Debat

Valgsteder uegnede til handicappede og ældre

DEBAT: Kommunalpolitikerne må trække i arbejdstøjet. De lokale valgsteder forhindrer blandt andet gangbesværede i at deltage i demokratiet, skriver Tue Byskov Bøtkjær, formand for Det Centrale Handicapråd.
Politikerne skal bidrage til, at handicappede og ældre så vidt muligt kan leve et liv på egne præmisser med mindst muligt behov for hjælp, skriver Tue Byskov Bøtkjær, formand for DCH.
Politikerne skal bidrage til, at handicappede og ældre så vidt muligt kan leve et liv på egne præmisser med mindst muligt behov for hjælp, skriver Tue Byskov Bøtkjær, formand for DCH. Foto: dch.dk
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er vigtigt for selvopfattelsen, at man får lov til at deltage i demokratiet sammen med sine naboer – og under værdige forhold. Men hvis vi skal skabe værdige forhold for personer med handicap på mange flere områder i samfundet, skal vi også arbejde for sagen de 1.460 dage, der går mellem kommunalvalgene.

Tue Byskov Bøtkjær
Formand for Det Centrale Handicapråd
Fakta
BLAND DIG I DEBATTEN! - Send en mail til [email protected]

Af Tue Byskov Bøtkjær
Formand for Det Centrale Handicapråd

Forholdene for personer med handicap og ældre er ifølge en ny undersøgelse fra Altinget.dk det emne, som danskerne synes, er det vigtigste op til kommunalvalget i 2013. Det er altså en vigtig opgave for politikerne at se på - og i en krisetid har vi brug for gode ideer til at løse opgaven. Det kræver engagement fra lokalpolitikerne at skabe tilbud, der målrettet hjælper, og som støtter borgerne i at være aktive og bidrage til samfundet.

Paradoksalt nok kan netop hovedpersonerne i valget - personer med handicap og ældre - opleve særlige udfordringer, når de selv skal stemme. På Det Centrale Handicapråds borgermøder har vi hørt borgernes beskrivelser af vanskeligheder med for eksempel at komme til stemmestedet og komme ind i stemmeboksen med en kørestol samt nå skrivepulten og/eller blyanten fra en kørestol eller overhovedet at forstå stemmesedlen.

Indsatsen skal effektiviseres
Mange af disse udfordringer kan imidlertid løses ved, at lokalpolitikere og andre ansvarlige viser omtanke, sætter sig ind i tingene og rådfører sig med det kommunale handicapråd. Det viser de rigtig mange gode eksempler, der også er.

Valgdagen er vigtig. Den har stor symbolværdi, og det er vigtigt for selvopfattelsen, at man får lov til at deltage i demokratiet sammen med sine naboer – og under værdige forhold. Men hvis vi skal skabe værdige forhold for personer med handicap på mange flere områder i samfundet, skal vi også arbejde for sagen de 1.460 dage, der går mellem kommunalvalgene.

Så tag vælgernes opfordring alvorligt. Giv arbejdet for mennesker med handicap den opmærksomhed, det fortjener. Vi har brug for et perspektiv, der handler om at hjælpe målrettet, udvikle indsatsen og støtte folk i så vidt muligt at kunne leve et liv på egne præmisser med mindst muligt behov for hjælp. Vi har brug for politikere, der tager gode ideer til sig, lytter til borgerne og udvikler lokale løsninger. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tue Byskov Bøtkjær

Landsformand, Hjernesagen, adm. direktør, Kuma Holding, Apollo Bar & Kantine, Kafeteria & Atelier September, formand, Fashion Society
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1995)

0:000:00