Socialchef-formand: Afskaf særydelser til enlige

BEDRAGERI: Formanden for Foreningen af Socialchefer, Ole Pass, vil bekæmpe socialt bedrageri ved at afskaffe særydelser til enlige. Socialrådgiverforeningen afviser forslaget.
Foto: colourbox.com

Systemet med højere tilskud til enlige er forældet og ude af trit med samfundet i dag.

Ole Pass
Foreningen af Socialchefer i Danmark

Et særligt korps af vagthunde skal næste år sendes udenlands for at afsløre sociale bedragere, der hæver socialhjælp herhjemme, mens de nyder livet under varmere himmelstrøg. Det er et af de højt profilerede forslag i finanslov 2011, og regeringen har afsat 7,2 millioner kroner til at bekæmpe socialt bedrageri, fortrinsvis ved at gennemføre kontrolbesøg i udlandet.

Formanden for landets socialchefer, Ole Pass, mener ikke, at det sociale rejsehold vil batte ret meget. Han ser hellere en målrettet kontrol mod mistænkte, og efter hans mening er det mest effektive at fjerne incitamentet til at snyde de statslige kasser.

"Enlige får højere ydelser både i form af højere børnetilskud og boligsikring, og vi ser mange proforma skilsmisser. Systemet med højere tilskud til enlige er forældet og ude af trit med samfundet i dag, hvor de fleste indretter deres tilværelse på en selvstændig indkomst. Det er mere i trit med tiden at betragte alle voksne som selvforsørgende," siger Ole Pass.

Socialchefen erkender, at en omlægning af ydelserne ikke nødvendigvis giver flere penge i statskassen. Faktisk kan det risikere at blive dyrere.

"Det er et politisk spørgsmål, hvordan man vil udjævne taksterne, men enten skal ydelserne til enlige sættes ned, eller også skal de sættes op for ægtefæller, så jeg erkender, at det er ikke et spareprojekt," siger Ole Pass.

Han nævner sygedagpenge som et af de områder, hvor systemet i dag fungerer urimeligt. Efter en periode på sygedagpenge ryger mange på kontanthjælp, men hvis vedkommendes ægtefælle har en normal indkomst, kan der ikke udbetales kontanthjælp.

"Her træder princippet om gensidig forsøgelsespligt i kraft. Det kommer bag på mange, at systemet er sådan, og det er klart, at i den situation er det en fordel ikke at være gift," forklarer Ole Pass.

Hellere politi
Ole Pass' forslag om at udjævne de særlige takster til enlige falder ikke i god jord hos formanden for Socialrådgiverforeningen, Bettina Post.

"Det er vanvittig overdrevet at fjerne et unikt socialt sikkerhedsnet, fordi en lumpen lille gruppe udnytter systemet. Ydelserne til enlige forsørgere sikrer for eksempel, at børnene ikke lider afsavn, hvis deres forældre bliver skilt," siger socialrådgivernes formand, der i øvrigt mener, at regeringens jagt på socialbedragere i udlandet flytter fokus fra de reelle problemer.

Bettina Post peger på, at kommunerne har særlige kontrolenheder, der skal forhindre socialt bedrageri, og at hendes medlemmer er forpligtet til at indberette til kontrolenheden, hvis de har mistanke om bedrageri.

"I øvrigt mener jeg, at politiet skal langt mere på banen og gennemføre flere straffesager for at statuere nogle eksempler. Vi kan gå rigtig langt i det sociale system, men vi er ikke en straffende instans," fastslår Bettina Post.

Generelt finder hun det ubehageligt, at regeringen med sit sociale rejsehold jagter en lille gruppe mennesker, der i forvejen har en usikker retsstilling. Også den liberale tænketank CEPOS er kritisk over for regeringens indsats mod socialt bedrageri og har sammenlignet den øgede kontrol i udlandet med DDR-tilstande.

0:000:00