøse reform blev knap så ambitiøs, er behovet for et loft over børnepengene ifølge Dansk Folkeparti forsvundet.

"Hvis man havde lavet den store skattereform, havde man haft behov for de 400 millioner kroner, men nu da vi kunne nøjes med den lille øvelse, var der ikke længere behov for at kigge på børneydelsen," siger skatteordfører Dennis Flydtkjær.

Flygtninge skal ikke kunne leve af børnepenge
Omkring 95.000 familier stod til at miste penge som følge af regeringens forslag. Red Barnet glæder sig over, at planerne nu er skrinlagt.

"Vi har været stærkt bekymrede for effekten af det foreslåede loft. Det tredje eller fjerde barn har jo ikke mindre behov end andre børn. I forvejen er der flere og flere børn, som bliver ramt af kontanthjælpsloftet. En del af de samme familier ville være blevet ramt ekstra hårdt af et loft over børnepengene," siger Kirsten Lund Larsen, der er national chef i Red Barnet.

Regeringens forslag var især rettet mod flygtninge- og indvandrerfamilier med mange børn.

"Motivationen har jo klart været, at vi ikke skulle have flere flygtninge, som nærmest kunne leve af børnepenge, men at der i stedet blev givet incitament til at komme ud og arbejde. Men vi kunne også se, at forslaget ramte bredere end som så, og at vi ikke kunne kompensere nok i forhold til indkomstskatten, da pakken ikke blev så stor," siger Louise Schack Elholm.

Bekymringer har gjort indtryk
Konsekvenserne for almindelige børnefamilier har gjort indtryk på regeringen, erkender skatteordføreren.

"Vi har taget de bekymringer, der har været, alvorligt. Og det er også en af årsagerne til, at det ikke er blevet en del af skatteaftalen. Jeg så gerne, at de økonomiske incitamenter til arbejde blev styrket yderligere, men vi kan jo heller ikke fjerne grundlaget for danske børnefamilier," siger hun.

Regeringen har foreløbig ingen planer om at forsøge sig med loft over børnepengene igen.

Dennis Flydtkjær understreger, at det ikke ændrer på grundholdningen i Dansk Folkeparti om, at der bør være loft over børnepenge for indvandrerfamilier.

"Udfordringerne er der jo stadig, så vi mener stadig, at det vil være relevant at diskutere, om man på en eller anden måde kan målrette reglerne," siger han.

Forrige artikel Ny måling: Flertal af vælgerne vil beholde straksskilsmissen Ny måling: Flertal af vælgerne vil beholde straksskilsmissen Næste artikel SF-profil ny direktør i Mødrehjælpen: Der sker spændende ting i den civile sektor SF-profil ny direktør i Mødrehjælpen: Der sker spændende ting i den civile sektor
 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  GODT, det blev taget af bordet

  Louise Schack Elholm udtaler på Venstres vegne...sandsynligvis godt tilskyndet af Dansk Folkeparti(citat):
  "Motivationen har jo klart været, at vi ikke skulle have flere flygtninge, som nærmest kunne leve af børnepenge, men at der i stedet blev givet incitament til at komme ud og arbejde."
  og
  (citat): "Jeg så gerne, at de økonomiske incitamenter til arbejde blev styrket yderligere, men vi kan jo heller ikke fjerne grundlaget for danske børnefamilier,"
  Godt, at flertallet indså, at man saver den gren af, man selv sidder på, når man ønsker at diskreditere mindretals rettigheder via lovgivning. Desværre er det ikke første gang, vi som vælgere oplever den slags.
  **Den slags fjendebillede-lovforslag kan vi bruge til absolut ingenting.**
  Åbenbart er nogle af vores lovgivere selv så pengefikserede, at de tror, man vælger "den 4, smutter" fra for at finde et økonomisk incitament til at komme på arbejdsmarkedet ????
  **Hvad er det for en indsigtsforståelse og hvilket menneskesyn?**
  Det er jo holdninger, vi kender fra det kommunistiske Kina !
  Helt ærligt: Har man undersøgt hvor mange flygtningefamilier, der har mere end 3 børn? De indvandre- og flygtningefamilier, jeg kender, har ikke "sværme af børn", som DF påstår. Det er fjendebilleder, kastet ud i æteren af ledende, ansvarlige politikere....!!
  ....
  Da vi ventede vores 3, barn troede lægerne en overgang, at det var tvillinger. Det var det ikke. Jamen altså! Skulle vi have afbrudt graviditeten for at sikre os et incitament til at blive på arbejdsmarkedet?
  Når en kvinde i Danmark skal føde eller har små børn, der skal til kontrol hos lægen, så vejledes der selvfølgelig om prævention. Og i skolerne modtager eleverne seksualvejledning.
  ....
  Forslaget var krænkende overfor os alle.... og sandsynligvis ikke i overensstemmelse med hverken Grundlovens eller Menneskerettighedskonventionens bestemmelser....