Minister: Frivillighed mod fødevare-salt

SALT: Fødevareminister Mette Gjerskov (S) er overbevist om, at den frivillige aftale med fødevareindustrien om saltreduktion vil mindske danskernes indtag af salt. Men hun udelukker ikke andre metoder. Hjerteforeningen er enig.
Lovgivning er ikke løsningen på danskernes høje saltforbrug, mener fødevareminister Mette Gjerskov (S).
Lovgivning er ikke løsningen på danskernes høje saltforbrug, mener fødevareminister Mette Gjerskov (S).Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg ToftPer Bang Thomsen
Fakta

Derfor mindre salt i maden 

Danskernes store forbrug af salt er en af de væsentlige årsager til, at hundredtusinder af danskere har for højt blodtryk. Det fører så til flere tilfælde af både hjertekarsygdomme og hjerneblødninger.

 

Tre gram mindre salt om dagen per dansker. Sådan lyder målet for det såkaldte Saltparnerskab, der består af repræsentanter for fødevareindustrien, detailhandlen, patientforeningerne og Fødevarestyrelsen.

Målet er samtidig centralt i regeringens seneste ernæringsudspil.

"Ved at reducere indtaget af salt fra nu ca. 9 gram per dag til 5-6 gram kan vi undgå ca. 1000 dødsfald årligt, og 400.000 færre personer vil lide af forhøjet blodtryk," hedder det i udspillet, der i i sidste uge blev fremlagt af fødevareminister Mette Gjerskov.

0:000:00