Besparelser på hjemmesygeplejen

22/6-06: Adgangen til den personlige elektroniske medicinprofil har tilvejebragt et ganske betydeligt ressourcemæssigt råderum i den kommunale hjemmesygepleje.
Dokumentation
Spørger: Karin Nødgaard (DF)

Spørgsmål S 5459: Har ministeren overvejet, hvilke konsekvenser det vil få på antallet af genindlæggelser og øget pres på det stadigt faldende antal praktiserende læger, hvis Sundhedsministeriets forslag til KL om at beskære hjemmesygeplejen med 166 mio.kr. svarende til ca. 550 hjemmesygeplejestillinger, bliver ført ud i livet?

Svar fra ministeren: Jeg kan oplyse, at det omtalte besparelsespotentiale har baggrund i, at der med lov nr. 102 af 17. december 2004 blev skabt hjemmel for at give den kommunale hjemmesygepleje adgang til oplysningerne i den elektroniske medicinprofil. Selve den tekniske etablering af adgangen er p.t. under implementering.

Forud for lovændringen blev udarbejdet en rapport, som bl.a. omhandlede de mulige økonomiske gevinster ved at give hjemmesygeplejen adgang til den personlige elektroniske medicinprofil. Af rapportens beregninger fremgik det, at rationaliseringspotentialet i arbejdsgangene i forbindelse med håndtering af patienternes medicinering ved etablering af adgangen til oplysningerne i den personlige elektroniske medicinprofil kunne opgøres til i alt 166 mio.kr. KL deltog i udarbejdelsen af rapporten.

Ved de netop afholdte økonomiforhandlinger blev det aftalt med KL, at kommunerne alene kompenserer staten for de udviklings- og driftsomkostninger på IT området, som er en forudsætning for, at hjemmesygeplejen kan opnå adgang til den personlige elektroniske medicinprofil. Udgifterne hertil udgør 17 mio.kr. årligt.

På den baggrund er det min opfattelse, at adgangen til den personlige elektroniske medicinprofil har tilvejebragt et ganske betydeligt ressourcemæssigt råderum i den kommunale hjemmesygepleje. Disse ressourcer vil kunne anvendes til at intensivere indsatsen på andre af hjemmesygeplejens arbejdsområder. Det er derfor også min vurdering, at tiltaget alt andet lige vil kunne bidrage til at formindske presset på de praktiserende læger.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00