Debat

V: Giv de hjemløse et hjem

DEBAT: Antallet af hjemløse i Danmark er steget. Man bør derfor starte indsatsen ved sagens kerne: at give de hjemløse et hjem, skriver socialordfører Jan E. Jørgensen (V).

Indsatsen starter ved problemets kerne: at give hjemløse et hjem. Færre gisninger og mere af det, vi ved der virker. Det er den socialpolitik, regeringen og Venstre gerne vil føre. Det skriver partiets socialordfører, Jan E. Jørgensen.
Indsatsen starter ved problemets kerne: at give hjemløse et hjem. Færre gisninger og mere af det, vi ved der virker. Det er den socialpolitik, regeringen og Venstre gerne vil føre. Det skriver partiets socialordfører, Jan E. Jørgensen.Foto: Steen Brogaard
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi ved, hvad der virker. Det er først og fremmest at give de hjemløse et hjem.

Jan E. Jørgensen (V)
Socialordfører

Af Jan E. Jørgensen (V)
Socialordfører

I valgkampen mødte jeg Philip og hans hund Odin på Kongens Nytorv. Han sidder og sælger ’Hus Forbi’ – og det er et fint og værdigt alternativ til at tigge – og det, der er værre. Men det bedste ville jo være, at Philip havde et hjem og et arbejde. Desværre er der siden 2009 kommet flere hjemløse som Philip – 1.140.

Og i alt er der ca. 6.100 hjemløse i Danmark. Halvdelen har en psykisk sygdom, og to ud af tre har misbrugsproblemer. Problemet med hjemløshed har derfor mange nødvendige indsatsområder. At købe Hus Forbi er et godt sted at starte, hvor vi alle kan være med, men der er bestemt også brug for politiske initiativer.

Housing first
Vi ved, hvad der virker. Det er først og fremmest at give de hjemløse et hjem. Tankegangen hedder ’Housing First’ og dækker over, at uden tag over hovedet til borgeren får vi ikke løst de andre indsatsområder, som også er en del af hjemløseproblematikken (misbrug, psykiske sygdomme, sociale problemer, den store overrepræsentation af mænd). Erfaringerne fra den tidligere Hjemløsestrategi med Housing First og de særlige bostøttemetoder viser, at 9 ud af 10 hjemløse får en bolig – og bliver der.

Det virker banalt – indlysende ligefrem – men der er ikke desto mindre behov for dette fokus. Så nu handler det om at dele og udbrede de gode erfaringer til kommunerne. Det er allerede iværksat. Derudover vil der blive afsat midler fra satspuljen, som skal støtte op om den forebyggende indsats. Endeligt er det ikke mindst et kommunalt ansvar at sikre et alsidigt boligudbud. Så det må vi holde kommunerne op på.

Jeg forventer ikke, at Philip og Odin er væk fra gaden fra nytår. Og jeg er heller ikke så blåøjet, at jeg tror, at alle problemer er løst ved, at hjemløse får en bolig. Hjemløshed er et symptom på andre problemer. Der er stadig borgere på kanten af vores samfund, som kæmper med andet end boligmangel som årsag til deres situation. Men indsatsen starter ved problemets kerne: at give hjemløse et hjem. Færre gisninger og mere af det, vi ved, der virker. Det er den socialpolitik, regeringen og Venstre gerne vil føre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00