Tosprogede skal ubetinget spredes

MÅLING: Etniske børn skal spredes i skolerne - uanset om de kan dansk eller ej, mener et klart flertal af vælgerne.
Vælgerne ønsker, at de etniske elever spredes mest muligt for at sikre kulturel integration.
Vælgerne ønsker, at de etniske elever spredes mest muligt for at sikre kulturel integration.Foto: Rasmus Flindt
Erik Holstein

Jeg glæder mig over, at der nu er en langt mindre berøringsangst for at tale om kulturforskelle. Det er afgørende for integrationen, at man får danske kammerater i skolerne og på den måde får et indblik i såvel sprog som kultur.

Jakob Hougaard
Integrationsborgmester i København
Fakta

Spørgsmålet lød:

Hvilket af følgende udsagn er du mest enig i?

- Det er kun et problem, at der er mange etniske elever koncentreret på samme folkeskole, hvis de ikke taler ordentligt dansk.

- De etniske elever skal under alle omstændigheder spredes mest muligt for at sikre den kulturelle integration.


Kilde: A&B Analyse

Store koncentrationer af tosprogede elever i folkeskolen er ikke kun et problem, hvis de taler dårligt dansk. Det er under alle omstændigheder en god idé at sprede de etniske børn mest muligt af hensyn til den kulturelle integration. Det mener næsten 66 procent af danskerne, mens 27 procent kun ser det som et problem, hvis sprogfærdighederne halter. Tallene fremgår af en A&B Analyse udført for Altinget.

Ny holdning til ghetto-skoler
Undersøgelsen lander lige midt ned i kommunernes debat om, hvordan man skal håndtere de stadig større koncentrationer af etniske børn på folkeskolerne. Historisk er dette blevet set som et rent sprogligt problem, men i de seneste år man i flere kommuner begyndt at se andre problemer i de såkaldte "ghetto-skoler".

Odense er en af de kommuner, der nu har øget fokus på spredning af de tosprogede elever, et sigte der har støtte i byrådet lige fra De Konservative til SF:

0:000:00