Finansiering af sundhedsplejerskeuddannelsen

22/6-06: Sundhedsministeren har ikke fundet muligheder for at finansiere udgifter ved sundhedsplejerskeuddannelsen
Dokumentation
Spørger: Karin Nødgaard (DF)

Spørgsmål S 5466: Idet der i disse år tales meget om folkesundhed og sundhedsfremme vil ministeren da kommentere det forhold, at der stadig ikke er lavet en plan for, hvornår den nye og forbedrede sundhedsplejerskeuddannelse skal træde i kraft, således at der forholdsvis hurtigt vil kunne være en gruppe nyuddannede sundhedsplejersker, som vil kunne spille en betydelig og udvidet rolle i forhold til forebyggelse, folkesundhed og sundhedsfremme i den danske befolkning på tværs af aldre.

Svar fra ministeren: Sundhedsstyrelsen nedsatte i 2003 Rådet for Sygeplejerskers Special- og Videreuddannelser. Rådet har til formål at rådgive Sundhedsstyrelsen vedrørende specialuddannelserne, herunder sundhedsplejerskeuddannelsen, og eventuelle nye uddannelsesbehov. Under Rådet for Sygeplejerskers Special- og Videreuddannelser blev nedsat en arbejdsgruppe, der fik til opgave at udarbejde et forslag til en ny sundhedsplejerskeuddannelse.

Forslaget til en ny sundhedsplejerskeuddannelse blev, efter behandling i rådet og efter høring af relevante parter, fremsendt af Sundhedsstyrelsen til Indenrigs- og Sundhedsministeriet den 12. juli 2005. Forslaget adskiller sig fra den eksisterende uddannelse ved et længere uddannelsesforløb, en højere grad af kombination mellem teori og praksis samt en styrket faglighed i den teoretiske undervisning.

Sundhedsstyrelsens og rådets forslag skal dels ses på baggrund af, at der i adskillige år har været drøftelser af, om uddannelsen levede op til de forventninger og krav, som sundhedsplejerskerne blev mødt med, og dels i relation til kommunernes nye opgaver i forhold til sundhedsfremme og forebyggelse, hvor sundhedsplejerskerne kan forventes at få en bredere og mere aktivt opsøgende rolle, end de sædvanligvis har i dag.

En af årsagerne til, at den ny sundhedsplejerskeuddannelse endnu ikke er under implementering, er økonomien. Forslaget til den ny sundhedsplejerskeuddannelse indeholder en forlængelse af uddannelsesforløbet fra 1 til 2 år. Det 2-årige uddannelsesforløb er sammensat med skiftevis teori og praktikophold, for at sikre bedre integration mellem den teoretiske del af uddannelsen og anvendelse heraf i praksis. De sundhedsplejerskestuderende skal ifølge forslaget tilbringe sammenlagt 1 år af deres studietid i en kommune. I forlængelse heraf foreslås, at sundhedsplejerskerne ansættes i uddannelsesstillinger i kommunerne med løn under hele uddannelsesforløbet, også under skoleophold, mod typisk SU i dag. Dette betyder, at forslaget medfører en ikke ubetydelig merudgift.

Jeg har ikke hidtil fundet muligheder for at finansiere disse udgifter, men er fortsat i forskellige sammenhænge opmærksom på, at dette spørgsmål skal afklares.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00