Debat

Socialborgmester: De sårbare borgere venter på velfærdsløftet

DEBAT: Det kan ikke passe, at vi i et så rigt og velstillet land som Danmark prioriterer de socialt udsatte så lavt, som vi gør, skriver Mia Nyegaard (R).

Alle kan se, at økonomien ikke matcher borgernes ofte meget komplekse behov, skriver Mia Nyegaard.<br>
Alle kan se, at økonomien ikke matcher borgernes ofte meget komplekse behov, skriver Mia Nyegaard.
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mia Nyegaard (R)
Socialborgmester i København

Flere og flere borgere har brug for en social indsats. 

Både i København og i resten af landet. Og det betyder, at vi mangler penge. Til de handicappede, til de anbragte børn, til de hjemløse. Vi mangler penge til hele socialområdet.

Senest har TV2 Lorry sat fokus på kommunens serviceniveauer på handicapområdet. Det er jeg glad for. Det giver et indblik i, hvad vi tilbyder vores borgere. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Medarbejderne yder hver eneste dag en fantastisk indsats, men rammerne for, at de kan levere et ordentligt stykke arbejde, er under så massivt et pres, at deres faglige organisationer nu råber vagt i gevær. Også det er jeg glad for.

Vi kan ikke spare store millioner beløb og prioritere. For så at vende bunken og starte forfra året efter med at spare og prioritere. På et tidspunkt er der ikke mere at hente. Og det er dér, vi er i dag.

Min tilgang er den, at det ikke giver mening at tage penge fra anbragte børn for at give til borgere med handicap. Eller vice versa.

Mia Nyegaard (R)
Socialborgmester i København

Åbenlyst, at økonomien ikke matcher behovet
Vi er sat i verden for at yde den bedste hjælp og service til de mest sårbare borgere i hele landet. Det kan vi ikke længere.

Lige om lidt starter budgetforhandlingerne i kommunerne. De handler om prioriteringer. Skal vi gøre mere for vores ældre, vuggestuer eller byens svageste og sårbare, som ikke er blevet prioriteret i årevis?

Vi afholdt budgetseminar i socialudvalget i Københavns Kommune i fredags. Og det er tydeligt, at det her ikke er et område, hvor der hersker store politiske forskelle partierne imellem. Netop fordi alle kan se, at økonomien ikke matcher borgernes ofte meget komplekse behov.

Min tilgang er den, at det ikke giver mening at tage penge fra anbragte børn for at give til borgere med handicap. Eller vice versa. Derfor er jeg også glad for at se, at formandskabet i Kommunernes Landsforening går ud med budskabet om, at vi skal prioritere hele socialområdet endnu højere, end vi gør i dag.

Serviceloftet skal til forhandling
Det kan ikke passe, at vi i et så rigt og velstillet et land som Danmark prioriterer de socialt udsatte så lavt, som vi gør. Det er tid til, at vi prioriterer anderledes. 

Hvad kan vi ellers gøre?

Jeg mener, at Jacob Bundsgaard og Martin Damm, formandskabet i Kommunernes Landsforening, går ind til de forestående økonomiforhandlinger med regeringen med det helt rigtige udgangspunkt: Der skal flere penge på bordet til kernevelfærden i hele landet. 

Og jeg håber, at Bundsgaard og Damm vil bringe serviceloftet med ind til forhandlingsbordet. 

Fordi det sætter grænser for, hvad kommunerne må bruge af penge. Serviceloftet skal være højere, og regeringen kunne passende se på, om der er dele af socialområdet, der skal undtages fra serviceloftet.

Regeringen gik til valg på ville løfte velfærden markant. Nu er det tid til at levere. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mia Nyegaard

Kultur- og fritidsborgmester (R), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni.), MA i afrikastudier (Københavns Uni.)

0:000:00