Demente frihedsberøves ulovligt i stor stil

LOVBRUD: Når kommuner bruger tvang mod demente, begås der ifølge ny undersøgelse ofte så store fejl, at over halvdelen af sagerne er i strid med loven. Ministeren er meget bekymret, mens socialcheferne ser udfordringer i loven.

Trods det relativt store antal fejl har langt de fleste kommuner ifølge Ankestyrelsens undersøgelse deciderede handleplaner for, når man bruger magtanvendelse over for demente.   
Trods det relativt store antal fejl har langt de fleste kommuner ifølge Ankestyrelsens undersøgelse deciderede handleplaner for, når man bruger magtanvendelse over for demente.   Foto: Colourbox
Kasper Frandsen
Fakta
Udfordret retssikkerhed eller en økonomi i knæ?
Odense-sagen og tårnhøje fejlprocenter i kommuner i sociale sager. Altinget sætter fokus på, hvordan det står til med retssikkerheden på det sociale område – og om der overhovedet er råd til serviceniveauet, som det er i dag.

Har du input eller tip, så skriv til socialredaktør Kasper Frandsen på

Når demente mod deres vilje fastholdes i eksempelvis i deres bolig eller i en stofsele, så begår kommunerne fejl i 53 procent af alle tilfælde.

Fejlene er så store, at de ville være ændret eller hjemvist, hvis der var blevet klaget over dem til Ankestyrelsen.

Det fremgår af en ny undersøgelse fra Ankestyrelsen, der har taget en stikprøve blandt 57 sager fra 13 forskellige kommuner.

Dokumentation

Ankestyrelsens anbefalinger til kommuner, når de bruger magtanvendelse:

Anvendelsen af tvangsmæssige indgreb

· Kommunerne skal i højere grad påse, at alle muligheder, herunder pædagogiske tiltag, er udtømte, inden der anvendes tvangsmæssige indgreb over for borgeren.

· Kommunerne skal i højere grad sikre, at betingelserne for et konkret tvangsmæssigt indgreb er opfyldt, særligt i forhold til, om der er nærliggende risiko for væsentlig personskade.

Kommunernes vejledningspligt over for bostederne

· Kommunerne skal i højere grad påse og vejlede botilbuddene om pligten til at registrere og indberette tilfælde af tvangsmæssige indgreb, herunder sikre vejledning af personalet i, hvornår der er tale om et tvangsmæssigt indgreb.

· Kommunerne skal særligt i tilfælde, hvor der sker gentagne indgreb over for den samme borger, følge op på årsagen hertil og søge løsninger, således at fremtidige indgreb undgås.

Sagsbehandlingsregler

· Kommunerne skal ved behandlingen af indberetninger om magtanvendelse sikre sig, at sagen er tilstrækkeligt oplyst og ved behov herfor søge sagen yderligere oplyst hos botilbuddene.

· Kommunerne skal sikre sig, at borgeren og værgen og evt. pårørende i det omfang, det er relevant, bliver orienteret om beslutningen om et tvangsmæssigt indgreb.

· Kommunerne skal især sikre sig, at borgeren og værgen og evt. pårørende bliver orienteret om muligheden for at klage over afgørelsen om magtanvendelsen.


0:000:00