Vælgerne ønsker øget brug af udvisninger

NYHED: Ikke-danske statsborgere skal i højere grad udvises ved kriminalitet, mener et stort flertal af vælgere fra alle partier på nær EL.
Efter sidste måneds uroligheder er der selv blandt vælgere fra R og SF stemning for i højere grad at udvise kriminelle uden dansk statsborgerskab.
Efter sidste måneds uroligheder er der selv blandt vælgere fra R og SF stemning for i højere grad at udvise kriminelle uden dansk statsborgerskab.Foto: colourbox.com
Erik HolsteinChristian Juhl Mølgaard
Fakta

Konflikt mellem lovgivende og dømmende magt
En række udvisningsdomme er blevet annulleret af Højesteret under henvisning til den europæiske menneskerettighedskonventions bestemmelser, der lægger vægt på ikke at adskille familier. En kriminel har således bedre chancer for at undgå udvisning, hvis han har familie i Danmark.

Konventionen lægger imidlertid også vægt på et samfunds ret til at "forebygge uro og forbrydelse og sikre andres rettigheder og friheder". I denne afvejning er der eksempler på, at Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg har accepteret ganske hårde udvisningsdomme. 

Den danske Højesteret har som udgangspunkt ikke kompetence til at underkende Folketingets ønsker om øget brug af udvisningsdomme - med mindre den er meget sikker på, at Menneskerettighedsdomstolen i den konkrete sag ville have gjort det samme. 

Det er siden blevet diskuteret, om Højesteret reelt har overskredet sine beføjelser ved at anlægge en mildere kurs over for de kriminelle end domstolen i Strasbourg. 

.

 


Kilde: Altinget.dk
Fakta

Mange danskere er nu så opbragte over kriminalitet, at de ønsker øget brug af udvisningsstraffe til kriminelle, der ikke har dansk statsborgerskab. Næsten 87 procent går ind for en øget brug af udvisninger ved kriminalitet, mens godt 13 procent er imod.

Tallene fremgår af en ny meningsmåling fra A&B Analyse udført for Altinget.dk kort efter sidste måneds omfattende indvandreruroligheder. Og for en gang skyld er der betydelig grad af enighed over næsten hele det politiske spektrum.

Det er ingen overraskelse, at Dansk Folkepartis vælgere næsten enstemmigt er tilhængere af flere udvisningsstraffe, da det er partiets erklærede politik. Men også blandt regeringspartiernes vælgere, er der over 90 procents tilslutning til øget brug af udvisning, mens kun mellem 5 og 9 procent er imod.

Dokumentation
Det er blevet foreslået i højere grad at bruge udvisningsstraffe til ikke-danske statsborgere i et forsøg på at dæmme op for kriminaliteten. Er du tilhænger eller modstander af en øget brug af udvisninger ved kriminalitet?

  Tilhænger Modstander
Total 86,6 13,4
DF 98,1 1,9
V 95,4 4,6
K 91,1 8,9
NA 68,7 31,3
R 83,2 16,8
S 87,3 12,7
SF 73,4 26,6
EL 46,9 53,1

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00