Regeringen skal diskutere udsatte børns skolefravær

FRAVÆR: Flere kommuner håndterer udsatte børns skolefravær for dårligt, lyder det fra Børns Vilkår. Venstres undervisningsordfører vil tage problemet op i regeringen, mens undervisningsminister Merete Riisager (LA) har sat en undersøgelse i gang. 

Hver tredje skoleleder eller PPR-ansat har ingen eller kender ikke til retningslinjer for, hvordan skoleelvernes fravær skal håndteres, viser ny undersøgelse fra Børns Vilkår. 
Hver tredje skoleleder eller PPR-ansat har ingen eller kender ikke til retningslinjer for, hvordan skoleelvernes fravær skal håndteres, viser ny undersøgelse fra Børns Vilkår. Foto: Martin Ballund/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Der er brug for at se nærmere på, hvornår udsatte børns skolefravær bør give anledning til bekymring. 

Det mener Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, der nu vil tage emnet op med undervisningsminister Merete Riisager (LA) og regeringens andre ordførere:

"Det er vigtigt, at man har styr på, hvornår fravær skal tages seriøst. Det virker, som om der er nogen, der efterspørger nogle klarere retningslinjer. Det er helt klart noget, vi bør drøfte i folkeskoleforligskredsen, og jeg vil i første omgang sætte det på et regeringsordførermøde," siger hun. 

Dokumentation

Det anbefaler Børns Vilkår

1. Udsatte børn skal have en skoleplan 
Alle børn med en socialsag i kommunen skal have ret til en skoleplan ved skoleskift, højt skolefravær eller ved markant ændring i barnets situation (for eksempel en anbringelse). Skoleplanen udarbejdes af barnets skole i samarbejde med socialforvaltningen, barnet, familien og eventuelt anbringelsesstedet.

2. Individuel støtte og flere lærerressourcer til børn med særlige behov 
Udsatte børn, som har brug for bedre støtte fagligt og socialt, kan med fordel få en ressourceperson tilknyttet. 

3. Lovgivningen skal fastsætte ensartede standarder for, hvornår man handler på bekymrende fravær 
Det anbefales, at der opstilles ensartede procedurer for, hvornår skolelederen skal handle på bekymrende fravær. Samtidig er det vigtigt, at der vejledes i registreringspraksis for fravær med henblik på at sikre ensartethed. 

4. Serviceloven skal skærpes i forhold til barnets skoletilbud ved anbringelser uden for kommunen 
Skoleplanen vil betyde, at vejledningen til serviceloven bliver skærpet ved anbringelser uden for kommunegrænsen, idet det bliver ekspliciteret, at PPR i den anbringende kommune og PPR i den stedlige kommune i samarbejde med socialforvaltningen i den anbringende kommune skal finde et relevant skoletilbud til barnet. 

5. Understøttelse af barnets skolegang skal have højere prioritet i uddannelsen af plejefamilier
Plejefamilier bør have undervisning i at understøtte barnets skolegang i forhold til barnets behov – i forvejen er der udfordringer med, at familieplejere ikke altid modtager de lovpligtige kurser og supervision. 

Kilde: 'Udsatte børns skolegang', Børns Vilkår


0:000:00