Debat

Apotekere og DSAM: Giv læger mulighed for at se, om medicin er i restordre

Manglen på medicin skaber store problemer og flere og flere lægemidler er i restordre. Det er oplagt at gøre informationen synlig for lægen i ordinationsøjeblikket, så lægen ikke udskriver en recept på noget, der ikke kan skaffes, skriver Anne Christina Kjerulff, Bolette Friederichsen og Jesper Gulev Larsen.

Lad det være op til apotekerne at vælge den billigste passende pakning på sværs af pakningsstørrelser og eventuelt styrke efter lægens ordination, skriver Anne Christina Kjerulff, Bolette Friederichsen og Jesper Gulev Larsen.
Lad det være op til apotekerne at vælge den billigste passende pakning på sværs af pakningsstørrelser og eventuelt styrke efter lægens ordination, skriver Anne Christina Kjerulff, Bolette Friederichsen og Jesper Gulev Larsen.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Jesper Gulev Larsen
Anne Christina Kjerulff
Bolette Friderichsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De seneste år er det blevet tiltagende sværere at skaffe en del af den medicin, som lægen har udskrevet. Flere og flere lægemidler er i restordre, og selv meget almindelig brugt medicin kan ikke altid finde vej til apotekernes hylder.

Status er i øjeblikket, at der ifølge hjemmesiden www.restordre.dk mangler over 40 hyppigt anvendte præparater. Derudover mangler andre vigtige præparater til mere sjældne sygdomme. Det gælder eksempelvis den medicin, som øjenlægerne bruger, når de skal undersøge børns øjne for at undgå blindhed. 

Manglen på medicin skaber dagligt store problemer og frustrationer for patienter, læger og apoteker. Og det er ekstra tidskrævende for alle parter.

Læs også

Er der leveringssvigt på et lægemiddel, så det ikke er at finde på det danske marked, må patienten tilbage til lægen, der midt i andre opgaver skal bruge tid på at finde alternative præparater. Præparater, der normalt ikke ville være førstevalg til patienten, da dosis, pakkestørrelse eller andet afviger fra førstevalget. Lægen og apoteket skal bruge tid på at informere om et ændret tabletantal, ny styrke, ny lægemiddelform, nye bivirkninger og aftale kontrol – alt sammen opgaver, der ikke er afsat tid til.

Men værst er det, at det kan gå ud over patientsikkerheden. Et eksempel fra foråret:

Lægen har udskrevet 40 milligram Furix (vanddrivende), som ikke kunne skaffes i denne styrke, men kun fandtes i 20 milligram. Patienten skal derfor forstå og huske at tage to tabletter – indtil den dag, hvor 20 milligram Furix også er i restordre, og patienten må kontakte lægen for at skifte tilbage til 40 milligram. Hvis patienten fortsætter med at tage to tabletter, kan han få farlige bivirkninger, der kan ende med indlæggelse og en livstruende tilstand. I sidste ende kan patienten dø af det.

Lad lægen skrive navnet på selve lægemiddelstoffet samt dosis, behandlingsvarighed og indikation og lad apotekerne vælge den billigste passende pakning på tværs af pakningsstørrelser og eventuelt styrke.

Anne Christina Kjerulff, Bolette Friederichsen og Jesper Gulev Larsen

Giv lægen mere information
Forsyningsproblemerne på medicin er globale og ikke nogle, vi her og nu kan løse med et snuptag. Men vi kan gøre meget for at afbøde de udfordringer, de skaber. Noget af det er allerede sat i værk.

Det gælder eksempelvis appen ’apoteket’, som landets apoteker står bag. Her kan man som patient blandt andet se, hvilke apoteker i nærheden der har ens receptmedicin på lager – en funktionalitet, der er god at have i tilfælde af svigtende leverancer. Apotekerne har også fået adgang til at se hinandens lagre og dermed mulighed for at fortælle kunden, hvis et apotek i nærheden ligger inde med et lægemiddel, der lige nu er i restordre.

Men listen over mulige tiltag, der vil lette arbejdet og styrke patientsikkerheden, er lang. For eksempel vil det være oplagt at gøre informationen om eventuel restordre synlige for lægen i ordinationsøjeblikket, så lægen ikke udskriver en recept på noget, der ikke kan skaffes.

Helt praktisk kan det ske ved, at information om restordrer tilføjes lægens receptsystem, for eksempel via det digitale Fælles Medicin Kort (FMK). Samtidig med, at systemet giver lægen en advarsel om restordre, bør systemet anvise mulige alternativer. Det vil spare både patient, læge og apotek for mange problemer.

Læs også

Lad apoteket vælge pakke og styrke
En anden løsningen er generisk ordination – altså at lægen i stedet for handelsnavnet i fremtiden blot skriver navnet på selve lægemiddelstoffet samt dosis, behandlingsvarighed og indikation. Det er så op til apotekerne at vælge den billigste passende pakning på sværs af pakningsstørrelser og eventuelt styrke.

En arbejdsgruppe under Indenrigs- og Sundhedsministeriet er netop kommet med en række anbefalinger om nye tiltag på apoteksområdet og har her foreslået at se nærmere på sådanne løsninger med at udvide ordningen for apotekets substitution.

Arbejdsgruppen anbefaler også, at vi analyserer muligheden for at indføre en model for udvidet substitution ved forsyningssvigt, som man kender det fra UK. Her kan apotekerne i tilfælde af alvorlige forsyningssvigt udlevere lægemidlet i en anden pakningsstørrelse, lægemiddelform eller styrke.

Det er afgørende, at de hyppige problemer med mangel på lægemidler og følgevirkningerne af det bliver minimeret hurtigst muligt af hensyn til patientsikkerheden.

Anne Christina Kjerulff, Bolette Friederichsen og Jesper Gulev Larsen

Apoteket har også mulighed for at udlevere et analogt lægemiddel med et andet aktivt indholdsstof, hvis virkning efter myndighedernes vurdering modsvarer det ordinerede lægemiddel. Det skal ske efter en tidsbegrænset protokol udarbejdet af myndighederne i det konkrete tilfælde (derfor navnet SSP, som står for ’Serious shortage protocol’).

Det vil også være med til at afhjælpe det problem, hvor en patient må tilbage til lægen for at få ændret recepten – med de problemer til følge, som blev nævnt i starten.

DSAM og Apotekerforeningen finder det afgørende, at de hyppige problemer med mangel på lægemidler og følgevirkningerne af det bliver minimeret hurtigst muligt af hensyn til patientsikkerheden, og at der vil blive sat varige og holdbare løsninger i gang, så patienterne igen kan få et sikkert og trygt forløb.

Vi er i hvert fald klar til dialog med politikere og styrelser om en bred vifte af holdbare løsninger, der kan mindske problemerne til gavn for patienterne. Som beskrevet er der en række muligheder, der ligger lige for: Giv lægerne mulighed for at se restordrer i it-systemet ved ordination, udvid apotekernes mulighed for substitution, når medicinen er svær at skaffe, og overlad det til apotekerne at finde den bedste, tilgængelige pakning efter lægens ordination.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Gulev Larsen

Formand, Danmarks Apotekerforening, apoteker, Steno Apotek

Bolette Friderichsen

Formand, Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), praktiserende læge
Medicinsk kandidat (Århus, 1991)

Anne Christina Kjerulff

Næstformand, Dansk Selskab for Almen Medicin, speciallæge i almen medicin
cand.med. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00