Julekalender: Nordjyden Peder Hvelplund hader distanceblændere

JULEPORTRÆT: Han værdsætter den nordjyske ydmyghed og bonderøvstilgang – og så tror han stadigvæk på revolutionen, men dog i afmålt form. Mød Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund i Altingets julekalender.

Peder Hvelplund til præsentationen af Enhedslistens finanslovsudspil.
Peder Hvelplund til præsentationen af Enhedslistens finanslovsudspil.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Jacob Pedersen

Det største problem er de distanceblændere, som også findes herovre. De – og det er både politikere og embedsmænd – som kan stå og fyre en forblommet tale af i et kvarter uden at mene noget som helst, men bare godt kan lide at høre sig selv snakke.

Peder Hvelplund, Enhedslisten

Hvem har formet dig som politiker?
Da jeg flyttede til Aarhus i slutningen af 1980'erne for at arbejde og for at få råd til at rejse, mødte jeg min politiske læremester, Ole Brummer. I Ole mødte jeg en aktivist, som aldrig har haft det politiske som sit karrieremål, men som altid repræsenterede et brændende engagement og et mål om at forandre verden til noget bedre. I min optik foregår politik på mange niveauer. For mig er der ingen forskel på at være aktivist og politiker.

Rosa Luxemburg er også et forbillede med sit mantra om, at frihed altid er frihed for de anderledes tænkende. Noget af det vigtigste for mig som politiker er at få bredt demokratiet ud, så beslutninger altid bliver truffet med så stor en folkelig indblanding som overhovedet muligt.

Hvad er din største politiske bedrift?
At vi fik afskaffet produktivitetskravet i sundhedsvæsenet, som var en politisk indsats, men også en følge af involvering af folk og arbejdet uden for Christiansborg. Foreninger, ansatte og patienter rejste i fællesskab et krav og en kamp, vi kunne føre videre herinde. Det var et bevis på et nyttigt samspil mellem bevægelser uden for Christiansborg og os politikere, som giver styrke til os begge og en grundlæggende tro på demokratiet.

Dokumentation

Julekalender med politikerne

I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med et folketingsmedlem om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder.

Mød blandt andet en række nyvalgte folketingsmedlemmer, nye ministre og et par, som du nok også kender i forvejen

Blå bog:

Peder Hvelplund (f. 1967) blev valgt ind i Folketinget 5. juni 2019 i Nordjyllands Storkreds. Tidligere har han været stedfortræder

Han bor i Hjørring, hvor han gennemførte pædagoguddannelsen i starten af 1990'erne. Han er medlem af Enhedslistens gruppeledelse og er partiets indfødsretsordfører, psykiatriordfører, sundhedsordfører og ældreordfører.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00