Regionerne vil have handicaprådgivningen

NYHED: Regionerne skal overtage handicaprådgivningen, hvis det står til 15 pct. af regionspolitikerne. Kommunerne mangler ekspertisen, siger regionspolitiker fra Venstre.
Foto: colourbox.com
Christian Juhl Mølgaard

15 pct. af regionsmedlemmerne vil gerne have ansvaret for handicaprådgivning, der i dag ligger hos kommunerne, overført til regionerne.

Det viser en rundspørge, som Altinget.dk har foretaget blandt alle 205 politikere i de fem regioner. 134 har svaret, hvilket svarer til en svarprocent på 65 pct.

Kommuner mangler ekspertise
En af de regionspolitikere, der gerne ser, at regionerne bør overtage handicaprådgivningen er Jens Ravn (V) fra Region Sjælland.

Han begrunder sin holdning tostrenget:

"For det første synes jeg, at det ville være en god idé at samle handicapområdet, så det hele ligger under regionerne. I dag er det et spredt område," siger han og fortsætter:

"For det andet mener jeg ikke, at kommunerne besidder den rette ekspertise - og staten er for langt væk. Ergo vil regionerne være det rette sted at placere handicaprådgivningen."

Hvad vil de handicappede helt konkret få ud af, at regionerne overtager det?

"Jeg er overbevist om, at de vil opleve en bedre, langt mere sammenhængende rådgivning."

Hvilke faggrupper skal i så fald sidde med rådgivningen? Skal socialrådgiverne flytte med over i regionerne?

"Det kunne bestemt være et godt bud. Men det er ikke noget, jeg på stående fod har et konkret bud på," slutter Jens Ravn.

Placér med omtanke
Formanden for Danske Handicaporganisationer, Stig Langvad, har et noget mere nuanceret syn på sagen. I hans optik skal der tages højde for flere faktorer, når man vurderer spørgsmålet om handicaprådgivningens placering.

"I øjeblikket er rådgivningen delt mellem staten gennem VISO - og de enkelte kommuner," pointerer han og fortsætter:

"På den ene side er det vigtigt med det større geografiske perspektiv, men samtidig er det også vigtigt, at rådgivningen er hos folk på lokalt niveau med hænderne nede i bolledejen.

Der er ingen tvivl om, at rådgivningen skal løftes. Det trænger den gevaldigt til. Men det er spørgsmålet, om man skal vælge en løsning med forpligtende tværliggende samarbejde kommunerne imellem, eller om man skal flytte rådgivningen til regionalt niveau. Hvad man end vælger, kræver beslutningen grundig omtanke," siger Stig Langvad. 

0:000:00