Stort boom i antallet af ressourceforløb

STIGNING: Antallet af de ressourceforløb, der fra 2013 til dels erstattede førtidspensionen, steg markant sidste år. Det er i udgangspunktet positivt, mener aktører på området, som dog er bekymrede over kvaliteten af forløbene.

Kommunerne oprettede i&nbsp;2014 næsten 10.000 såkaldte ressourceforløb. Det er en markant stigning i forhold til knap 2.300 i 2013. Forløbene er dog ikke altid den rigtige løsning, lyder det fra aktører på området, der&nbsp;advarer imod ubrugelige forløb.&nbsp; (Colourbox).<div></div>
Kommunerne oprettede i 2014 næsten 10.000 såkaldte ressourceforløb. Det er en markant stigning i forhold til knap 2.300 i 2013. Forløbene er dog ikke altid den rigtige løsning, lyder det fra aktører på området, der advarer imod ubrugelige forløb.  (Colourbox).
Foto: Colourbox
Per Bang ThomsenTyson W. Lyall

Antallet af ressourceforløb, der med førtids- og fleksjobreformen i 2013 til dels erstattede førtidspensionen, steg i 2014 markant i forhold til året før.

Mens kommunerne i hele 2013 kun fik oprettet 2.288 forløb, lød tallet i 2014 på 9.929. Dermed nærmer tallet sig med hastige skridt regeringens målsætning om at oprette i alt 14.600 ressourceforløb.

Det er i udgangspunktet positivt, mener flere aktører på området, heriblandt fagforbundet 3F, Danske Handicaporganisationer og Socialrådgiverne. Men der er stor uvished om, hvad forløbene indeholder, og det bør man følge op på, lyder kritikken.

”Vi oplever mange forløb, som kvalitetsmæssigt ikke er okay. Det ses eksempelvis, når folk efter jobafklaring, arbejdsprøvning og lignende havner i et ressourceforløb, som til forveksling ligner det, de allerede har været igennem,” siger Ellen K. Lykkegård, gruppeformand i 3F, og fortsætter:

”Samtidig oplever vi tilfælde, hvor indholdet overhovedet ikke giver mening. Ofte er der tale om borgere, hvor man godt kender deres arbejdsevne, men som man alligevel sender i ressourceforløb.”.

Skal bruges med omhu
Organisationerne peger blandt andet på en konkret sag om en borger fra Thisted Kommune, der i et ressourceforløb fik besked på at gå lange ture med sin hund og en sag fra Næstved Kommune, hvor en svagtseende uden arbejdsevne ikke kunne få tilkendt førtidspension.

Formand Thorkild Olesen fra Danske Handicaporganisationer er derfor usikker på, om stigningen i antallet af ressourceforløb skal opfattes positivt eller negativt.

”Forløbene skal bruges til dem, der har brug for det. Det skal ikke være sådan, at man eksempelvis sætter udviklingshæmmede i forløb for at få afklaret deres erhvervsevne. Vi har oplevet enkelte sindssyge tilfælde, og derfor er vores budskab, at forløbene skal bruges med omhu,” siger han.

I oktober sidste år offentliggjorde Ankestyrelsen en undersøgelse af kommunernes brug af rehabiliteringsteams, herunder også ressourceforløb.

Undersøgelsen viste blandt andet, at kommunerne overordnet set træffer de rigtige afgørelser på området. De borgere, som kommunerne visiterer til ressourceforløb, tilhører målgruppen, lød konklusionen blandt andet i undersøgelsen.

Læs hele artiklen her. Kræver abonnement.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00