Ansættelsestop og ingen hjemme-PC: Sundhedsstyrelsen nødsaget til økonomisk opbremsning

Siden S-regeringen i september foreslog den laveste bevilling i mere end 10 år, har Sundhedsstyrelsen sparet på driften for at undgå afskedigelser, oplyser direktør Søren Brostrøm. Stillingen som vicedirektør forbliver ubesat lidt endnu, men den forventes besat i løbet af 2023. 

Det kræver ekstraordinær
dispensation fra Søren Brostrøm og resten af direktionen, hvis stillinger skal genbesættes i Sundhedsstyrelsen.  
Det kræver ekstraordinær dispensation fra Søren Brostrøm og resten af direktionen, hvis stillinger skal genbesættes i Sundhedsstyrelsen.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Arbejder man i Sundhedsstyrelsen, må man kigge langt efter nye kollegaer, når andre medarbejdere stopper.

Der er nemlig indført ansættelsesstop, og det kræver derfor ekstraordinær dispensation fra direktionen, hvis ledige stillinger skal genbesættes.

Det oplyser direktør Søren Brostrøm til Altinget.

Ansættelsesstoppet blev indført i september sidste år, da man så de besparelser på driften i styrelsen, regeringen spillede ud med i finanslovsforslaget. 

Blandt andet har vi inddraget alle hjemmearbejds-PC’er for både medarbejdere og ledere, for at spare penge

Søren Brostrøm
Direktør, Sundhedsstyrelsen

Også andre tiltag blev sat i værk: 

”Samtidigt indførte vi en række besparelser i vores driftsbudget, bl.a. har vi inddraget alle hjemmearbejds-PC’er for både medarbejdere og ledere, for at spare penge,” skriver han i en mail til Altinget. 

Formålet med besparelserne er ifølge Brostrøm at lave en ”ansvarlig opbremsning i vores økonomi” for at tage højde for et muligt fald i indtægterne. Og på den måde undgår fyringer.

”Jeg har tiltro til, at der med denne opbremsning ikke bliver behov for afskedigelser,” fortæller han. 

Hele sekretariatchefens svar

"Sundhedsstyrelsen følger de almindelige principper for disponeringer som gælder under en midlertidig bevillingslov. Dvs., vi afholder kun de udgifter der er nødvendige for at opretholde vores almindelige drift, og at vi generelt udviser tilbageholdenhed med at foretage disponeringer. Så Sundhedsstyrelsens arbejde går videre med de projekter og initiativer, der allerede er aftalt, og som vi har grundlag for."


Kilde: Sekretariatschef i Sundhedsstyrelsen, Morten Palle Christensen

Altinget har opfølgende spurgt Sundhedsstyrelsen, om besparelserne har givet anledning til indholdsmæssige prioriteringer i styrelsens arbejde.

"Sundhedsstyrelsens arbejde går videre med de projekter og initiativer, der allerede er aftalt og som vi har grundlag for," svarer sekretariatschef Morten Palle Christensen i en mail til Altinget. 

Udsigt til laveste bevilling i mere end 10 år

Der var eller forudsagt fyringer af sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen i Altinget, da han så den økonomi, styrelsen blev stillet i udsigt i finanslovsudspillet.

Medregnet pris- og lønudviklingen står man nemlig til den laveste bevilling i mere end 10 år.

På grund af Folketingvalget er finansloven ikke endeligt vedtaget. Det bliver den først i februar.

Samtidig er det stadigvæk usikkert, om en nye aftale om psykiatrien betyder mere aktivitet til Sundhedsstyrelsen og dertilhørende midler:

”Vi afventer nu den endelige Finanslov for 2023, og vil på den baggrund revurdere vores budget, også i lyset af at der kan blive tilført nye opgaver og ressourcer til Sundhedsstyrelsen, f.eks. på psykiatriområdet,” skriver Brostrøm. 

Læs også

Ansættelsesstoppet kommer i en tid, hvor mange taler om et sundhedsvæsenet i krise. 

Ovenpå på corona-pandemien ligger en række opgaver, som Sundhedsstyrelsen har måtte lade ligge.

Oven i det har styrelsen fået nye opgaver. Styrelsen skal eksempelvis følge implementeringen af 10-årsplanen for psykiatrien tæt, lede Robusthedskommssionen og bidrage til at implementere den sundhedsreform, der blev vedtaget før valget. 

En ny vicedirektør må vente

Ansættelsesstoppet betyder, at stillingen som vicedirektør ikke genbesættes lige med det samme. I sidste uge forlod Helene Probst den post til fordel for en stilling som lægefaglig koncerndirektør i Region Midtjylland.

Men planen er, at der også i fremtiden skal være en vicedirektør i Sundhedsstyrelsen:

”Det er helt klart min plan at gøre det [genbesætte stillingen] i løbet af 2023, når økonomien tillader det,” skriver Brostrøm. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

Helene Bilsted Probst

Lægefaglig direktør i Danske Regioner, fhv. lægefaglig koncerndirektør i Region Midtjylland, fhv. vicedirektør, Sundhedsstyrelsen
MPH (CBS. 2016), speciallæge i samfundsmedicin (Københavns Uni. 2013), cand.med. (Københavns Uni. 2001)

Kjeld Møller Pedersen

Professor emeritus, Økonomisk Institut, Syddansk Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00