Om  
Jens Christian Skou

Dødsfald: Nobelprismodtager Jens Christian Skou (99)

DØDSFALD: Fysiologen Jens Christian Skou er død i en alder af 99 år. Han er den seneste dansker, der har modtaget Nobelprisen.

Mikkel Bødker Olesen

Nobelprismodtageren Jens Christian Skou er sovet stille ind i en af 99 år, oplyser Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Fysiologen modtog i 1997 Nobelprisen i kemi for sin opdagelse af natrium-kalium-pumpen. Pumpen opretholder saltbalancen i cellemembranen, hvilket er en forudsætning for, at muskler og nerver kan fungere.

Faktisk opdagede danskeren allerede pumpen i 1957, men der skulle gå fyrre år, før han modtog den eftertragtede og prestigefyldte pris for det. 

Satte Aarhus Universitet på verdenskortet
Den senere nobelprismodtager Jens Christian Skou blev i 1963 professor på Fysiologisk Institut på Aarhus Universitet, hvor han havde været tilknyttet siden 1950'erne, og han forblev ansat indtil 1988, hvor han gik på pension. Den pensionerede professor beholdt dog sit kontor på Universitet. Han publicerede sin seneste artikel i 2015.

"Jens Christian Skous store bedrifter både som forsker og som menneske vil for altid fylde Aarhus Universitet med stolthed. Ikke mindst, efter at han i 1997 blev tildelt Nobelprisen i kemi efter en meget succesfuld forskerkarriere. Jens Christian Skou har haft afgørende betydning for den sundhedsvidenskabelige forskning, og han var lige til det sidste en enestående inspirationskilde for både forskere og studerende," siger rektor Brian Bech Nielsen.

Den verdenskendte forskers navn får lov til at leve videre på Aarhus Universitet, Institut for Biomedicins nyeste bygning får nemlig navn efter ham, når det skal invies i oktober 2018.

Derudover har forskeren også fået opkaldt en pris efter sig, der blev uddelt for første gang i 2016.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Christian Skou

Professor emeritus, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet
cand.med. (Københavns Uni. 1944), dr.med. (Aarhus Uni. 1954), dr.med. h.c. (Københavns Uni. 1985)