S-SF: Unfair og uambitiøs boligaftale

GHETTO: Ifølge S og SF er den netop indgåede aftale mellem regeringen, DF og Radikale både unfair og uambitiøs. Morten Østergaard (R) afviser kritikken, men er enig i, at regeringens samlede ghettoindsats er for svag.
Morten Østergaard (R) afviser kritikken af boligforliget fra S og SF. Aftalen kalder han "et historisk renoveringsløft".
Morten Østergaard (R) afviser kritikken af boligforliget fra S og SF. Aftalen kalder han "et historisk renoveringsløft".Foto: radikale.dk
Peter Baggesgaard Hansen

S og SF kalder den netop indgåede boligaftale mellem regeringen, DF og Radikale for unfair og uambitiøs. Boligordfører for Socialdemokraterne, Thomas Jensen, mener, at regeringen kaster byrden over på lejerne:

"Finansieringen er skæv, fordi det er lejerne, der skal betale for et problem, som er et samfundsmæssigt problem. Regeringen har valgt side, hvor vi mener, at staten også skal bidrage," siger Thomas Jensen.

S og SF har i deres finanslovsforslag afsat en milliard statslige kroner til renoveringsinsatsen i 2011-2012. De mener, at regeringen ikke tager udfordringerne alvorligt:

"Det her er et samfundsproblem, og regeringen har gjort det til et stort slagnummer. Derfor er det meget hult, hvis regeringen ikke vil være med til at løse problemet ved at levere finansieringen fra finansloven," siger boligordfører for SF Peter Westermann.

Thomas Jensen burde lytte til Boligselskabernes Landsforening. De har netop rost aftalen, fordi vi har kæmpet de her 5 mia. ekstra igennem, som tilsammen giver det højeste renoveringsniveau nogensinde i danmarkshistorien til de almene boliger. Det er et resultat, vi er meget glade for, og som vi også gerne tage æren for, og som vi egentlig også synes fortjener socialdemokratisk ros.

Morten Østergaard
Finansordfører for Radikale

Boligaftale løser ikke ghettoproblem
Han mener videre, at boligaftalen er uambitiøs, da den ikke giver tilstrækkelige midler til at få løst udfordringerne på ghettoområdet:

"Det her sætter en lap på det hul, der er kommet i renoveringsefterslæbet. Man får hentet lidt tilbage af det, man har forsømt. Men der bliver ikke råd til de ambitiøse indsatser i ghettoproblematikken i forhold til at skabe tryghed og få flere ressourcestærke borgere ind," siger Peter Westermann.

Han bakkes op af Thomas Jensen, som mener, at boligaftalen er for tynd i forhold til at løse problemerne:

"De har kun givet et løft på 5 mia. kr. over tre år. For når vi så er forbi de tre år, så er vi tilbage på et renoveringsniveau på samme højde som i dag, måske endda højere. Det betyder, at når denne forligsperiode er overstået, hvis de ikke ændrer i det undervejs, så vil man stadig have en renoveringspukkel," siger Thomas Jensen.

R: Historisk løft
Den radikale finansordfører Morten Østergaard er enig i, at ghettoproblematikken ikke løses med Landsbyggefondens midler alene. Men han mener, at S og SF skyder forbi, når de retter deres skyts mod boligaftalen:

"Vores bud på en løsning af ghettoproblematikken gik på to ben. Den indsats, Landsbyggefonden skulle stå for med at skabe markante fysiske forbedringer i hele den almene sektor, har vi nu sikret en stærk finansiering af. Det andet ben er den sociale indsats, og den skal lejerne selvfølgelig ikke selv finansiere. Det burde staten gøre, og der har regeringen svigtet, det er vi enige i," siger Morten Østergaard.

Han afviser derfor kritikken af boligaftalen, som han kalder "et historisk renoveringsløft" af den almene boligsektor:

"Thomas Jensen burde lytte til Boligselskabernes Landsforening. De har netop rost aftalen, fordi vi har kæmpet de her 5 mia. ekstra igennem, som tilsammen giver det højeste renoveringsniveau nogensinde i danmarkshistorien til de almene boliger. Det er et resultat, vi er meget glade for, og som vi også gerne tager æren for, og som vi egentlig også synes fortjener socialdemokratisk ros," siger Morten Østergaard.

Venstres boligordfører, Peter Madsen, afviser også kritikken fra S og SF:

"Der er lavet en god og fornuftig aftale, som giver stærkt forøgede muligheder for at renovere, og der er gode muligheder for at gøre noget i ghettoområderne," siger Peter Madsen, som også pointerer, at ghettoindsatsen ikke kun handler om penge:

"Der er meget andet end økonomi i spørgsmålet om at løse ghettoproblemerne. Der er tale om, at der skal laves en række aftaler i 17 kommuner om en samlet indsats, og det er ikke nødvendigvis økonomi, der er det centrale," siger Peter Madsen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Jensen

MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

Peter Westermann

Regionsrådsmedlem (SF), Region Hovedstaden, højskolelærer, Grundtvigs Højskole
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00