VKO-blokken på vej til valgsejr

NYHED: Det nye kommunale Danmarkskort bliver blåt mod vest og rødt mod øst. VKO står til flertal i 46 kommuner, mens SR og venstrefløjen kun mønstrer flertal i 24 kommuner, mens de sidste 28 af de nye 98 kommuner er åbne endnu i dugfrisk prognose.
Rasmus Nielsen

Tendensen er klar: Det nye kommunale Danmarkskort får blåt flertal mod vest og rød flertal mod øst på dele af Sjælland og i Storkøbenhavn. Grafik: Ulla Skov, TV 2|Grafik.

Blot en måned før det mest spændende kommunalvalg længe står den borgerlige VKO-blok til klar valgsejr - nationalt betragtet. Det blå flertal har allerede sat sig på anslået 46 kommuner, mens SR og venstrefløjen, det røde flertal, kun kan mønstre flertal i 24 kommuner. Resten af landets 98 nye kommuner - 28 - har endnu ikke et klart flertal men kan svinge til begge sider.

Det viser en dugfrisk prognose af professor Søren Risbjerg Thomsen til Altinget.dk. Abonnenter kan via links nedenfor downloade Risbjergs notat om henholdsvis kommunevalget og regionsvalget. Der er procentprognoser for samtlige 103 enheder samt mandatberegninger for Københavns og Århus kommuner og de fem regioner.

Prognosen tager denne gang for alvor højde for, i hvilke kommuner lokallister ikke stiller op (ca. 22), ligesom professoeren naturligvis ikke har tildelt stemmer til partier, vi allerede nu ved ikke stiller op i en konkret kommune. Først tirsdag den 18. oktober udløber dog fristen for at opstille til valget den 15. november.

0:000:00