Regeringen dropper omstridt lovforslag om farlige psykisk syge

BOSTEDER: Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) dropper nu et lovforslag, der skulle bane vejen for en ny type bosteder til farlige psykisk syge. Det sker efter hård kritik fra patienter, fagfolk og politikere.

Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Lasse LangeOle Nikolaj Møbjerg Toft

Regeringen dropper nu et omstridt udkast til et lovforslag, der skulle have været med til at forhindre drab på plejepersonale ved at placere farlige psykisk syge på en ny type særligt sikre bosteder.

Det sker efter massiv kritik fra interesseorganisationerne for læger, psykiatere, sygeplejersker, stribevis af patientforeninger og internt på Christiansborg.

Derfor kommer regeringen ikke til at fremsætte lovforslaget i sin nuværende form, siger nu fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) til Altinget.

“Jeg har læst høringssvarene, og jeg har holdt møder med en del af de organisationer, som har kritiseret lovforslaget. Og modstanden er massiv,” siger Karen Ellemann om lovforslaget, der skulle have været fremsat inden for kort tid.

Foto: Mathias Bojesen/Scanpix

Lovforslaget lagde op til, at personalet på afdelingerne ville få alt for store muligheder for at udøve tvang, mener de kritiske organisationer, der blandt andet tæller Lægeforeningen, Dansk Psykiatrisk Selskab, Dansk Sygeplejeråd og Danske Patienter.

DF: Vi kan ikke støtte det
Især mulighederne for at låse patienterne inde og udøve tvang på patienter, som ikke er psykotiske, har foreningerne voldsomt kritiseret. Flere af organisationerne vurderer, at lovforslaget vil være i strid med internationale menneskerettigheder.

Men også opbakningen på Christiansborg er smuldret kraftigt. Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt melder sit parti helt ud af den politiske aftale om bostederne fra efteråret.

“Som lovforslaget ligger nu, kan vi ikke støtte det. Det har jo været i høring to gange, men kritikken af lovforslaget er jo næsten den samme,” siger Dansk Folkepartis psykiatriordfører Liselott Blixt, der glæder sig over, at regeringen nu dropper det omstridte lovforslag.

“Det glæder mig, at regeringen lytter til kritikken, selv om det selvfølgelig er ærgeligt, at det trækker ud med at finde en løsning,” fortsætter DF-ordføreren.

Hun mener, at det må være op til den fungerende sundhedsminister at finde en vej frem.

Og regeringen har da heller ikke droppet at finde en ny bostedsløsning til fordel for de farligt psykisk syge og de offentligt ansatte, der skal tage sig af dem.

Ellemann: Den økonomiske ramme er fast
Karen Ellemann vil derfor nu tage kontakt til forligspartierne bag aftalen om bostederne og invitere dem til et møde om den videre proces.

Lægeforeningen har foreslået, at man helt dropper planerne om bosteder og i stedet giver den regionale psykiatri et kæmpe løft. Sådan kommer det dog ikke til at gå, hvis det står til Karen Ellemann. Hun vil fortsat gerne finde en løsning, så man kan få skabt den type bosteder, som blandt andet regionerne, FOA og KL har efterlyst.

Karen Ellemann vil derfor tage udgangspunkt i den politiske aftale fra efteråret om den nye institutionsform, som alle folketingets partier, undtagen Enhedslisten, blev enige om i efteråret 2016.

“Vi var enige om, at der skal etableres en institutionsform, der har elementer fra den kommunale socialpsykiatri og den regionale behandlingspsykiatri. Og den økonomiske ramme ligger også fast,” siger Karen Ellemann med henvisning til de 400 millioner, som partierne afsatte ekstra på området.

Hun vil nu indkalde satspuljepartierne med henblik på at blive enige om en ny model, som kan komme i Folketinget efter sommerferien. Mødet ventes at blive afholdt om to uger.

Med aftalen om de nye bosteder var der også syv andre initiativer, der skulle øge sikkerheden på området. Initiativerne, som blandt andet betyder faste læger på de kommunale bosteder og efteruddannelse af personale, kører videre som planlagt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00