Debat

Regionalpolitikere: Tilbud til mennesker med dobbeltdiagnoser er klar. Vi venter kun på Folketinget

Der er bred faglig opbakning til et entydigt ansvar og en samlet indsats for patienter med dobbeltdiagnoser. Vi venter blot på Folketinget, skriver et enigt, tværpolitisk psykiatri- og socialudvalg i Danske Regioner.

Mennesker med både psykiatisk diagnose og misbrug er blandt de mest udsatte i Danmark, skriver Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg. 
Mennesker med både psykiatisk diagnose og misbrug er blandt de mest udsatte i Danmark, skriver Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg. Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nogle af de mest udsatte mennesker i Danmark, er dem, som lever med en såkaldt dobbeltdiagnose. Det vil sige mennesker, som kæmper både med psykisk sygdom og misbrug. De er særligt sårbare, fordi misbruget ofte forværrer den psykiske sygdom, og den psykiske sygdom ofte forværrer misbruget.  

Det har store konsekvenser, ikke bare for den enkelte. Også som samfund ser vi konsekvenserne – manglende uddannelse, tabte jobs, opløste familier, øget risiko for kriminalitet og dramatisk forkortede liv. I gennemsnit dør mennesker med dobbeltdiagnose 22 år før alle andre.

I regionerne kender vi allerede mange af dem. I 2017 modtog cirka 16.000 patienter med dobbeltdiagnose behandling for deres psykiske lidelse på et hospital.

Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg

Afsendere

 • Jacob Klærke (SF), formand i psykiatri- og socialudvalget, SF
 • Vibeke Gamst (K), næstformand i psykiatri- og socialudvalget, Konservative
 • Lone Dybdal (S)
 • Anne Christiansen Thilemann (S) 
 • Susanne Due Kristensen (S)
 • Sara Darling Jørgensen (S)
 • Janne Toft-Lind (EL) 
 • Anne Skau Styrishave (R) 
 • Kirsten Devantier (V) 
 • Mette Bossen Linnet (V) 
 • Steen Jakobsen (V) 
 • Malou Skeel (V) 
 • Dorte Vilhelmsen (K)

Men behandlingen er vanskelig, for vi kan kun behandle den psykiske lidelse. Misbrugsbehandlingen er kommunernes ansvar. Populært sagt falder patienterne mellem to stole.

Vi kender allerede løsningen

Skiftende regeringer og brede flertal i Folketinget har gang på gang indset behovet for et entydigt ansvar for en samlet indsats, og forud for sidste års aftale med regeringen om kommunernes og regionernes økonomi lå en løsning klar. Nu er endnu et år gået, og vi venter fortsat på, at den nødvendige beslutning rent faktisk bliver truffet.

Den gode nyhed er, at løsningen nyder bred faglig opbakning. Den fremgår endda sort på hvidt i Sundhedsstyrelsens og Socialstyrelsens faglige oplæg til en 10-årsplan for psykiatrien. Nemlig et regionalt forankret samlet behandlingstilbud til mennesker med både misbrug og psykisk sygdom.

Kun på den måde kan vi sikre, at begge lidelser behandles på samme tid og med afsæt i samme behandlingsplan.

Hvis vi gør det til virkelighed, kan vi løfte kvaliteten i behandlingen, forebygge og afværge multisygdom og forværrede tilstande og ikke mindst gøre det langt nemmere for de enkelte borgere og pårørende at navigere i systemet.

Træf nu den nødvendige beslutning om et samlet og bedre behandlingstilbud for at hjælpe mennesker med psykiske sygdom og misbrug

Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg
Se faktaboks

Træf beslutningen nu

I regionerne kan vi styrke misbrugsbehandlingen ved trække på sundhedsvæsenets erfaringer med dataopsamling, forskning og kvalitetsudvikling. Gode værktøjer, der i dag har trange kår, når 98 kommuner hver især skal løfte opgaven.

Et samlet regionalt tilbud om dobbeltdiagnosebehandling vil derfor også kunne understøtte udviklingen og kvaliteten i kommunernes misbrugsbehandling af de mange borgere, der alene lider af et misbrug. 

Foruden den særligt sårbare gruppe som både har et behandlingskrævende misbrug og samtidig modtager behandling for psykisk sygdom, vil der fortsat være en stor gruppe af borgere, som har et misbrug, men ikke er i psykiatrien. De kan og skal hjælpes i kommunerne.

Kære regering og kære Christiansborg. Træf nu den nødvendige beslutning om et samlet og bedre behandlingstilbud for at hjælpe mennesker med psykiske sygdom og misbrug.

Det vil redde menneskeliv, familieliv og arbejdsliv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Isøe Klærke

Regionsrådsmedlem (SF), formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midtjylland, formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg. 1. reservelæge, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien.
læge, cand.med. (Aarhus Uni. 2015)

Vibeke Merete Gamst

2. viceborgmester (K), Aalborg Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Nordjylland, formand, Psykiatri-og Socialudvalget i Region Nordjylland, næstformand, Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.
cand.jur. (Århus Uni. 1974)

Lone Dybdal

Regionsrådsmedlem (S), Region Midtjylland, afdelingsformand, Foa Horsens
social- og sundhedsassistent (Sosu-skolen i Horsens 1995)

0:000:00