Ventetider stiger i sociale nævn

KLAGER: Sagsbehandlingstiden for afgørelser i de sociale nævn er på det sociale område steget voldsomt siden 2007. V foreslår tidsfrister, Vestager vil have området undersøgt.
Antallet af sager i de sociale nævn er også steget voldsomt.
Antallet af sager i de sociale nævn er også steget voldsomt. Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Ventetiden på afgørelser fra de sociale nævn i statsforvaltningerne stiger. De sociale nævn behandler klager over afgørelser fra kommunerne på det sociale område. Siden 2007 er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid steget fra 89 dage til 141 dage.

Det viser den seneste opgørelse fra Ankestyrelsens statistikbank. Her kan man også se, at sagsbehandlingstiden er steget særligt meget i år fra andet til tredje kvartal med en gennemsnitlig sagsbehandlingstid der er steget fra 128 dage til 142 dage.De ansatte i statsforvaltninger har i et fælles brev til blandt andet Folketingets kommunaludvalg (se linkboks) peget på, at det derfor er meget uheldigt, at statsforvaltningerne i 2012 har fået skåret bevillingerne med 32 mio. i forhold til året før. Bevillingerne skæres yderligere ned i 2013 med 31 mio. Og det er samtidig med, at Økonomi og Indenrigsministeriet regner med, at antallet af klager til de sociale nævn ventes at nå op på 23.000, mens tallet for bare 4 år siden lå på 14.000 sager.

"På de sociale nævnsområder har nedskæringerne store konsekvenser for borgerne, idet ventetiden nu ofte er et halvt år eller mere på at få behandlet en klage over en kommunal afgørelse. Det er en betydelig belastning for en borger at vente så længe," skriver medarbejderne blandt andet til kommunaludvalget. Her opfordrer de også til, at politikerne sikrer flere ressourcer til statsamterne og herunder de sociale nævn. <script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AuMYv6iz1WOsdFR2OXZYblZ5SVdlcmVNcDZ1a3dmSWc&transpose=1&headers=1&range=B11%3AU12&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"title":"Gns. sagsbehandlingstid (dage)","minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}}],"reverseCategories":false,"title":"Sagsbehandlingstid stiger","backgroundColor":"#FFFFFF","pointSize":0,"legend":"none","logScale":false,"reverseAxis":false,"hasLabelsColumn":true,"hAxis":{"maxAlternations":1},"isStacked":false,"width":450,"height":371},"state":{},"view":"{\"columns\":[0,1]}","chartType":"AreaChart","chartName":"Diagram1"} </script> Kilde: Ankestyrelsen: Ankestatistik for beskæftigelsesankenævnene og de sociale nævn. Tallene her viser kun tal fra landets sociale nævn.  

Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo, mener der skal sættes en grænse for, hvor længe borgerne skal vente på afgørelserne.

Et af problemerne er, at der fra Folketingets side er blevet sendt alt for mange og for indviklede regler ud til kommunerne.

Özlem Sara Cekic
Socialordfører (SF)

"Der skal være en maksgrænse for, hvor længe borgerne skal vente på svar i ankesagerne. Kommuner og staten sætter jo også ofte tidsfrister for, hvornår borgere skal svare i mange andre sammenhænge. Det er ikke logisk, at de så samtidig selv har frit løb," siger Eyvind Vesselbo. Han synes også, at besparelserne er en forkert prioritering fra regeringens side.

Vestager: Problemerne er fra VK-tiden
Økonomi og Indenrigsminister Margrete Vestager (R) gør opmærksom på, at de stigende sagsbehandlingstider er arvede.

"Nu er de lange sagsbehandlingstider i det sociale nævn jo ikke opstået gennem de to en halv måneder, jeg har været økonomi- og indenrigsminister. Antallet af sager i det sociale nævn er steget voldsomt under den seneste regering," siger Margrete Vestager i et skriftligt svar til Altinget.

Hun vil nu sammen med socialminister Karen Hækkerup (S) undersøge, hvorfor antallet af sager stiger så kraftigt. Men hun mener ikke, at et loft over sagsbehandlingstiderne er vejen frem. Dog afviser hun ikke muligheden.

"Jeg tror ikke, det løser nogen problemer at indføre loft over sagsbehandlingstiderne - tværtimod: det betyder jo hverken, at statsforvaltningerne får flere ressourcer, at de får færre sager, eller at de får optimeret deres sagsgange. Og det betyder slet ikke, at der er nogen garanti for, at afgørelsen er rigtig. Et loft over sagsbehandlingstiderne er og bliver en absolut nødløsning," skriver Margrete Vestager.

Vestager: Der er ikke flere penge på vej
På grund af den økonomiske krise er løsningen ifølge hende it-effektivisering.

"Jeg tror, løsningen handler om at få den digitale sagsbehandling op at køre. Derudover må vi se på, om vi kan forenkle sagsgangene, og om statsforvaltningerne kan løse de administrative opgaver på tværs af statsforvaltningerne for på den måde at frigøre ressourcer. For vi kommer ikke uden om, at pengene er små - også i statsforvaltningerne," skriver Margrete Vestager.

SF's socialordfører, Özlem Sara Cekic, mener heller ikke tiden er til øgede bevillinger.

"Det vigtigste er ikke, at sikre flere penge til området. Det er langt vigtigere at sikre at færre klager. Et af problemerne er, at der fra Folketingets side er blevet sendt alt for mange og for indviklede regler ud til kommunerne. Samtidig har kommunerne selv lavet indviklede regler for borgerne. Den kombination betyder, at folk ikke forstår reglerne og kommunerne også har sværere ved at træffe de rette afgørelser," siger Özlem Sara Cekic.

SF: God ide fra CEPOS
Hun siger også noget, hun aldrig troede hun selv skulle sige: At hun er enig med den borgerlige tænketank CEPOS.

"I hvert fald så er jeg rørende enig med CEOPOS i deres forslag om, at vi fra Folketingets side kun må indføre en ny regel, hvis vi samtidig fjerner en eksisterende," siger Özlem Sara Cekic.

Formanden for Danske Handikaporganisationer Stig Langvad opfordrer politikerne til at tage affære.

"Sagsbehandlingstiderne er nu helt uholdbare. Ud over at ventetiden stiger, så er der også mange sager, hvor de sociale nævn hverken giver borgeren eller kommunen medhold. Dermed skal kommunen behandle sagen forfra, ventetiden bliver så endnu længere før borgeren har klarhed over hvilken hjælp vedkommende kan regne med fremover," siger Stig Langvad.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

Eyvind Vesselbo

Fhv. MF (V), fhv. 1. viceborgmester, Gentofte, formand for Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner
mag.art. i kultursociologi (Københavns Uni. 1978)

0:000:00