Minister: Frivillighed mod fødevare-salt
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Journalist - sundhedspolitisk analytikerPer Bang Thomsen
JournalistDerfor mindre salt i maden
Danskernes store forbrug af salt er en af de væsentlige årsager til, at hundredtusinder af danskere har for højt blodtryk. Det fører så til flere tilfælde af både hjertekarsygdomme og hjerneblødninger.
Tre gram mindre salt om dagen per dansker. Sådan lyder målet for det såkaldte Saltparnerskab, der består af repræsentanter for fødevareindustrien, detailhandlen, patientforeningerne og Fødevarestyrelsen.
Målet er samtidig centralt i regeringens seneste ernæringsudspil.
"Ved at reducere indtaget af salt fra nu ca. 9 gram per dag til 5-6 gram kan vi undgå ca. 1000 dødsfald årligt, og 400.000 færre personer vil lide af forhøjet blodtryk," hedder det i udspillet, der i i sidste uge blev fremlagt af fødevareminister Mette Gjerskov.