Social kapitalfond på vækstkurs: Ny formand skal finde investorer

OPSKALERING: Hvis vi skal hjælpe flere udsatte mennesker, skal vi vokse os større, lyder budskabet fra den nye formand for Den Sociale Kapitalfond, Peter Engberg Jensen. Han går på jagt efter nye investorer til fondens projekter – og til fonden selv.

"Erhvervslivet ved godt, at man skal tjene nogle penge for at overleve, men man skal også gøre det på en måde, hvor man tager hensyn til samfundet ude omkring," siger Peter Engberg Jensen. 
"Erhvervslivet ved godt, at man skal tjene nogle penge for at overleve, men man skal også gøre det på en måde, hvor man tager hensyn til samfundet ude omkring," siger Peter Engberg Jensen. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Carsten Terp Beck-Nilsson

Den Sociale Kapitalfond har vokseværk. Fonden skal både finde nye investorer, der vil sætte penge i de indsatser, fonden driver, og i fonden selv.

”Det er ikke realistisk, at Den Sociale Kapitalfond får realiseret sine mål om at få de ting, vi arbejder med, op i skala, hvis ikke vi i de kommende år finder nogen, der vil være med til at understøtte vores indsatser og selve kapitalfonden,” siger Peter Engberg Jensen.

Den tidligere topchef i Nykredit og bestyrelsesformand for blandt andet Finansiel Stabilitet har netop afløst Trygfondens direktør, Gurli Martinussen, som formand for Den Sociale Kapitalfond. Og opskalering af fonden og dens aktiviteter er en bunden opgave for den nye formand.

”Siden 2011 har vi arbejdet med at finde ud af, hvad der kan lade sig gøre i forhold til at få folk, som har det svært, inkluderet på arbejdsmarkedet. Nu har vi vist, at det kan lade sig gøre. Og så vil vi gerne op i skala, for vi tror på, at vi kan hjælpe rigtig mange mennesker og få en stor effekt på den samlede økonomi i samfundet,” siger Peter Engberg Jensen.

Vi vil gerne op i skala, for vi tror på, at vi kan hjælpe rigtig mange mennesker og få en stor effekt på den samlede økonomi i samfundet.

Peter Engberg Jensen
Formand, Den Sociale Kapitalfond

Trygfonden giver plads til nye investorer
Den Sociale Kapitalfond blev stiftet i 2011 med startkapital fra Trygfonden. Og Gurli Martinussen har fra starten siddet som formand for fonden.

Hendes afgang fra Trygfonden ved udgangen af september har samtidig givet anledning til at skifte ud i bestyrelsen i Den Sociale Kapitalfond. Og indsættelsen af Peter Engberg Jensen som formand er et signal om, at fonden ikke længere har behov for så meget støtte fra Trygfonden som i de første år.

Det fortæller Tryghedsgruppens økonomidirektør, Ulrik Andersson, som afløser Gurli Martinussen i bestyrelsen.

”Vi var fødselshjælper for Den Sociale Kapitalfond fra starten, fordi vi ønskede at investere i et område, som det var svært at finde andre, der ville være med til at finansiere. Men det har aldrig været tanken, at Den Sociale Kapitalfond skulle være en del af Trygfonden. Gradvist skal fonden kunne flyve selv, og det her er et led i den udvikling, som hele tiden har været planen,” siger Ulrik Andersson.

Også han mener, at tiden er inde til at skalere indsatsen op.

”Vi er på et stadie, hvor ideerne har modnet sig, og der er bygget nogle koncepter op. Så nu er vi klar til at hente investorer andre steder og skalere op,” siger Ulrik Andersson.

Brug for penge på flere niveauer
For at nå sine vækstmål får Den Sociale Kapitalfond brug for kapitalindsprøjtninger på flere forskellige niveauer, fortæller Peter Engberg Jensen.

Dels er der fondens produkter. Her kan en investor eksempelvis sætte penge i et payment by result-program, hvor Den Sociale Kapitalfond lægger penge ud for en indsats i en kommune, der skal hjælpe udsatte mennesker i arbejde, og får betaling bygget på de resultater, fonden opnår.

”Det kunne for eksempel være en pensionskasse, som investerer i mennesker på samme måde, som den kan investere i selskaber, og få et fornuftigt positivt afkast ud af det,” siger Peter Engberg Jensen.

Det er også en mulighed at investere i virksomheder, der tager socialt ansvar, gennem den investeringsfond, som Den Sociale Kapitalfond stiftede for to år siden.

Og endelig er der fonden selv, som også har brug for kapital, hvis ambitionerne skal indfries. I forhold til den del har Peter Engberg Jensen blikket rettet mod andre fonde.

”Det mest naturlige vil nok være, at andre fonde har lyst til at være med til at finansiere det, vi laver. Det er det, min fantasi rækker til lige nu. Men der er jo en stor vifte af muligheder,” siger han.

Tidsånden arbejder med kapitalfonden
I forhold til at få flere engageret i arbejdet er tidsånden med Den Sociale Kapitalfond, vurderer den nye bestyrelsesformand. For socialt ansvar er ikke længere forbeholdt de få.

”Erhvervslivet ved godt, at man skal tjene nogle penge for at overleve, men man skal også gøre det på en måde, hvor man tager hensyn til samfundet ude omkring. For hvis ikke man tager det hensyn, så er der på den lange bane en risiko for vores demokrati,” siger han og fortsætter:

”Det er vigtigt for demokratiet at få inkluderet så mange mennesker som muligt i arbejdsmarkedet. Og det er ikke længere de få virksomheder, der tænker sådan. Det bliver tænkt bredere.”

Direkte adspurgt, hvor han forventer, at Den Sociale Kapitalfond er om tre år, svarer Peter Engberg Jensen:

”Jeg forestiller mig, at vi har investeret fuldt ud i den første investeringsfond og er i gang med den næste, og så forestiller jeg mig, at vi har fået medinvestorer på vores acceleratorforløb og især de her payment by result-modeller. Og så håber jeg, at vi har andre grundinvestorer i Den Sociale Kapitalfond, for det er en forudsætning for at komme videre.”

Han understreger, at han er meget fortrøstningsfuld.

”Vi har nogle velafprøvede modeller og en erfaren og kompetent organisation, så det ville være ærgerligt, hvis vi ikke var dygtige nok til at kapitalisere på det arbejde, vi har lavet igennem årene,” siger Peter Engberg Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Engberg Jensen

Formand, Den Sociale Kapitalfond og Augustinus Fabrikker, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark og 15. juni Fonden, adj. professor, CBS
cand.polit. (Københavns Uni. 1978), ISMP (Harvard Business School 1992)

Ulrik Andersson

Økonomidirektør, TryghedsGruppen, bestyrelsesmedlem, Den Sociale Kapitalfond
Cand.act. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00