Folketinget fastholder kontrol med sundhedsanprisninger

PARLAMENTARISK: Fødevareministeriet ønsker fremover at kunne godkende sundhedsanprisninger og nye fødevareingredienser uden forudgående inddragelse af Folketinget. Men den går ikke, lyder det fra fødevareudvalget.
Folketingets europa- og fødevareudvalg vil fastholde den parlamentariske kontrol med godkendelsen af EU-sager om blandt andet sundhedsanprisninger på fødevarer, inden regeringen tager stilling.
Folketingets europa- og fødevareudvalg vil fastholde den parlamentariske kontrol med godkendelsen af EU-sager om blandt andet sundhedsanprisninger på fødevarer, inden regeringen tager stilling.Foto: colourbox.dk
Kim Rosenkilde

I udgangspunktet støtter regeringen de indstillinger, der kommer fra EU. Hvis der er nogle andre politikere, som har en anden holdning til de ting, så bliver det pludseligt noget, man skal forholde sig til. Det er meget nemmere at ekspedere ting, der kommer fra EU, ved bare at følge indstillingen herfra.

René Christensen (DF)
Formand for Folketingets fødevareudvalg
Folketinget skal fortsat inddrages, når regeringen fremover skal tage stilling til forslag fra EU-Kommissionen om godkendelse af blandt andet sundhedsanprisninger og nye fødevareingredienser.

Det slår Folketingets fødevareudvalg fast i et brev til fødevareminister Dan Jørgensen (S). Brevet er et svar på et ønske fra ministeriet om at kunne benytte sig af et såkaldt standardmandat til at godkende forslag fra EU-Kommissionen om enten at tillade eller afvise både ernærings- og sundhedsanprisninger på fødevarer samt nye fødevarer eller fødevareingredienser.

Aktuelt bliver Folketingets europa- og fødevareudvalg løbende orienteret om nye sager på områderne forud for regeringens svar til Kommissionen.

Med et standardmandat vil regeringen fremover nøjes med en gang årligt at orientere europaudvalget om, hvilke sager der er blevet behandlet det forgange år, og hvordan den endelige afstemning i Rådet er faldet ud.

0:000:00