Debat

Specialindsatser skal være lettilgængelige

DEBAT: Specialiseret viden skal udnyttes der, hvor det gør mest nytte og er lettest tilgængelig. Derfor er det naturligt, at kommunerne er ansvarlige for den samlede specialindsats, mener Ole Pass, landsformand for Socialchefforeningen.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er på den baggrund yderst tilfredsstillende, at evalueringen nu er afsluttet, men frem for alt, at den meget klart konstaterer, at idégrundlaget for reformen har vist sin bæredygtighed, herunder den entydige placering af ansvaret i kommunerne for løsning af de sociale opgaver.

Ole Pass
Landsformand for socialchefforeningen
Fakta

Fra 21. marts og en måned frem handler femte udgave af Socialdebatten om fremtidens specialiserede socialområde.

Mød Socialdebbattens debatpanel 

Socialdebatten på Altinget | Social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område.

Emnet for den første udgave af Socialdebatten, der startede i november måned, var anbringelser af udsatte børn. Det er nu femte gang, Socialdebatten kører.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.


 

Af Ole Pass
Landsformand for Socialchefforeningen og socialdirektør i Rødovre Kommune

Omsider foreligger den længe ventede evaluering af opgave- og strukturreformen.

Længe ventet, fordi en så langvarig evalueringsproces i sig selv har været et forsinkende element i forhold til en række nødvendige aktiviteter.

Hertil kommer, at der på trods af og i strid med klare udmeldinger fra ledende ministre, blandt kritikere af reformen i forløbet er vejret morgenluft om muligheden for store og gennemgribende forandringer.

Det er på den baggrund yderst tilfredsstillende, at evalueringen nu er afsluttet, men frem for alt, at den meget klart konstaterer, at idégrundlaget for reformen har vist sin bæredygtighed, herunder den entydige placering af ansvaret i kommunerne for løsning af de sociale opgaver.

Det er i den forbindelse særligt glædeligt, at evalueringen er gennemført og initieret af partier, der i sin tid stillede spørgsmålstegn ved reformens berettigelse.

Jeg håber derfor, at der fremover er en højere grad af politisk konsensus, som er en vigtig forudsætning for udvikling af en bedre og mere koordineret indsats for netop folk med særlige behov.

Nyspecialisering
Der foregår selvsagt også uden for den mere officielle evalueringsproces en løbende, intern vurdering af, om vores indsats er god nok. Det foregår i en god dialog mellem ledere, fagfolk, de faglige organisationer og ikke mindst brugerne gennem lokale handicapråd med videre.

En vigtig erkendelse har været, at eksempelvis specialisering ikke er et så entydigt begreb, som man kunne få indtryk af, når man følger den offentlige debat.

Vi har med de øvrige kommunale chefforeninger lanceret begrebet ”nyspecialisering”, der i korthed går ud på at udnytte specialiseret viden og færdigheder, der hvor de gør mest gavn og er lettest tilgængelige - gerne i sammenhæng med tilbud i lokalsamfundet.

Specialisering kan som nævnt være udtryk for behov for viden på et højt niveau, men kan også være udtryk for stor kompleksitet i opgaveløsningen. Eksempelvis for borgere med mange forskelligartede problemstillinger, hvor omfanget og den samtidige tilstedeværelse er et af hovedproblemerne.

Der er brug for begge former for specialindsats, hvad blandt andet analyserne på senhjerneskadeområdet har dokumenteret. Der er altså ikke tale om et enten-eller, men et både-og med den enkelte borger i centrum og derfor med kommunen som den naturligt ansvarlige for den samlede indsats. Den opgave tager vi gerne på os.

Det forudsætter imidlertid en nedbrydning af de faglige og organisatoriske siloer, som vi har bygget vores samfund op på. Jeg vil foreslå, at vi laver en partnerskabsaftale, hvor regering og Folketing starter nedrivningen ovenfra, og hvor kommunerne starter nedefra. Så skal vi nok nå borgerne i en fart!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Pass

Fhv. socialdirektør, Rødovre Kommune, fhv. landsformand, Foreningen af socialchefer i Danmark
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00