Kommuners spareiver rammer for alvor de ældre

ØKONOMI: 700 mio. kr. har kommunerne sparet i 2011 på ældreområdet, der ellers har undsluppet store besparelser i flere år. Ældre Sagen og Dansk Folkeparti er stærkt kritiske. Bedre sundhed hos ældre og hjælp til selvhjælp har båret besparelserne frem, mener KL.
Foto: www.colourbox.com
Kasper Frandsen

Vi kan se, at der er flyttet praktisk hjælp over til pleje og omsorg. Dem, der ikke kan, giver vi selvfølgelig praktisk hjælp. Jeg køber ikke præmissen, at der bliver sparet. Vi laver individuelle vurderinger af de ældres behov.

Anny Winther
Formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg
Fakta

Udviklingen for hjemmehjælp:

  • Fra 2010 til 2011 er antallet af personer på over 65 år, der modtager hjemmehjælp faldet med godt 8.000 personer
  • Fra 2008 til 2011 er antallet af personer over 65 år steget med 10 pct., mens antallet af hjemmehjælpsmodtagere er faldet med ca. 9 pct.
  • Andelen af 65+, der modtager hjemmehjælp, har været jævnt faldende fra næsten 18 pct. i 2008 til under 15 pct. i 2011.
  • Antallet af visiterede hjemmehjælpstimer er faldet endnu mere end antal modtagere. Fra 2008 til 2011 er det samlede antal timer faldet med 12 pct. Alene fra 2010 til 2011 er faldet næsten 9 pct.
  • Timerne til praktisk hjælp er faldet med 22,9 pct. fra 2008 til 2011 - næsten ¼ af timerne er altså skåret væk over 4 år. Alene i 2011 er faldet i praktisk hjælp ca. 12 pct.
  • Den personlige pleje er faldet med 8,8 pct. fra 2008 til 2011. Alene i 2011 er faldet 8 pct.

Kilde: Danmarks Statistik & Ældre Sagen

Der er smalhals på de fleste i politikområder ude i kommunerne. Og også ældreområdet, som ellers de senere år har klaret nogenlunde frisag, oplevede sidste år kommunernes sparekniv.

Således viser nye regnskabstal fra Kommunernes Landsforening, KL, at der i 2011 er blevet sparet 700 mio. kr. på ældreområdet.

Og besparelserne kan bestemt mærkes hos de ældre, mener konsulent på hjemmehjælpsområdet for Ældre Sagen, Ingrid S. Lauridsen, der ikke er overrasket over kommunernes besparelser.

"Det er et problem, at der bliver skåret ind til benet i hjælpen til ældre, så de ældre får vanskeligere ved at få den hjemmehjælp, de har brug for. Det handler bl.a. om hjælp til at komme ud af sengen og holde sit hjem rent, så man kan klare sig selv længst muligt i eget hjem," siger hun.

Ældre Sagens rådgivning har det seneste år oplevet, at flere og flere søger hjælp til at klage over kommuner, der ikke giver eller fjerner hjemmehjælp.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdEVpX0Qtc0hMcm12UjdWb2c4Y2dXdUE&transpose=0&headers=0&range=A2%3AB6&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"title":"Mia. kroner","useFormatFromData":true,"minValue":30,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":30,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}}],"booleanRole":"certainty","title":"Kommunernes udgifter til \u00e6ldre","height":371,"animation":{"duration":500},"domainAxis":{"direction":1},"legend":"none","width":450,"useFirstColumnAsDomain":true,"hAxis":{"useFormatFromData":true},"isStacked":false},"state":{},"view":{"columns":[{"calc":"stringify","type":"string","sourceColumn":0},1]},"chartType":"ColumnChart","chartName":"Diagram1"} </script>

Kilde: KL

Kommuner må tage sig sammen
Dansk Folkepartis socialordfører, Karin Nødgaard, er stærkt kritisk over for kommunernes besparelser.

"Det er dybt beklageligt, men ikke overraskende i forhold til de skrækhistorier, man hører fra kommunerne. Det er helt uacceptabelt. Man kan ikke tillade sig hvad som helst, bare fordi de ældre er en gruppe, der ikke brokker sig eller laver ballade," siger hun. 

Blandt andet viser tal fra Danmarks Statistik, at der i gennemsnit hver uge i ældreomsorgen blev ydet hjælp i 590.000 timer i 2010. Det svarer til et fald på 10 procent i forhold til 2010, hvor tallet var 656.000 timer.

"Jeg tror ikke på, at kommunerne er blevet 10 procent bedre på et år, når der samtidig kommer flere og flere ældre. Derfor virker det ugennemtænkt. Jeg håber, at kommunerne tager sig sammen i fremtiden," siger hun.

Efter Dansk Folkeparti kom med et beslutningsforslag om at nedsætte en hjemmehjælpskommission, der undersøger muligheder og udfordringer for fremtiden hjemmehjælp, vedtog regeringen med social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) i spidsen i april at nedsætte en sådan.

Konsekvens af nulvækst
Maja Panduro, socialordfører for Socialdemokraterne, mener, at de kommunale besparelser på ældreområdet skyldes den tidligere regerings nulvækst-politik for det offentlige.

"Jeg kan godt forstå, at kommunerne har haft svært at navigere. Og det er godt, at kommunerne forsøger at opføre sig økonomisk ansvarligt," siger hun og fortsætter:

"Vi lover ikke, at honningen kommer til at flyde i gaderne, men vi mener, at vores faste og rolige hånd på rattet gør det nemmere for kommunerne at vide, hvad de har at regne med, når vi ligger til en rimelig vækst i det offentlige - modsat regeringens nulvækst-politik, der har betydet besparelser i det offentlige," siger hun.

Realvæksten i det offentlige, som regeringen i sin 2020-plan har lagt op til skal være på 0,8 procent, skal bruges til at dække det stigende antal af ældre og faldende antal til at trække læsset på arbejdsmarkedet.

Den praktiske hjælp er ifølge tal fra Danmarks Statistik næsten faldet med en fjerdedel over fire år. Og antallet af personer over 65 år er steget i samme årrække med ti procent.

"Det er en paradoksal udvikling, når hjemmehjælpen falder, samtidig med at antallet af ældre stiger," siger Ingrid S. Lauridsen om udviklingen på ældreområdet.

KL: Ingen dårligere service
Ifølge formanden for KL's social- og sundhedsudvalg, Anny Winther (V), er den altoverskyggende årsag til besparelserne, at mange kommuner er begyndt at lave hverdagsrehabilitering, hvor man træner de ældre, så de bedre kan klare deres hverdag selv.

"Der er en investering i det til at begynde med, men efterfølgende kommer der
besparelser," siger hun.

Får ældre altid den hjælp, de har brug for?

"I dag er ældre oppe i årene heldigvis ofte friskere og langt mere fysisk robuste end for ti år siden. Sundhedstilstanden er generelt blevet bedre," siger hun.

Men Ældre Sagen peger blandt andet på et stigende antal klager over mistet hjælp samt et fald i antallet af timer til praktisk- og hjemmehjælp på ti procent. Man er vel ikke blevet ti procent bedre på et år?

"Vi prøver at lave en træningsindsats, og det kan godt betyde, at vi tager nogle timer fra de ældre, som i første omgang føler, at det ikke er rimeligt og prøve at klage. Men de ældre bliver mere selvhjulpne og aktive. For meget hjælp kan risikere at gøre de ældre mere passive end nødvendigt," siger hun.

Så besparelser har ikke betydet dårligere service for de ældre?

"Nej. Vi kan se, at der er flyttet praktisk hjælp over til pleje og omsorg. Dem, der ikke kan, giver vi selvfølgelig praktisk hjælp. Jeg køber ikke præmissen, at der bliver sparet. Vi laver individuelle vurderinger af de ældres behov," påpeger hun.

I kommunernes budgettal for 2012 er der lagt op til, at kommunernes udgifter på området lander på 37,3 mia. kr., hvilket er 900 mio. kr. mere end de 36,4 mia. kr. mere, end kommunerne brugte i 2011 - hvor der var budgetteret med udgifter på 37,2 mia. kr.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anny Margit Winther

Regionsrådsmedlem (V), Region Nordjylland
økonoma, statsutoriseret ejendomsmægler

Maja Panduro Kyk

Kommunikationschef, Det Centrale Handicapråd og Frivilligrådet (Orlov)
cand.mag. i Culture, Communication and Globalization, AAU (2021)

Karin Nødgaard

Afdelingsleder, fhv. MF (DF)
lærer (Haslev Lærerseminarium 1990), diplom i ledelse (2021)

0:000:00