Læger og patienter om nyt bosted: Uden tvang skal enderne nok mødes

BOSTED: Sundhedsminister Karen Ellemann (V) skrottede onsdag lovforslaget om ny type bosted til psykisk syge. Hun vil tilbage til tegnebrættet sammen med aktørerne, som tror på en ny løsning – hvis ellers tvangen skrives ud af ligningen.

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) droppede onsdag et lovforslag, der indeholdt en ny type bosted til psykisk syge. Nu skal hun få enderne til at mødes med aktører og partierne bag satspuljen. 
Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) droppede onsdag et lovforslag, der indeholdt en ny type bosted til psykisk syge. Nu skal hun få enderne til at mødes med aktører og partierne bag satspuljen. Foto: Colourbox
Tyson W. Lyall

Vi skal tilbage til det kriterium, vi har haft siden 1933: Man kan kun frihedsberøves, hvis man er psykotisk. Det er vores prioritet nr. 1

Knud Kristensen
Formand, Landsforeningen SIND

Med onsdagens kassering af lovforslaget om de såkaldte specialiserede socialpsykiatriske afdelinger viskede fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) – næsten – tavlen ren.

Partier og aktører inviteres nu tilbage til forhandlingsbordet, hvor de skal se på ”en institutionsform, der har elementer fra den kommunale socialpsykiatri og den regionale behandlingspsykiatri,” som ministeren formulerede det onsdag.

Men hvordan skal institutionsformen så se ud?  

Dokumentation

Historien forklaret:

Partierne bag satspuljen blev med ’Delaftale om udmøntning af satspuljen for 2017-2020’ i oktober 2016 enige om en handlingsplan til forebyggelse af vold på botilbud.  

Aftaleparterne afsatte i alt 400 millioner kroner til handlingsplanen – heraf 78 millioner kroner årligt – fra 2018 – til en ny type ”specialiserede socialpsykiatriske afdelinger”.  

Afdelingerne skulle bestå af i alt 150 pladser til "en gruppe af særligt udsatte patienter med svære psykiske lidelser, udadreagerende adfærd, gentagne indlæggelser, afbrudte behandlingsforløb og ofte misbrug og/eller dom til behandling".  

Oprettelsen af de nye socialpsykiatriske afdelinger krævede flere lovændringer – blandt andet fordi det på afdelingerne skulle være muligt "at gøre brug af visse specifikt definerede tvangsbestemmelser over for den enkelte patient".  

Afdelingerne skulle således have lovhjemmel i psykiatriloven – og ikke serviceloven.  

I december 2016 fremsatte regeringen lovforslaget om specialiserede socialpsykiatriske afdelinger. Høringsfristen var i første omgang 26. januar i år. Efter hård kritik fra en række aktører valgte regeringen og satspuljepartierne i februar ganske usædvanligt at sende et revideret udkast af lovforslaget i en ekstra høringsrunde.

Onsdag 1. marts mødtes ordførerne med den fungerende sundheds- og socialministeren Karen Ellemann (V) for at diskutere lovforslaget i kølvandet på den anden høringsrunde.

Efter mødet meddelte ministeren, at regeringen ikke fremsætter lovforslaget i sin nuværende form.

Karen Ellemann vil nu forsøge at blive enig med satspuljepartierne om en ny model, der kan komme i Folketinget efter sommerferien 2017. Første møde om dette afholdes medio marts.

Kilder: Sundhedsministeriet, Høringsportalen og Altinget.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00