Debat

Kræftens Bekæmpelse: Tobakspenge skal ikke finansiere sygeplejersker

DEBAT: Jeg troede, det var satire, da jeg hørte om regeringens planer om at finansiere sygeplejersker med indtægten fra tobaksafgiften, skriver Jesper Fisker fra Kræftens Bekæmpelse.

Det giver ikke mening at finansiere noget som helst i sundhedsvæsenet med penge fra tobak, mener Jesper Fisker.
Det giver ikke mening at finansiere noget som helst i sundhedsvæsenet med penge fra tobak, mener Jesper Fisker.Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Fisker
Administrerende direktør, Kræftens Bekæmpelse

Regeringen vil finansiere tusind ekstra sygeplejersker med dyrere cigaretter. Sådan lød det i min radio i søndags. ”Det er satire,” tænkte jeg.

For det giver da ingen mening at finansiere noget som helst i sundhedsvæsenet med penge fra tobak. Tobak lægger hvert år over 13.000 danskere i graven og er en kæmpe belastning for både dem, det rammer, og ressourcerne på sygehusene.

Eksperter i forebyggelse er ikke i tvivl om, at markant højere pris på tobak vil få færre – især unge – til at ryge. Det faldt derfor mange af os, der arbejder med forebyggelse og sundhed, for brystet, da regeringen meldte ud, at den kun agter at sætte prisen på en pakke cigaretter op med to gange fem kroner.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

En flad 50’er skal den koste i 2021. Det er nogenlunde det samme som en lille juice hos Joe & The Juice.

Regeringen satser ikke på sundhed
Logikken er, at hvis prisen på tobak stiger til 50 kroner for en pakke cigaretter, så vil staten skrabe flere penge ind til statskassen fra tobaksafgifter end nu.

Regeringen må melde ud, om den ønsker flere penge i statskassen, eller om den står ved sit ønske om at gøre noget ved unges rygning. 

Jesper Fisker
Administrerende direktør, Kræftens Bekæmpelse

Ifølge Skatteministeriet topper statens indtægter fra tobak nemlig ved en pris på 50-55 kroner for en pakke cigaretter.

En så ubetydelig stigning vil nemlig ikke betyde nævneværdigt færre mennesker, der ryger – de betaler bare lidt mere for deres tobak. Regeringen ser altså ud til at satse på maksimal indtjening frem for sundhed.

Efter vores opfattelse er det stærkt problematisk at hæve prisen på tobak til præcis det punkt, hvor indtjeningen stiger mest, men andelen af rygere ikke rykker sig væsentligt. Der er 150 millioner kroners forskel til statskassen, alt efter om prisen på en pakke cigaretter bliver 50 eller 60 kroner.

Læs også

Prisen bør handle om sundhed
Prisen på tobak handler om sundhed. Det er ikke i orden at formulere det her som et valg mellem mærkbart dyrere tobak på den ene side og flere sygeplejersker på den anden.

Det er ikke enten-eller, for begge dele er nødvendige, når sundhedspolitikken for de kommende år skal skrives. Vi skal have færre unge, der begynder at ryge. Og vi skal have flere sygeplejersker, for vi bliver flere og flere ældre i reparationsalderen.

Regeringen må melde ud, om den ønsker flere penge i statskassen, eller om den står ved sit ønske om at gøre noget ved unges rygning. Den kan ikke få begge dele. Jeg håber virkelig, at sundheden og fornuften sejrer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Fisker

Adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse, formand, Life Fonden, næstformand, Danske Professionshøjskoler
Cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1987), ph.d. i offentlig forvaltning (Københavns Uni.)

0:000:00