Partier til Sareen: Skrot handicapforslag og start forfra

HANDICAPPEDE: Hård kritik fra organisationer fik socialminister Manu Sareen til at droppe handicapforslag. Regeringen har derfor udskudt nyt lovforslag til efter valget. Inddrag organisationerne bedre og start helt forfra, lyder kravet fra flere partier.

Alle handicapordførere mødtes i sidste uge med Manu Sareen for at diskutere tilbagetrækningen af lovforslaget, der ifølge socialminister Manu Sareen skulle have forenklet voksenhandicapområdet.
Alle handicapordførere mødtes i sidste uge med Manu Sareen for at diskutere tilbagetrækningen af lovforslaget, der ifølge socialminister Manu Sareen skulle have forenklet voksenhandicapområdet.
Kasper Frandsen

Det har ikke været nogen køn proces. Nu er der brug for en frisk start.

Anne-Mette Winther Christiansen (V)
Handicapordfører

Tryk på reset-knappen.

Så kort og enkelt kan budskabet fra partier i både rød og blå blok opsummeres, efter socialminister Manu Sareen (R) i ellevte time træk sit lovforslag, der ellers skulle forenkle og afbureaukratisere voksenhandicapområdet, tilbage.

”De politiske ambitioner var gode. Men den massive kritik fra de sociale organisationer var umulig at sidde overhørig. Så hvis vi senere skal se på det her igen, skal lovforslaget se markant anderledes ud,” siger SF’s socialordfører, Trine Pertou Mach.

Dokumentation

Udpluk fra høringssvar

Danske Handicaporganisationer (DH)

"DH mener ikke, at nærværende lovforslag vil medføre forenklinger for borgeren eller give borgeren en bedre og mere sammenhængene indsats."

"DH forudser, at valg af indsats for borgeren i vid udstrækning vil bero på en økonomisk vurdering, så kommunen vil vælge det billigst mulige tilbud – uden nedre grænse for serviceniveauet – uanset om borgeren finder, at det tilgodeser borgerens behov."

"Det er DH’s erfaring med den nuværende kommunale praksis, at økonomi vejer tungest, hvis borgerens rettigheder ikke sikres. Dette lovforslag understøtter desværre denne praksis set med DH’s øjne."

"Det er DH’s klare vurdering, at den foreslåede reform af serviceloven vil skabe utryghed og mistillid hos borgerne, i en tid hvor samarbejdet mellem borger og myndighed i forvejen er under pres."

"DH anbefaler på den baggrund, at lovforslaget tages af bordet."

Diabetesforeningen

"Der er stor risiko for, at den ønskede forenkling enten ikke opnås eller opnås på bekostning af meget ringere hjælpemidler og/eller øget brugerbetaling. Konsekvensen bliver ringere livsværdi for mange, herunder manglende tilknytning til arbejdsmarkedet, samt en større økonomisk byrde i og omkring diabetes."

"Diabetesforeningen opfordrer derfor kraftigt til, at lovforslaget tages af bordet."

LEV

"Landsforeningen LEV opfordrer indtrængende til, at forslaget til ændring af servicelovens voksenbestemmelser forkastes."

"En vedtagelse vil med meget stor sikkerhed betyde grundlæggende og varige forringelser af livsvilkårene for mennesker med udviklingshæmning og for andre borgere med funktionsnedsættelser."

"Forslaget vil – i kommunernes praktiske forvaltning af de nye regler - medføre et gradvist opgør med fundamentale handicappolitiske værdier og indebære yderligere svigt af sårbare og værgeløse borgere."

KL

"Lovforslaget vil indebære bedre muligheder for at yde en målrettet, effektiv og helhedsorienteret indsats og støtte til borgerne, herunder med henblik på at styrke den enkeltes muligheder og ansvar for at udvikle sig og udnytte egne ressourcer."

"Lovforslaget vil medføre en række forenklinger og bedre styringsmuligheder på voksensocialområdet."

"Det er positivt, at det i bemærkningerne til lovforslaget anerkendes, at det er den enkelte kommunalbestyrelses ansvar at styre og prioritere opgaveløsningen ved bl.a. at fastsætte et politisk vedtaget serviceniveau og sikre sammenhæng mellem kommunens serviceniveau og det vedtagne budget."


0:000:00