Aftale om fremtidens hjemmehjælp

DOKUMENTATION: Torsdag blev der indgået aftale om fremtidens hjemmehjælp mellem regeringen, DF, SF, LA og Konservative. Læs om aftalens hovedpunkter her.
Foto: Colourbox
Dokumentation

Aftaleparterne er enige om at tage følgende initiativer:

Ny lovbestemmelse om hjælp til selvhjælpsforløb

  • Kommunerne forpligtes til - forud for vurdering af behovet for hjemmehjælp - at tilbyde et hjælp til selvhjælpsforløb (rehabiliteringsforløb) til borgere, som har brug for hjælp i dagligdagen, og som har potentiale til at forbedre deres funktionsevne.
  • Forløbet skal baseres på en individuel, helhedsorienteret og tværfaglig vurdering af borgerens samlede situation, hvor der både ses på den fysiske, psykiske og sociale funktionsevne.
  • Forløbet skal være tidsafgrænset og korterevarende (typisk af 8-12 ugers varighed).
  • Det skal indgå i vurderingen, om det er realistisk, at borgeren vil kunne opnå de ønskede forbedringer af funktionsevnen med et tidsafgrænset forløb.
  • Kommunen skal fastsætte målene for forløbet i samarbejde med borgeren. Det er vigtigt, at det bliver borgerens egne mål og behov, som er omdrejningspunktet for arbejdet med målfastsættelsen, ligesom at pårørende inddrages i processen, hvor det er relevant.
  • Det nærmere indhold og omfang af et hjælp til selvhjælpsforløb vil variere i forhold til den enkelte borgers behov og ressourcer, og det vil løbende skulle tilpasses borgerens aktuelle situation. Det er vigtigt, at der er balance mellem borgerens egen indsats og oplevelsen af at bevæge sig mod de fastsatte mål.
  • Borgeren skal under forløbet have den nødvendige støtte til at nå de fastsatte mål og have hjælp til de ting, som borgeren (endnu) ikke selv kan klare.
  • Den nærmere tilrettelæggelse af forløb med hjælp til selvhjælp bliver op til kommunerne. Det gælder også i forhold til muligheden for at inddrage eventuelle private leverandører.
Opdatering af hjemmehjælpsbestemmelsen
  • Hjemmehjælp skal målrettes borgere, som ikke har potentiale til at gennemføre et forløb om hjælp til selvhjælp, eller som efter endt forløb fortsat har brug for hjælp.
  • Hjælpen vil svare til den hjemmehjælp, der ydes i dag. Det skal dog præciseres, at hjemmehjælpen skal bidrage til at vedligeholde - eller om muligt forbedre  - borgerens nuværende funktionsevne. Hjemmehjælp skal derfor ikke kun kompensere for væsentlige følger af nedsat funktionsevne, men skal også - i det omfang, det er muligt - fremme den enkeltes muligheder for at leve et liv med bedst mulig funktionsevne.
  • Det skal ligeledes præciseres, at der skal opstilles mål for indsatsen og sikres løbende opfølgning. Kommunernes arbejde med mål og opfølgning bør gå på tværs af ydelser, fx hjemmehjælp og hjemmesygepleje, så der sikres sammenhæng i indsatsen. Det er vigtigt, at fastsættelsen af mål sker i samarbejde med borgeren, og at eventuelle pårørende inddrages, hvor det er relevant.
  • Det vil som hidtil være borgerens aktuelle behov, der afgør hjælpens omfang, og hjælpen vil fortsat løbende skulle tilpasses borgerens behov i op- eller nedadgående retning. Dette understreges ved, at sondringen mellem midlertidig og varig hjælp ophæves. Samtidig med ophævelsen af sondringen fjernes muligheden for at opkræve betaling for midlertidig hjælp.

Mere sammenhæng og tryghed for borgerne

  • Der skal gennemføres et projekt om mere struktur og tryghed i hjemmehjælpen. Borgerne skal dagligt - fx via sms - oplyses om, hvornår de kan forvente et besøg, og hvem der kommer. Det gælder både hverdage, weekender og helligdage. Projektet skal give borgerne øget tryghed og større frihed til at kunne tilrettelægge deres dag. Det er vigtigt, at også svage ældre, der kan have vanskeligt ved at håndtere nye teknologier, får glæde af løsningen, og at kommunerne parallelt med dette initiativ fortsætter arbejdet med at begrænse antallet af forskellige hjælpere i borgernes hjem.
  • Der skal udarbejdes en national generel beskrivelse af det gode forløb til borgere med komplekse plejebehov. Beskrivelsen skal indeholde metoder og værktøjer, som kan understøtte kommunerne i at give ældre borgere med komplekse behov en sammenhængende indsats på tværs af kommunale ydelser, fx hjemmesygepleje, hjemmehjælp og træning. Beskrivelsen udarbejdes af Socialstyrelsen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og udvalgte kommuner.

Styrket indsats mod ensomhed

  • Hjemmeplejen skal spille en større rolle i forhold til at modvirke ensomhed blandt ældre borgere. Der igangsættes et stort udviklingsprojekt, hvor 10-15 kommuner i samarbejde med frivillige organisationer skal arbejde med at støtte ældre, som har vanskeligt ved at opretholde et socialt aktivt liv, i at deltage i aktivitets- og foreningstilbud. Hjemmeplejens opgave bliver således at hjælpe ældre borgere ind i nye fællesskaber i civilsamfundet, fx ved at hjælpe den ældre til at få en spiseven. Projektet skal bidrage til viden om, hvilken rolle hjemmeplejen kan spille i forhold til at modvirke social isolation og ensomhed blandt ældre, der modtager meget hjælp. Det er vigtigt, at de gode erfaringer udbredes til landets øvrige kommuner.
  • En styrket indsats mod ensomhed finansieres ved at ophæve bestemmelsen om, at modtagere af hjemmehjælp skal have en fast person, som de kan kontakte på myndighedens vegne. Hjemmehjælpskommissionen har peget på, at reglerne om en fast kontaktperson på myndighedsniveau ikke bidrager væsentligt til at skabe mere sammenhængende forløb og mere kvalitet for borgerne. Kommunerne skal fortsat oplyse borgerne om, hvordan de skal forholde sig, og hvor de kan rette henvendelse, hvis hjælpen ikke leveres i overensstemmelse med afgørelsen.
  • Ældre borgere skal have nemmere adgang til aktivitets- og foreningstilbud. Flere kommuner er i dag koblet på hjemmesiden aktivtaeldreliv.dk, som giver et overblik over alle aktivitets- og foreningstilbud i kommunen, og som gør det muligt at matche den enkelte borgers ønsker med relevante lokale tilbud. Hjemmesiden bør udbredes til alle kommuner, så mange flere ældre kan hjælpes til en mere aktiv tilværelse. Det skal ske ved hjælp af et økonomisk tilskud til de kommuner, som endnu ikke er en del af hjemmesiden.

Lovproces
Et lovforslag baseret på denne aftale vil blive sendt i høring i løbet af sommeren 2014 med henblik på fremsættelse i folketingsåret 2014-2015. Lovforslaget skal forinden drøftes med aftaleparterne.

Kilde: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold 


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00