Udsatte børn skal have bedre hjælp

HJÆLP!: Ny kampagne sætter fokus på, at fagpersoner skal yde bedre hjælp til udsatte børn og underrette myndighederne. Dansk Socialrådgiverforening er glad for initiativet.

Alle borgere har underretningspligt, hvis de opdager, at et barn ikke har det godt i hjemmet. Men fagpersoner som læger, pædagoger og lærere, der har kontakt til børnene i det daglige, har et særligt ansvar. Kampagnen "Tag signalerne alvorligt", som Ankestyrelsen netop har søsat, skal gøre disse fagpersoner opmærksomme på deres skærpede underretningspligt.

Ankestyrelse skal kontaktes
Ud over at oplyse fagpersoner om, at de skal underrette deres respektive kommuner, hvis de har mistanke om svigt, gør kampagnen meget ud af at oplyse om, at man kan kontakte Ankestyrelsen, hvis man ikke synes, at kommunen tager tilstrækkeligt hånd om barnets og familiens problemer.

"I de fleste sager gør kommunerne det jo godt, men Ankestyrelsen er der som et ekstra sikkerhedsnet for barnet. Derfor skal ikke mindst fagfolkene kende muligheden for at kontakte os," siger styrelseschef i Ankestyrelsen Thorkil Juul i en pressemeddelelse.

Socialrådgivere glade for initiativ
Dansk Socialrådgiverforening hilser Ankestyrelsens kampagne velkommen.

"Nogle holder sig måske tilbage fra at kontakte kommunen, da de er bange for, hvad de sætter i gang. For Dansk Socialrådgiverforening er det vigtigt, at vi får afmystificeret kommunens kontakt til udsatte familier og deres børn. Vi socialrådgivere er der faktisk for at støtte familier, der har brug for hjælp. Og det skal folk vide," siger Bettina Post, formand i Dansk Socialrådgiverforening i en pressemeddelelse.

Foreningen giver dog også udtryk for, at der også bør sættes fokus på, at almindelige borgere skal være bedre til at underrette kommunen, når de har mistanke om, at børn behandles dårligt.

Pjecer distribueres
Rent praktisk sætter kampagnen fokus på underretninger gennem en pjece, der distribueres til fagfolk via alle landets kommuner, uddannelsessteder og fagforeninger.

Pædagoger, lærere, praktiserende læger, sundhedsplejersker, jordemødre, psykologer og socialrådgivere vil desuden over de næste måneder i deres fagblade kunne se annoncer om deres særlige ansvar for at handle, når de er bekymret for et barn.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00