Debat

Flere penge giver mere indflydelse

DEBAT: Vi bør tage en debat om, hvordan man sikrer politisk indflydelse til de små og økonomisk svage patientforeninger, skriver Tor Juul, kommunikationsrådgiver i Operate. 

"Kræftens Bekæmpelses store økonomiske vækst er blevet en politisk udfordring, der skævvrider sundhedsvæsenet, lød vurderingen fra Lægeforeningen og to sundhedsøkonomer," skriver kommunikationsrådgiver i Operate, Tor Juul.
"Kræftens Bekæmpelses store økonomiske vækst er blevet en politisk udfordring, der skævvrider sundhedsvæsenet, lød vurderingen fra Lægeforeningen og to sundhedsøkonomer," skriver kommunikationsrådgiver i Operate, Tor Juul.Foto: Operate
Frederik Marker Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tor Juul
Kommunikationsrådgiver inden for sundhedsområdet hos Operate A/S

Kræftens Bekæmpelses store økonomiske vækst er blevet en politisk udfordring, der skævvrider sundhedsvæsenet, lød vurderingen fra Lægeforeningen og to sundhedsøkonomer.

Advarslen er kommet i forlængelse af Altingets seneste fokus på udviklingen i patientforeningernes økonomi og de konsekvenser, det har for sundhedspolitikken her til lands.

Altingets seneste opgørelse viste blandt andet, at de to største patientforeninger, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen, har øget deres indtægt med henholdsvis 49 og 64 procent fra 2007 til 2013. Det er markant højere end den gennemsnitlige vækst for de 10 store patientforeninger, som ligger på 30 procent.

Fakta
Bland dig 
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Derudover er det værd at bemærke, at langt størstedelen af de danske patientforeninger slet ikke er med i Altingets opgørelse, fx mangler repræsentanterne for psykiatrien. Og der er med garanti en lang række af de foreninger, som har oplevet en endnu mindre vækst eller endda en minusvækst.

Det helt store spørgsmål er selvfølgelig, hvad udviklingen i patientforeningernes økonomi egentlig betyder for prioriteringerne i sundhedsvæsenet. Uanset om man er en forening, forskningsinstitution eller privat virksomhed, er der en direkte sammenhæng mellem investerede ressourcer og muligheden for at påvirke vigtige dagsordner. Men hvor vigtigt er det for patientforeningerne at påvirke politikerne? Og hvor afgørende betydning har det, om man har penge til egen forskning og lobbyorganisation?

Men Altingets opgørelse af udviklingen i foreningernes økonomi afslører en sneboldseffekt, som gør, at de største foreninger får mere og mere, imens de mindre risikerer at blive koblet af udviklingen.

Tor Juul
Kommunikationsrådgiver inden for sundhedsområdet hos Operate A/S

Patientforningernes mål
Et politologisk studie har vist, at de danske patientforeninger i høj grad er optagede af at påvirke meningsdannelsen i offentligheden og at påvirke sundhedspolitikken med interessevaretagelse.

Når man spørger patientforeningerne, hvorfor de er sat i verdenen, svarer 83 procent af dem, at det er meget vigtigt for dem at servicere og hjælpe deres medlemmer. Men det er langt fra deres eneste fokus.

82 procent svarer, at det er meget vigtigt at fremme befolkningens forståelse for deres medlemmers sygdom. I praksis sker det ofte med pr og kampagneaktivitet. Men ligeså interessant er det, at to ud af tre patientforeninger mener, at det er meget vigtigt for dem at påvirke politikerne.

Størstedelen af patientforeningerne er altså meget optagede af at påvirke omverdenen, og i særdeleshed politikerne. Men hvor stor betydning har den enkelte forenings økonomi for deres politiske muligheder?

Økonomisk skævvridning
Medlemsorganisationer som patientforeninger har en vigtig ressource i form af den legitimitet, som deres medlemmer giver dem. Men det politologiske studie viste også, at der for danske patientforeninger – ud over medlemstallet – er en direkte sammenhæng mellem størrelsen på budgettet og hvor nemt, det er for dem at påvirke politikerne.

Set i det perspektiv er det ikke mærkeligt, at Kræftens Bekæmpelse er i en unik position med sine mere end 465.000 medlemmer og en årlig indtægt på lige under 700 millioner kroner. Og vi kan roligt konkludere, at de 10 procent af patientforeningerne, der er større interesseorganisationer med et professionelt sekretariat, spiller en vigtig rolle i udformningen af dansk sundhedspolitik.

Hver især melder vi os ind i kampen for den eller de sygdomme, som, vi mener, er særligt vigtige. Men Altingets opgørelse af udviklingen i foreningernes økonomi afslører en sneboldseffekt, som gør, at de største foreninger får mere og mere, imens de mindre risikerer at blive koblet af udviklingen.

Og når det samtidigt er dokumenteret, at foreningens pengepung har afgørende betydning for den politiske indflydelse, så er der god grund til at tage en politisk debat om, hvordan vi sikrer indflydelse til svagt repræsenterede patientgrupper.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tor Juul Groth

Kommunikationsansvarlig og teamkoordinator, Center for Digital Psykiatri
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2010), cand.soc. i politisk kommunikation og ledelse (CBS 2011)

0:000:00