Debat

Penge er ikke problemet

DEBAT: Det er en myte, at det er dyrt for unge mennesker at passe deres tandlægebesøg. De risikerer en endnu dyrere regning, hvis tandlægebesøget springes over.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Susanne Andersen,
Formand for Tandlægeforeningen

Indimellem er der ting, der udvikler sig til alment accepterede opfattelser af virkeligheden - blot fordi medierne ved flere lejligheder giver et billede af, at verden hænger sammen på en bestemt måde.

Men ting bliver ikke nødvendigvis sande af at blive sagt igen og igen. Og det gælder heller ikke den meget ofte gentagne påstand om, at mange unge ikke går regelmæssigt til tandlæge, fordi de ikke har råd til det.

Koster en biografbillet
Naturligvis er der blandt de unge ligesom i andre aldersgrupper mennesker, der har meget begrænsede midler til rådighed. Men for langt den største del af de 18-25-årige er det i højere grad et spørgsmål om prioritering, hvis de ikke går regelmæssigt til tandlæge.

En almindelig undersøgelse hos tandlægen koster for 18-25-årige 80 kr., altså nogenlunde det samme som en biografbillet. En tandrensning koster 173 kr., og det kan selvfølgelig mærkes på et skrabet budget. Men det kan udgifterne til frisøren og fredagsbaren i givet fald også.

Mange unge har rigtig sunde tænder, og en stor del af de 18-25-årige har aldrig prøvet at få boret i en tand. Jeg tror, at det er medvirkende til, at en del af de unge måske ikke synes, det er så vigtigt at få tjekket tænderne regelmæssigt. Hvis man f.eks. er flyttet til en anden by for at studere eller arbejde, er det ikke altid, man lige får ringet til en tandlæge og bestilt tid.

Til tandlægen tidligere
På tandklinikkerne møder vi undertiden unge mennesker på 26-27 år, som ikke har været til tandlæge, siden de stoppede i den kommunale børne- og ungdomstandpleje, dvs. i 8-9 år. Det er ikke usædvanligt, at disse unge kommer til tandlægen med smertefuld tandpine og behov for store fyldninger og rodbehandlinger. De må døje med både voldsomme smerter og en stor tandlægeregning. Og den kunne de måske have undgået, hvis de havde gået regelmæssigt til tandlæge.

Derfor: Selv om de yngre generationer i Danmark generelt har sunde tænder, er det stadig en rigtig god idé også for de unge at få tjekket tænderne hos tandlægen. Og at det skulle være dyrt at få en undersøgelse af tænder og tandkød - det er en myte. For de 18-25-årige koster det ikke mere end en biografbillet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00