Debat

Systemet suger kvalitet ud af den offentlige sektor

DEBAT: Kvaliteten siver ud af handicapområdet, mener socialordfører Thyra Frank (LA), der opfordrer regeringen til at finansiere forbedret service med mindre administration på socialområdet.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Thyra Frank
MF og socialordfører, Liberal Alliance

Der går et spøgelse gennem den offentlige sektor. Rettidighedens spøgelse. Ude i kommunerne løber SOSU-assistenter og hjemmehjælpere rundt om urskiven for at holde tidsplanerne, og socialrådgiverne sidder på ræd og række for at gennemføre telefonsamtaler til tiden, så rapporterne kan leveres til tiden, og statens refusionspenge kommer til tiden.

For meget kontrol frem for service
Med Lov om aktiv beskæftigelsespolitik og lov om aktiv socialpolitik skal land bygges og borgerne aktiveres. Det handler med andre ord om kvantitet og ikke så meget om kvalitet. Det handler om, at vi bruger flere og flere skattekroner på administration og kontrol end på konkret service. Vi ekskluderer frem for at inkludere. Vi forvalter, styrer og kontrollerer frem for at støtte, pleje og yde omsorg.

Inden for handicapområdet siver kvaliteten også langsomt ud af foliebakkerne. Den praktiske og pædagogiske hjælp i dagligdagen til for eksempel at vaske tøj og lave sin egen mad skæres væk og erstattes af færdigretter fra centrale industrikøkkener. Der leveres i stakkevis af færdigretter uge efter uge efter uge - lige til at varme op i mikrobølgeovnen.

Vi erstatter de varme hænder og den rettidige omsorg over for den enkelte borger med såkaldte helhedstilbud udtænkt i driftige økonomidirektørers kølige hjerner. Vi sparer på kontakten i øjenhøjde til den daglige hjælp og efterlader medborgeren i eget hjem med en robotstøvsuger.

Det må være muligt at bruge pengene i den offentlige sektor mere fornuftigt i de kommende år. Vi skal have flere varme hænder og færre kolde hjerner. Vi skal have mere liv og mindre system.

Thyra Frank
Socialordfører (LA)

Værdierne opgives
Siden kommunalreformen i 2007 er der skønsmæssigt ansat 35.000 nye administrative medarbejdere, uden at det er kommet de handicappede til gavn. Tværtimod er oplevelsen ofte, at servicen bliver ringere og forholdene dårligere. Sytter Kristensen, der er formand i landsforeningen LEV, mener, at vi er ved at opgive 30 års fundamentale værdier i handicappolitikken, og hun opfordrer regeringen og Folketinget til handling.

Den opfordring vil jeg gerne tage op. Det må være muligt at bruge pengene i den offentlige sektor mere fornuftigt i de kommende år. Vi skal have flere varme hænder og færre kolde hjerner. Vi skal have mere liv og mindre system. Flere hjem og færre institutioner. Mere omsorg og mindre kontrol.

Det burde langt fra være umuligt at sikre mere kvalitet i verdens dyreste offentlige sektor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thyra Frank

Fhv. ældreminister, MF (LA), fhv. forstander, OK-Hjemmet Lotte (1988-2011)
sygeplejerske (Frederiksberg Sygeplejeskole 1982), diplom i ledelse (Danmarks Sygeplejehøjskole 1991)

0:000:00