Svage kræftpatienter svigtes

NYHED: Kræftpatienter fra lavindkomstgruppen behandles dårligere end de velstillede. Det får sundhedspolitikerne til at kræve bedre information i sundhedsvæsnet.
De svageste behandles dårligst.
De svageste behandles dårligst.
Maria Dalby

Umiddelbart så overrasker udmeldingen mig ikke. Det gør det ikke mindre problematisk, det bekræfter bare det, som mange allerede har vidst. Vi har ikke været gode nok til at løse opgaven og have fokus på uligheden i vores behandlingstilbud.

Karl Bornhøft
Sundhedsordfører for SF
SF, DF og Venstre er alle tre enige om, at der skal bedre information til for at imødekomme uligheden i behandling af kræftpatienter. Forskning har nemlig vist, at danskere fra den laveste indkomstgruppe får en dårligere behandling, når de skal igennem sundhedsvæsnet.

"Patienterne bryder sig ikke om åbent at erkende, at de ikke har forstået, hvad lægen sagde. Og denne uvidenhed forstærker deres angst. Sundhedsvæsenet overser, at vi ikke alle er indrettet til at modtage informationer på samme vis. Derfor er der behov for en mere individualiseret kommunikation," siger Jens Søndergaard, professor ved Syddansk Universitet til Kræftens Bekæmpelse.

Målret informationen
Det får sundhedspolitikerne til at kræve, at man nu målretter informationen til de svageste patienter.

"Vi skal have dem i behandlingssystemet til at forstå, at der er forskel på folk. Vi skal være langt mere opmærksomme og lave materiale, der tager højde for de her grupper," siger Karl Bornhøft fra SF.

Også ved Dansk Folkeparti ønsker sundhedsordfører Liselott Blixt at gøre noget ved sagen.

"Det var jo en af de ting, som kræftpakkerne skulle være med til at løse. At alle var sikret den samme behandling. Vi skal være meget mere informative. Vi ved jo godt, hvilke grupper der kender en læge og selv er i stand til at finde information," siger hun.

Hun vil tage fat i emnet og se på, om der er noget konkret, der kan gøres. Men ligesom Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen forventer hun også, at patientvejlederne kan være med til at løse problemet.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00