Sten Scheibye: Social impact vil vokse – og det er godt for de udsatte og for samfundet

INTERVIEW: Flere investorer vil i de kommende år sætte penge i virksomheder, der kommer udsatte mennesker til gode, vurderer formanden for Industriens Fond, Sten Scheibye. Det vil gavne løsningen af velfærdsopgaver, mener han. 

"Det er interessant, at man kan få et hæderligt afkast af sin investering og samtidig skabe sociale gevinster," siger Sten Scheibye. 
"Det er interessant, at man kan få et hæderligt afkast af sin investering og samtidig skabe sociale gevinster," siger Sten Scheibye. Foto: Industriens Fond
Carsten Terp Beck-Nilsson

Bæredygtighed har fået vind i sejlene. Og vi vil i de kommende år se flere investorer, som retter blikket mod bæredygtige og herunder også sociale investeringer, der vil komme hjemløse, fattige og andre udsatte mennesker til gode.

Det vurderer den tidligere formand for Novo Nordisk Fonden og nuværende formand for Industriens Fond, Bioinnovation Institute Fonden og Knud Højgaards Fond, Sten Scheibye.

”Jeg tror, investeringer i social impact er på vej frem. Der er en hel del investorer, der kigger på det, og det interessante er, at man kan få et hæderligt afkast, samtidig med at man skaber sociale gevinster,” siger han.

Sten Scheibyes interesse for sociale investeringer blev vakt, da Novo Nordisk Fonden for nogle år siden gav et bidrag til Den Sociale Kapitalfonds arbejde med at løfte virksomheder, som hjælper udsatte borgere ind på arbejdsmarkedet.

”Det kom bag på mig, at man kan få om ikke markedets højeste afkast så dog et ganske pænt afkast, samtidig med at man kan højne kompetencerne hos de udsatte mennesker, der arbejder i de virksomheder, og dermed løfte dem ud af passiv forsørgelse. Det er så oplagt godt,” siger Sten Scheibye.

Nu er han trådt ind i advisory boardet i den nordiske filial af investeringsselskabet Impact Partners, som Altinget skrev om i sidste uge. Impact Partners har rejst halvanden milliard kroner til en investeringsfond, der skal anbringe penge i virksomheder, som skaber social forandring på markedsvilkår.

Mere variation i opgaveløsningen
Og det er godt både for mennesker i samfundets randområder og for samfundet som helhed at få flere private virksomheder og investorer ind i løsningen af vores sociale udfordringer, mener Sten Scheibye. Ikke mindst fordi det letter presset på de offentlige finanser.

”Man aflaster i realiteten finansministerens evindelige problem med at få pengene til at slå til,” som han udtrykker det.

Men lige så vigtigt er det, at de private aktører har andre bud end det offentlige på, hvordan vores sociale opgaver kan løses. Og det giver samlet set en mere varieret og innovativ tilgang til opgaveløsningen, mener Sten Scheibye.

”Hvis det kun var en offentlig opgave, ville opgaveløsningen foregå på en bestemt måde. Men når man kombinerer de tilgange, det offentlige, de private virksomheder og fonde har, får man en mere holistisk tilgang til problemstillingerne og opgaven med at løse dem,” siger han og tilføjer:

”Jeg tror, det er rigtig sundt at få sat kapitalismens principper i spil i nogle af disse sammenhænge. Og de principper fungerer immervæk bedst i det private.”

Eksempler skal bane vejen
Med sit engagement i Impact Partners håber den mangeårige topchef i erhvervslivet at kunne bidrage til at skabe forståelige, jordnære eksempler på virksomheder, der gør en social forskel. Det er der behov for, hvis udviklingen på området skal fremmes, mener Sten Scheibye.

”Der er brug for flere spillere, som producerer konkrete, præcise eksempler, som folk kan forstå, så vi kan få sat noget af vores pensionsformue i investeringer, der både giver et afkast og en gevinst for samfundet,” siger han.

Sten Scheibye ser et spædt, men lovende økosystem, der har behov for professionalisering og styrkede rammer. Og så skal der med eksemplets magt opbygges en tillid blandt investorer til, at det er muligt at gøre gavn uden at gå på kompromis med sit økonomiske afkast.

”Det vil være godt, hvis investorer begynder at tale om, at X procent af ens investeringer skal være i social impact og offentliggøre, hvad man selv har gjort,” siger Sten Scheibye.

Når mængden af gode eksempler vokser, vil investorer lade sig inspirere til at kaste sig ud i impact-investeringer, mener Sten Scheibye.

”Hvis investorer skriver, at de har anbragt fem procent af formuen i investeringer, hvor afkastet måske kun er det halve af, hvad man kunne få, hvis man udelukkende gik efter afkast, vil det inspirere andre til at gå samme vej. Det er jeg overbevist om,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00