Debat

Hjerteformand: Stop røgen - også politisk

DEBAT: Antallet af rygere er ikke faldet i et par år. Politkerne bør gribe ind, når rygeloven skal revideres, skriver Henrik Steen Hansen, formand for Hjerteforeningen.

Formand Henrik Steen Hansen, Hjerteforeningen,&nbsp;opfordrer politikerne til at bekæmpe en stigende tendens i antallet af rygere, når rygeloven skal revideres.<br>
Formand Henrik Steen Hansen, Hjerteforeningen, opfordrer politikerne til at bekæmpe en stigende tendens i antallet af rygere, når rygeloven skal revideres.
Frederik Marker Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Henrik Steen Hansen
Formand for Hjerteforeningen og overlæge

I januar måned er der tradition for, at vi ser på verden med friske øjne, og at vi lover os selv og hinanden en god, sund og frisk start på det nye år.

Derfor er det opmuntrende, når vi erfarer, at regeringen snart får en revision af rygeloven på tapetet. 23 procent af alle hjerte-kar-sygdomme har rygning som årsag.

Samtidig er januar favoritmåneden for rygestop blandt danskerne, hvilket den nye undersøgelse af danskernes rygevaner i 2014 afslører.

Fakta
Bland dig
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Antallet af rygere falder ikke
Samme undersøgelse af danskernes rygevaner 2014, som er lavet for Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Danmarks Lungeforening af Gallup, viser desværre, at antallet af rygere ikke er faldet i et par år.

Andelen af danskere, der ryger, har ligget på et par og tyve procent i flere år. Og i 2014 svarer 21 procent af danskerne, at de ryger. Det mest positive er, at der (måske) er en faldende tendens i antallet af de lejlighedsvise rygere.

Hjerteforeningen har fået udarbejdet en beregning, der viser, at hvis man blot lægger 50 procent oven i prisen på en pakke cigaretter, så vil det medføre over 80.000 færre rygere.

Henrik Steen Hansen
Formand for Hjerteforeningen og overlæge

Når man ser på salget af tobak i Danmark, så ser det også foruroligende ud. Der har nemlig ikke været et fald i salget af cigaretter i de seneste tre år. Den præcise årsag til dette kan vi kun gisne om.

Menneskeliv går tabt
Rygning er en dødsensalvorlig sag. Det handler om menneskeliv. Tobak er et farligt produkt, som slår hver anden bruger ihjel, som anvender det i en længere periode. Og set i forhold til middellevetiden betyder de rygerelaterede dødsfald et tab i mænds levetid på 3,5 år og et tab på tre år i kvinders middellevetid.

Derfor er det foruroligende, at antallet af rygere nu for andet år i træk er stagneret. Der er altså behov for en ekstra indsats, hvis vi skal have antallet af rygere til at falde igen. Og der er masser af knapper at dreje på.

Hjerteforeningen har fået udarbejdet en beregning, der viser, at hvis man blot lægger 50 procent oven i prisen på en pakke cigaretter, så vil det medføre over 80.000 færre rygere. Størstedelen vil være nye eks-rygere, men også børn, der aldrig begynder at ryge.

Vær nu modig
I god nudging stil foreslår Hjerteforeningen således forbud mod opstilling af tobaksprodukter ved udsalgssteder og et totalreklameforbud uden undtagelser. Herudover vil Hjerteforeningen opfordre politikerne til at anvende mulighederne i EU’s tobaksvaredirektiv, der gør det muligt at indføre standardiserede cigaretpakker. Standardiserede pakker vil skabe mindre forbrug og dermed færre unge, der begynder at ryge.

Og hvad er mere passende her i januar måned end at komme med opfordringen til regeringen i forbindelse med en forestående revision af rygeloven. – Vær modig og gør nu alt for at minimere rygning. Det er afgørende at have fokus på at beskytte børn og unge, så de ikke begynder at ryge.

Det er et signal, der er til at tage og føle på – og lad os nu komme i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00