Debat

Formand: Private kiropraktorer kan hjælpe med nedbringe ventelister på røntgenbilleder

Som det er nu, er der adskillige ugers ventetid på røntgenundersøgelser. Samtidig står der private kiropraktorer klar med udstyr og viden, som kan nedbringe ventelisterne. Og det bør vi lade dem gøre, skriver Michael Christensen. 

En borger på venteliste til en røntgenundersøgelse ville kunne komme til hos en kiropraktor inden for et par dage og på den måde skære 30-40 dages ventetid væk, skriver Michael Christensen.
En borger på venteliste til en røntgenundersøgelse ville kunne komme til hos en kiropraktor inden for et par dage og på den måde skære 30-40 dages ventetid væk, skriver Michael Christensen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Michael Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De danske kiropraktorer vil hjælpe med at nedbringe ventelisterne til røntgen, så patienterne kan få den behandling, de har brug for.

Der er 54 ugers ventetid på at få taget et røntgenbillede af for eksempel rygsøjlen eller det øvrige bevægeapparat på Herlev Sygehus. 20 ugers ventetid i Køge. 9 uger i Aalborg. Og 6 i Svendborg og på Gødstrup (alle tal trukket 15. januar 2024).

Vi kiropraktorer er klar til at tage en tørn for at hjælpe til med, at flest muligt får den behandling, de har brug for.

Michael Christensen
Formand, Dansk Kiropraktor Forening

Adskillige ugers ventetid på en relativt simpel undersøgelse som i mange tilfælde er nødvendig, for at patienten overhovedet kan komme videre i hospitalssystemet.

Patienterne på ventelisterne er henvist af en læge og formålet med røntgenundersøgelsen er at få klarhed over omfanget af en skade eller et symptom. For mange af patienterne står verden stille, indtil billedet er taget og vurderet af en specialist.

Der er ingen behandling, ingen genoptræning og ingen afklaring. I den sammenhæng er seks til ni uger en evighed – og de 54 uger på Herlev Sygehus er en hån.

Men hvorfor skal patienterne overhovedet vente så længe? Svaret er langt henad vejen, at der er mangel på arbejdskraft. Der mangler hænder til at tage billederne – og især mangler der fagfolk til at kigge billederne igennem og beskrive det, de ser.

En "nobrainer"-løsning

Der er faktisk en løsning på problemet. For samtidig står cirka 150 godkendte røntgenanlæg klar hos landets kiropraktorer. De er godt fordelt rundt i landet. Tæt på patienterne. Betjent af veluddannede specialister i bevægeapparatsproblemer, der blandt andet er uddannet til at tage og ikke mindst beskrive røntgenbilleder. Og som har ledig kapacitet.

Læs også

En borger på venteliste til en røntgenundersøgelse for eksempel i Svendborg ville kunne komme til hos en kiropraktor inden for et par dage og på den måde skære 30-40 dages ventetid væk. 30-40 dage hvor afklaring og behandling afventer, og hvor patienten må leve med smerterne – og med frygten for at problemerne udvikler sig, eller at man må gå ind i en længere sygemelding.

Jeg foreslår, at vi får gjort noget ved de her ventelister. Får nedbragt ventelisterne og sat folks liv i omdrejninger. Sparer sygedagpengene og hjælper til med at holde folk på arbejdsmarkedet.

Måske er der endda penge at spare på at udnytte den ledige røntgenkapacitet i kiropraktorpraksis.

Michael Christensen
Formand, Dansk Kiropraktor Forening

Vi kiropraktorer er klar til at tage en tørn for at hjælpe til med, at flest muligt får den behandling, de har brug for – og derfor stiller vi naturligvis gerne vores moderne røntgenanlæg til rådighed for regionerne.

Vi har i forvejen setuppet til at dele billederne direkte fra vores anlæg via det interregionale billedindeks (IBI) til sygehusene og det øvrige sundhedsvæsen. Det er vi i øvrigt den eneste faggruppe i det primære sundhedsvæsen, der kan. 

Og så har jeg endnu en god nyhed til alle der læser dette. Måske er der endda penge at spare på at udnytte den ledige røntgenkapacitet i kiropraktorpraksis.

DRG-taksten – altså sygehusenes gennemsnitlige driftsudgifter – på en almindelig ukompliceret røntgenundersøgelse er i 2024 1697 kroner.

Jeg tør godt love, at vi kiropraktorer kan levere samme ydelse – altså billede og beskrivelse – til samme pris eller billigere. Det betyder, at de mange patienter, der lige nu står på venteliste til en røntgenundersøgelse kan undersøges hurtigere, billigere og til samme kvalitet hos en kiropraktor. Mange af kiropraktorklinikkerne tilbyder desuden også ultralydsundersøgelser – det er der også ventelister til.

Spørger du mig, så er det her en nobrainer – hvad venter vi på?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Christensen

Formand, Dansk Kiropraktor Forening
cand.manu. (SDU 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024