Troels Lund afviser lovændring: Det er Odense, der har svigtet Vollsmose-kvinder

INTEGRATION: Efter opsigtsvækkende historie om 11 somaliske kvinder, der efter mange år står uden job og danskkundskaber, ønsker Odense Kommune mulighed for at tvinge dem i uddannelse. Men regeringen afviser: Der er masser af redskaber i dag, Odense har bare ikke brugt dem. 

"Der er brug for, at man viser noget lederskab i Odense Kommune og tager fat i de kvinder," siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Han vil ikke indføre uddannelsespålæg, men varsler et udspil, som skal gøre det lettere at sanktionere borgere, der ikke tager imod kommunens tilbud.
"Der er brug for, at man viser noget lederskab i Odense Kommune og tager fat i de kvinder," siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Han vil ikke indføre uddannelsespålæg, men varsler et udspil, som skal gøre det lettere at sanktionere borgere, der ikke tager imod kommunens tilbud.Foto: /ritzau/Asger Ladefoged
Kristine Korsgaard

Det er ikke lovgivningen, der er hovedproblemet, når en kvinde som somaliske Iman Hassan fra Vollsmose kan gå i næsten 19 år på kontanthjælp og ikke forstå dansk. Det er Odense Kommune, der har svigtet sit ansvar, mener beskæftigelsesministeren.

"Kommunen mangler på ingen måder værktøjer," siger Troels Lund Poulsen (V) til Altinget kort tid før regeringens forventede udspil mod parallelsamfund.

Meldingen kommer, efter at TV 2 søndag rapporterede fra en kvindeforening i Vollsmose, hvor samtlige 11 fremmødte somaliske kvinder hverken talte dansk eller havde et arbejde. 

Det har fået flere folketingsmedlemmer op af stolen. "Helt uacceptabelt," sagde SF-formand Pia Olsen Dyhr, mens justitsminister Søren Pape (K) kaldte det "trist og forargeligt" og Peter Skaarup (DF) "helt grotesk".

Der er slet ikke brug for, at de her mennesker skal have en kortere eller længerevarende uddannelse. Der er brug for, at de kommer ud på arbejdsmarkedet. 

Troels Lund Poulsen (V)
Beskæftigelsesminister

Minister: De har ikke brug for uddannelse, men et job
Odenses rådmand for beskæftigelse, Brian Dybro (SF), foreslår selv, at man fra Christiansborg udvider muligheden for at tvinge langtidsledige indvandrere i uddannelse.

S og SF bakker forslaget op. I dag er det såkaldte uddannelsespålæg kun en mulighed over for borgere under 30 år.

Vi har svigtet de her kvinder ved ikke at stille krav. Men det er for let for regeringen at sige, at vi bare skal sende dem i job. 

Brian Dybro (SF)
Rådmand i Odense

Men Troels Lund Poulsen sender bolden tilbage til Odense.

"Der er slet ikke brug for, at de her mennesker skal have en kortere eller længerevarende uddannelse. Der er brug for, at de kommer ud på arbejdsmarkedet. Og der er brug for, at man viser noget lederskab i Odense Kommune og tager fat i de kvinder, der bare er blevet passive gennem mange, mange år," siger ministeren.

Han mener, at kommunen allerede har muligheder for at sanktionere, men at "Odense har ført en fejlslagen politik, som nu viser sin konsekvens".

"De kan jo give kvinderne tilbud om danskundervisning, og hvis de ikke vil det, kan man sanktionere dem ved at trække dem i ydelse," siger Troels Lund Poulsen.

For svært at skære i ydelser
I Odense erkender rådmand Brian Dybro blankt kommunens eget ansvar. Men han fastholder, at der er brug for at kunne tvinge langtidsledige indvandrere i arbejde.

”Vi har svigtet de her kvinder ved ikke at stille krav. Men det er for let for regeringen at sige, at vi bare skal sende dem i job. Mange af dem vil ikke i job, og hvis vi vil sanktionere dem for det, skal vi kunne dokumentere, at de har sagt nej til et reelt og stensikkert jobtilbud. Det kan vi ikke,” siger han.

Brian Dybro vurderer, at det vil øge kvindernes chancer på arbejdsmarkedet, hvis de får en kort uddannelse. Og her vil det være muligt klart at dokumentere, hvis de ikke vil – og sanktionere ved at skære i ydelserne.

Udspil på vej
Troels Lund Poulsen medgiver, at det på nogle punkter er svært for kommunerne at sanktionere i praksis.

”I dag er der langt over 60 sanktionsmuligheder; det er en jungle af en anden verden. Det er alt for bureaukratisk at lave sanktioner mod dem, der ikke vil tage imod tilbuddene fra kommunen,” siger beskæftigelsesministeren.

Derfor vil han inden for de næste to uger præsentere et udspil, der skal gøre det ”meget lettere og meget mere simpelt at sanktionere dem, der ikke vil tage imod kommunernes tilbud.”

”Det er netop for at sikre, at hvis man vil sidde passiv i en ghetto, så kommer man til at gå ned i offentlig ydelse,” siger han.

Udspillet bliver en del af regeringens indsats mod parallelsamfund, som statsministeren annoncerede i sin nytårstale.

S: Aktivér indvandrere 37 timer om ugen
Socialdemokraterne er også på banen med forslag om, hvordan man får borgere som kvinderne fra Vollsmose i gang.

Partiet vil give alle indvandrere på integrationsydelse eller kontanthjælp en 37 timers arbejdsuge. Den skal blandt andet indeholde sprogundervisning og en forberedende indsats til arbejdsmarkedet.

Hvis man ikke møder op, bliver man trukket en 37.-del af sin kontanthjælp for hver time, man udebliver.

"Det er et godt pædagogisk redskab at sige til folk, at du har nogle rettigheder her, og vi har tilrettelagt et program for dig, men hvis du ikke møder op, er der ingen penge," siger integrationsordfører Mattias Tesfaye (S).

Han peger på, at kvinder som de 11 fra kvindeforeningen i Vollsmose "kommer fra et samfund og en kultur, hvor udgangspunktet er, at kvinder ikke er på arbejdsmarkedet".

"Derfor vil vi lave et ydelsessystem, der ligner det at gå på arbejde, hvor der er en modydelse for en indsats. Koblingen mellem indsats og ydelse er der ikke i dag," siger Mattias Tesfaye.

Troels Lund: S slår i luften
Mandag kaldte integrationsordfører Marcus Knuth (V) på TV 2 News forslaget for ”interessant”, men hans partifælle i Beskæftigelsesministeriet kalder det ”et slag i luften”.

”Kommunerne har allerede i dag mulighed for at aktivere, og der er ikke nødvendigvis brug for at aktivere folk 37 timer om ugen. Problemet er jo, at socialdemokraterne siger nej til 225-timersreglen, kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, som er værktøjer, vi ved virker – også over for den her gruppe af kvinder,” siger Troels Lund Poulsen.

Brian Dybro fra Odense Kommune er også ”skeptisk” over for socialdemokraternes forslag.

”Det skal være meget målrettede samtaler og praktik, for hvis det bliver meningsløs aktivering, flytter det ingenting. Man skulle hellere afsætte ressourcer til at gøre mere af det, der virker: Tættere opfølgning og hyppigere samtaler, hvor man motiverer kvinderne og også ser på sociale og sundhedsmæssige udfordringer,” siger rådmanden.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Dybro

Rådmand (SF), Ældre- og Handicapforvaltningen, Odense Kommune
socialpædagog

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00